/Els mil i pico
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 20 juliol de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.682 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Els mil i pico > Els mil reportatges i entrevistes | 23·06·2009

SINTONITZA RÀDIO RAd’A
Ràdio Aula d’Acollida de l’IES Santa Eugènia:
«El problema té solucions: el decreixement»

Joan Gratacós |

L’alumnat de l’Aula d’acollida de l’IES Santa Eugènia ofereix a eugeniencs i eugenienques, a gironins i gironines, a gent de Catalunya i d’arreu del món un petit reportatge sobre el decreixement i el que podem fer plegats per protegir el planeta. Aquest treball radiofònic és l’aportació dels alumnes de l’Aula d’acollida a la 6a edició de Connectant móns: efecte papallona. Sintonitzeu RAd’A! [> per escoltar l’àudio, feu clic aquí]

El problema té solucions

El nostre món està molt contaminat per coses que podríem evitar. Hi ha moltes coses que contaminen el medi ambient: el petroli i les petrolieres; els cotxes; els avions; les fàbriques; no reciclar els productes. Aquestes són algunes de les coses que contaminen el medi ambient.

Comprar un producte sabent el lloc on s’ha fabricat sembla cada vegada més difícil. Això els va passar als autors de l’article La volta al món d’uns texans -publicat al número 263 de la revista Integral– quan van anar a comprar uns texans de la marca Lee Cooper i es van preguntar on els havien fabricat.

Mirant l’etiqueta no van trobar la informació que buscaven. Així doncs, després d’investigar-ho, van trobar que el procés de fabricació fa que els texans donin una volta el món i passin per diversos països, com Alemanya, Turquia, Tunísia, Itàlia, Benín i altres països de l’Àfrica oriental.

Això fa que els mitjans de transport necessaris per transportar els elements per fabricar el producte contaminin molt.

A més, a la fàbrica on es fabricaven els texans (Jebel, a Tunísia) treballaven 500 empleats, sense cap tipus de protecció a les màquines, i les cosidores cobraven molt poc. La jornada laboral era molt extensa pel poc que pagaven.

Si volem viure hem de respectar el medi ambient, per a un món millor. Com contaminar menys el nostre món? Per exemple: no consumir tant de petroli; anar més amb bicicleta que amb cotxe; reciclar els productes; fer un pàrking de bicicletes a l’escola, així nosaltres podríem anar amb bici i contaminar molt menys; anar a peu sempre que es pugui; tenir més cura amb els boscos; utilitzar altres fonts d’energia renovables.

Si complim aquests requisits la contaminació disminuirà progressivament. Aleshores el món millorarà tant de forma social com de forma ambiental. Encara es pot salvar el planeta però si el forat de l’atmosfera es fa més gran el món pot acabar-se…

El concepte de decreixement ens pot ajudar a no contaminar tant. El decreixement és un concepte polític, econòmic i social que rebutja el relatiu consens polític actual sobre creixement econòmic.

El terme decreixement neix als anys 80 -en part a través de la tesi de Nicholas Roegen- i per la presa de consciència de les conseqüències del productivisme de la societat industrial: esgotament dels recursos energètics (petroli, gas, carbó, urani); esgotament d’alguns minerals; degradació del medi ambient (efecte hivernacle, canvi climàtic, pèrdua de la biodiversitat i contaminació); degradació de la salut de la fauna, la flora i de la mateixa humanitat; evolució d’un mode de vida dels països rics del Nord en detriment dels països empobrits del Sud.

Tots i totes som propietaris del planeta. Per tant, l’hem de cuidar.

Els governs democràtics han de tenir el poder. No les multinacionals!

Equip de l’emissora RAd’A (Ràdio Aula d’Acollida)

Mônica Vizeu (Brasil), Joao da Cruz (Portugal), Catarina da Cruz (Portugal), Kadeé Pérez (Perú), Yosselin Pineda (Hondures), Gega Archvadze (Geòrgia), Joan Gratacós (Catalunya)

:: SINTONITZA RÀDIO RAd’A
> Ràdio Aula d’Acollida de l’IES Santa Eugènia

> «La plaça del Diamant», un vídeo eugenial editat en 22 llengües pels alumnes de l’IES

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)