/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 25 setembre de 2017 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Esports L'eugenienc del GEiEG Josué Canales fa un temps de 48,21 i es queda a tocar de la final L'atleta grupista Josué Canales -i alumne de l'Institut Santa Eugènia- ha pres part a la primera eliminatòria de les tres que formaven les semifinals de la prova dels 400m del Campionat del Món juvenil d'atletisme, a Kenya. Canales ha aturat el crono amb un temps de 48,21, creuant la línia de meta en quarta posició, cosa…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Paulo Freire > Opinió | 25·04·2005

Sebas Parra i el document sospitós
del Pla local d’acollida i formació de Salt

M. Rosa Terradellas |

Arran de la publicació, el passat 21 d’abril, d’una noticia al Diari de Girona, on s’atribuïa al director de l’Escola d’adults de Salt, Sebas Parra, d’haver comès unes actuacions qüestionables com a director del Pla local d’acollida i formació d’adults de Salt, m’agradaria fer unes reflexions.

Primera reflexió

Quina llàstima quan les persones, i sobretot determinats polítics, no saben aprofitar i lloar la tasca feta per altres persones en benefici de la convivència de tot un poble i especialment dels sectors més desafavorits!

Aquesta és la percepció que he tingut durant tota l’etapa en que he estat, des de l’inici, membre del Comitè directiu del Pla de Salt. Malgrat la feina feta i els esforços esmerçats per més d’un centenar de persones que, amb major o menor grau d’implicació, l’han tirat endavant, els responsables polítics del Pla, no han sabut aprofitar les possibilitats que aquest els oferia per millorar la convivència, més aviat, des de la meva perspectiva, han mostrat desinterès, desconfiança i recels.

Per tant, les informacions fetes des de fonts pròximes a l’Ajuntament de Salt no m’han estranyat, estan en la línia del que he anat constatant aquests darrers anys. Val a dir que, tampoc m’ha estranyat que, el Diari de Girona, aprofitant una notícia, que algú li ha fet arribar, sense contrastar-la i sense demanar la seva versió, acusi a Sebas Parra, o bé d’haver certificat de manera indeguda un curs de formació de català o bé d’haver obrat de manera irresponsable deixant usurpar el seu càrrec i utilitzar un segell oficial que permetés donar veracitat a aquest certificat.

Segona reflexió

Sempre he entès que a la pàgina tres d’un diari s’hi col·loca una de les notícies més destacades del dia i, des de la meva humil posició de lectora, també sé que una notícia es pot tractar de moltes maneres. Per exemple, la notícia podria haver estat:

«Després dels esforços fets pel Pla local de formació d’adults de Salt, resulta que no serveixen els cursos de català per obtenir l’empadronament per omissió.»

El Pla local de Salt es va endegar sobretot per una finalitat compartida entre Sebas Parra i la exconsellera Irene Rigau. Tots dos, des de posicions diferents, creien que es podia aprofitar l’amplitud que els donava el decret fet a Catalunya de desplegament de la Llei d’estrangeria 4/2000 que regulava els drets dels immigrats a Catalunya, per oferir, des del Pla, classes de conversa oral en català, i així facilitar la integració dels adults immigrats i millorar la convivència.

Si des de l’anterior govern de la Generalitat de Catalunya es va avalar aquesta formació, ¿per què no s’ha tingut en compte aquesta formació d’adults per obtenir l’empadronament per omissió? ¿No és una paradoxa que una ordre d’expulsió, o una còpia de sol·licitud d’escolarització permeti obtenir-lo i, en canvi, no es contempli haver fet cursos de formació d’adults avalats per la pròpia administració autonòmica? ¿No seria millor que les línies del periodisme es centressin en plantejar-se aquestes paradoxes i no només en plasmar informacions que es filtren de manera interessada per aprofitar continuar erosionant la feina feta des del Pla local, per part de moltes persones, des d’una vessant pedagògica i social i no pas política?

Tercera reflexió

Fa molts anys que conec Sebas Parra, i crec que la societat gironina també, i no en fa tants, però sí uns quants, que treballo colze a colze amb ell, en temes de cooperació per al desenvolupament. Molts dels que el coneixem el valorem per la seva generositat, solidaritat i professionalitat. De totes maneres, amb la finalitat que aquestes afirmacions no donin peu que ningú pugui pensar que això el fa encara més sospitós, he de dir que els que gaudim de la seva amistat també l’admirem pel seu sentit de la responsabilitat, la rigorositat en la feina ben feta i pel respecte que té a les institucions.

Per tant, no cal que ell ens expliqui si ha signat un certificat de manera indeguda o no. Si l’ha signat és perquè tenia potestat per fer-ho, en tant que director del Pla, en l’època en que es van fer els cursos. I voldria recordar que aquests cursos es van planificar i portar a terme amb la voluntat que això algun dia ajudés als immigrats a estimar i respectar aquest país i les seves institucions.

És per tot això que us convido a valorar, en primer lloc, si aquesta formació s’hauria de reconèixer i poder ser considerada com un document vàlid per obtenir l’empadronament per omissió i, en segon lloc que les notícies del Diari de Girona, conduïdes moltes d’elles per uns bons professionals, tractin el temes que ens interessen als ciutadans i ciutadanes d’aquest país amb respecte i contrastació i evitin parlar fent acusacions velades, confonent, o aportant informacions filtrades de manera interessada per anar en contra de determinades persones i col·lectius. Sinó acabarem sense diferenciar el què realment és important i, a més a més, trencant la il·lusió d’aquelles persones que es dediquen a treballar amb generositat i valentia per una justícia social que avui dia les nostres lleis no són capaces de donar.

M. Rosa Terradellas i Piferrer és professora de la Universitat de Girona
i membre del comitè directiu del Pla Local de Salt fins la seva extinció

:: Retalls de premsa

> DIARI DE GIRONA
[21·04·2005]
> Apareix un document usant l’antic càrrec de Sebas Parra per empadronar un immigrant
> Polèmic i reconegut mestre d’adults
[22·04·2005]
> Ensenyament admet que el document de Sebas Parra era oficial però tenia un error
> El document no serà vàlid

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

one × 1 =

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)