/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 11 febrer de 2016 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Els mil i pico El triangle del premi Jordi Vilamitjana No fa massa dies es va presentar oficialment a la ciutat de Girona, la creació del Premi Literari Jordi Vilamitjana, impulsat per l'Institut Santa Eugènia i eldimoni.com. No cal dir que aquest anunci m’ha plagut especialment per diversos motius. El més important, a nivell personal, pel reconeixement que suposa a la vida –massa curta– d'un…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Foto de les pedres del Pont del Dimoni FOTO: EL DIMONIFoto de les pedres del Pont del Dimoni FOTO: EL DIMONI
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2016), protagonista: 659 anys | 18·02·2010

Temps de tastaolletes

Jordi Vilamitjana |

Ho explicaven els professors d’abans quan els alumnes encara escoltaven interessats: no pas provar -que vol dir usar per comprovar-ne el funcionament, com es fa amb un cotxe-, ni emprovar -que queda reservat als vestits-; sinó tastar -que es refereix exclusivament a les facultats gustatives- és el que s’ha de dir en català per parlar del menjar. Són tres accions diferents, certament. El que sí que comparteixen, en canvi, els tres verbs és la durada: provar, emprovar i tastar s’apliquen a accions que duren poc tastar és un verb que indica l’acció de posar-se una mica de menjar o de beguda a la boca per apreciar-ne el gust.

Tot i això, és ben sabut que el concepte tastar ha tendit al llarg de la història a estirar-se, a fer-se més ample, menys frugal, menys breu. Si algú ha tastat, per exemple, el mal geni d’un cap de personal, o ha tastat el xarop de pal, sap que el tast pot ser inacabable… Però encara és més veritat que en els darrers temps el substantiu tast fins i tot s’usa per referir-se a una petita porció de menjar o de beure que es pren com si fos solament per tastar-lo. Aquesta transformació semàntica és certament radical perquè hi ha cada vegada més gent que viu de tastos o tastets.

Cada vegada es veuen més menús que són tastos de diferents menjars. Allò que importa més en determinada gastronomia moderna no és la univocitat al plat, sinó la varietat. La barreja guanya a la uniformitat. Aquesta transformació no és gratuïta. Obeeix indiscutiblement a inèrcies socials i tendències personals. L’ésser humà és casa vegada més tastador, més tastaolletes.

Es llegeix al diccionari que tastaolletes es diu de la persona que comença moltes coses i no en continua cap. En el pròxim Firatast de Girona, proposo que s’hi munti l’estand dels tastaolletes, amb fotos dels polítics locals i les seves obres: foto de la N-II amb les obres abandonades, foto dels trams del TAV a mig fer, foto del forat del pàrquing del Pallol, foto del projecte de la Casa de Cultura, foto del carril bici de Girona, foto dels processos participatius, foto de la urbanització de les Pedreres, foto de la protecció del xalet Tarrús, foto del xamfrà Ginesta-Cruïlles, foto de les pedres del Pont del Dimoni, foto del fangar que serveix de pàrquing de l’Auditori… [El nas de la bruixa · Diari de Girona]

Jordi Vilamitjana i Pujol és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES Santa Eugènia
i coautor del llibre IFP Sant Narcís 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)