/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 27 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.394 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

L'educador eugenienc Sebas Parra (esq.) i el mestre nicaragüenc Orlando Pineda (dreta), entrevistats per un periodista del Nuevo Diario de Nicaragua sobre la campanya d'alfabetització de Palacagüina, en la seu de l'Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador, a Nicaragua FOTO: JORDI POUS [de la Comissió tècnica de verificació de la campanya, de la Diputació de Girona, 2006]L'educador eugenienc Sebas Parra (esq.) i el mestre nicaragüenc Orlando Pineda (dreta), entrevistats per un periodista del Nuevo Diario de Nicaragua sobre la campanya d'alfabetització de Palacagüina, en la seu de l'Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador, a Nicaragua FOTO: JORDI POUS [de la Comissió tècnica de verificació de la campanya, de la Diputació de Girona, 2006]
: : Paulo Freire > Notícies | 02·01·2007

Solidàries: una proposta formativa

Sebas Parra |

Fent l’honor l’època de l’exaltació consumista per excel·lència (que els calendaris encara anomenen Nadal i Rebaixes), em permeto difondre una falca publicitària. Publicitat encoberta als espais d’opinió d’eldimoni.com? Doncs, sí. Més ben dit, d’encoberta res de res: no vull ocultar els meus propòsits, tot el contrari, d’induir-vos a parar orella primer i a fer-nos un cop de mà després…

Es tracta d’una proposta formativa, més concretament d’un postgrau de la Universitat de Girona, sobre Cooperació per al desenvolupament en l’àmbit educatiu i l’Educació Popular, organitzat per una colla de gent de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG, de la Coordinadora d’ONG Solidàries, de l’Institut Paulo Freire de l’Estat espanyol i de l’Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador de Nicaragua.

El curs vol posar a disposició de les persones interessades, d’una banda, el bagatge gironí acumulat al llarg dels últims trenta anys en matèria de cooperació per al desenvolupament, especialment en l’àmbit educatiu, i, d’una altra, les ensenyances acumulades procedents de l’Educació Popular llatinoamericana que han orientat algunes experiències catalanes en matèria de formació de persones adultes i que poden ajudar-nos ara en la recerca de models d’intervenció útils en l’acollida i formació de persones estrangeres nouvingudes. El curs, doncs, integra dos eixos, en el nostre cas complementaris (la cooperació per al desenvolupament, especialment en l’àmbit educatiu i l’Educació Popular) i, relligant-los, una necessària aproximació a l’herència política i pedagògica del pedagog i revolucionari brasiler Paulo Freire. Transversalment, el curs vol també fer una particular lectura del món analitzant les desigualtats i exclusions en matèria de repartiment de la riquesa, exercici dels drets econòmics, socials i culturals i opcions de benestar tractant de descobrir en l’educació un camí important de transformació vers la igualtat, l’equitat, la justícia i la solidaritat.

Metodològicament parlant, el curs pretén desocultar la realitat, analitzar-la i reflexionar, des de la solidaritat i la cooperació educativa, per tal d’arribar a millorar els nostres coneixements a l’hora de cercar i gestionar eficientment i des d’una perspectiva crítica la informació sobre aquests temes i, finalment, la nostra pràctica, professional i de vida. Amb això volem dir que partirem sempre que ens sigui possible de la pràctica i de les experiències realment existents per tal d’assolir els coneixements teòrics i els continguts del curs. I, conseqüentment, tanquem el curs amb un mòdul, pràcticum, que obligarà els participants a relacionar dialècticament teoria i pràctica al llarg del desenvolupament del curs.

Amb la participació d’Orlando Pineda

Finalment, dir que prestarem una especial atenció a la cooperació per al desenvolupament en matèria educativa que diversos organismes catalans, i especialment la UdG, porten a terme en la lluita per l’eradicació de l’analfabetisme en Nicaragua i, concretament, en l’aplicació del mètode audiovisual Yo, sí puedo que està aconseguint resultats sense precedents arreu. En aquest sentit, està prevista la participació, entre d’altres educadors populars, d’Orlando Pineda, per a alguns el Freire de Centreamèrica, que impartirà diferents sessions del curs i ens facilitarà la informació i col·laboració que calgui en els treballs de pràcticum [més info: www.fundacioudg.org].

La lluita també educa

Aquesta seria la presentació formal del postgrau, la falca publicitària, però, envoltant l’estructura acadèmica, voldríem recuperar també l’esperit d’extingides experiències formatives i culturals alternatives gironines com ara la UPA (Universitat Popular Alternativa) o el Taller de Cultura Memòria, Lluita i Resistència, i fent nostra una de les consignes que orientava el primer Fòrum Social Mundial a Porto Alegre, la lluita també educa, afegir totes aquelles expressions, notícies, i testimoniatges resultants de les resistències i lluites que orientades per l’Educació Popular cerquen dia a dia un altre món que sabem que és possible i necessari.

En resum, volem lluitar contra la manufactura de l’idiota col·lectiu que caracteritza aquests temps que vivim fent de la cooperació per al desenvolupament dels pobles i la solidaritat internacionalista i de l’Educació Popular eines útils i transformadores al servei d’aquesta lluita. I no cal dir que si estàs per la feina ens pots ajudar participant o difonent aquesta proposta… Gràcies i salut!

Sebas Parra és professor d’Educació Social de la UdG i veí de de Ter

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)