/El soroll
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 27 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.394 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Imatge d'arxiu de l'exparc Central FOTO: EL DIMONIImatge d'arxiu de l'exparc Central FOTO: EL DIMONI
: : El soroll > Opinió | 18·01·2009

TAV: L’Ajuntament tampoc no vol soroll
[resposta de la regidora Isabel Salamaña]

Dani Vivern |

Sensibilitzat -per no dir fastiguejat- per la contaminació acústica que hi ha a Girona, i en especial per la que generen les obres del TAV al Parc Central, fa uns dies vaig enviar aquestes reflexions escrites a l’Ajuntament de Girona:

«Les normatives municipals, i les que emanen de l’administració autonòmica, estatal i europea, declaren que qualsevol ciutadà ha de poder gaudir d’un mínim d’intimitat a casa seva. També descriuen el màxim de decibels admissibles per motiu d’obres públiques i privades. De tot això, en fa cas omís l’estúpida, insostenible, inútil, burra i contraproduent pràctica de posar una alarma sonora a tot vehicle pesant quan es mou marxa enrera. I aquest és el cas de les moltes màquines treballant a les obres del TAV al Parc Central, i de les quals els veïns hem de suportar els pitos des de les 7.30 fins a les 19 h o més. Naturalment, en un recinte on hi ha set o vuit màquines treballant alhora és impossible que en un moment donat no n’hi hagi cap fent anar l’alarma de moviment: sempre n’hi ha alguna sonant. A casa vivim a l’avinguda, tenim doble vidre a les finestres, i tot i això no podem evitar sentir el maleït soroll tothora. De què serveix? Pot evitar algun accident, vist que és impossible saber quina màquina es mou quan n’hi ha tantes treballant allà mateix i pitant a la vegada?
Cal que aquesta alarma s’hagi de sentir a 400 m, des d’un pis amb finestres tancades i vidres dobles? Caldrà suportar això durant els anys que durarà l’obra? Tenen els responsables d’això alguna idea del que suposa per als veïns -i per als mateixos operaris- aquesta aberració?»

Resposta d’Isabel Salamaña

He rebut de la Sra. Isabel Salamaña -regidora de Mobilitat, Coordinació Territorial i Seguretat- una resposta ràpida i raonada, que crec que és just reproduir aquí, perquè pot interessar a d’altres afectats, perquè indica que l’Ajuntament de Girona tampoc no vol soroll, i perquè pot originar un canvi de normativa d’àmbit general:

«Les normatives sobre seguretat en el treball obliguen tota la maquinària que opera a la via pública o en obres a portar un sistema de llum i un senyal acústic per avisar sobre els moviments que fa la màquina, i en especial quan fa moviments enrere, per mesures de seguretat. Aquesta obligació ve manada per la legislació europea, espanyola i catalana. Ara, coneixedors dels problemes que els senyals acústics provoquen sobre la població que viu a l’entorn de les zones en obres (com passa arreu de la ciutat), hem demanat a l’Adif que faci un mapa de contaminació acústica en relació als soroll emès per aquests senyals amb l’objectiu de sol·licitar al Departament de Treball de Generalitat de Catalunya la possibilitat d’autoritzar-los de no posar el senyal acústic a la maquinària (sí la lumínica) quan les màquines estigui operant dins el recinte tancat de l’obra. En aquest sentit, estem a l’espera de disposar del mapa acústic i de que Adif sol·liciti aquesta autorització al Departament de Treball.»

Esperem que tant Adif com Treball tinguin la mateixa sensibilitat que ha demostrat l’Ajuntament gironí amb aquesta iniciativa.

Dani Vivern Lladó és periodista i veí de l’avinguda / la

:: Retalls de premsa

Elaboració d’un mapa acústic

DIARI DE GIRONA [21·01·2009] > L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) està fent un mapa acústic per detectar si el nombre de decibels que arriben als habitatges és dins el que es considera acceptable o no. Alguns veïns s’han queixat que el soroll és excessiu i, fins i tot, consideren molt molest el soroll que fan les màquines quan els sona l’alarma perquè van marxa enrere. Legalment, les màquines han d’emetre aquest so per raons de seguretat, però aquest mapa acústic, un cop es tinguin els resultats, pot fer variar alguns aspectes en benefici dels residents en les zones més properes a les obres del Parc Central. [Tapi Carreras · Diari de Girona]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)