/Actualitat
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 28 maig de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.456 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Imatge d'arxiu del Mercat de Santa Eugènia FOTO: EL DIMONIImatge d'arxiu del Mercat de Santa Eugènia FOTO: EL DIMONI
: : Actualitat > 2014-2011 :: Retalls de premsa | 27·01·2011

Recurs contra la sentència del Mercat

Retalls de premsa |

Recurs contra la sentència del Mercat de: l’Ajuntament de Girona i la Generalitat no estan d’acord amb la decisió del TSJC i defensen el projecte urbanístic de reconversió, CiU i el PP ho veuen com una altra mostra de desori a l’àrea d’Urbanisme

EL PUNT [27·01·2011] > L’Ajuntament de Girona i la Generalitat recorreran contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que invalida el projecte urbanístic de reconversió del Mercat de de Girona. El consistori ja ha parlat amb el govern català i les dues institucions han decidit presentar en els propers dies el recurs de cassació al mateix alt tribunal per defensar la modificació de planejament i els dos plans de millora urbana que es van fer en aquest sector.

La nova regidora d’Urbanisme, Isabel Salamaña, es mostra en desacord amb els criteris que han utilitzat els tres magistrats per considerar nul de ple dret l’acord que va aprovar el juny de 2005 la comissió d’Urbanisme de Girona, pel qual es validava la tramitació urbanística empresa pel consistori gironí. “Creiem plenament justificat el projecte urbanístic, perquè convertia un mercat obsolet i en desús en equipaments per al barri”. Salamaña també confirma que la sentència judicial no comportarà l’aturada de les obres del sector, en què s’està acabant el projecte per fer-hi un centre de dia per a gent gran, així com la plaça Leonor Joher, de 700 m2, i pisos de protecció oficial.

En aquesta mateixa línia, Isabel Salamaña també defensa que l’actuació urbanística es fes en dos plans de millora diferents “perquè en un cas hi havia uns drets que s’havien de compensar i en els altres, no”. És per això que el consistori confia que finalment el recurs els acabi donant la raó.

Preocupació de CiU i el PP

Els dos grups a l’oposició, CiU i el PP, es mostren crítics amb el nou revés judicial i, sobretot, es mostren preocupats per si la sentència acaba suposant el pagament d’indemnitzacions als propietaris.

El portaveu de CiU, Carles Puigdemont, recorda que el grup es va abstenir l’any 2005 atesa l’afectació de tants propietaris. Puigdemont, però, eludeix dirigir les crítiques a l’exregidor de Joan Pluma, ara alt càrrec al govern de CiU, quan diu que “no és culpa d’una persona, sinó de la línia de treball del tripartit”. Això sí, admet que la sentència “és una mostra més del que hem reiterat diverses vegades, i és que hi ha un problema a l’àrea d’Urbanisme”. El líder nacionalista també es mostra preocupat perquè el cas suposi “una hipoteca de futur” si el cas acaba suposant el pagament d’indemnitzacions. Per la seva banda, Concepció Veray (PP), es pren amb prudència la valoració fins a conèixer a fons la sentència, però admet “molta preocupació” si acaba suposant un cost econòmic al consistori com en el xalet Tarrús i creu que “és un fet més que demostra que calia haver fet un relleu al capdavant d’Urbanisme des de fa molt de temps”.

Les crítiques al Pla de barris ja vénen des de fa molt de temps

El revés judicial també posa en mal lloc el Pla de barris en què s’incloïa el projecte que ara ha quedat fora d’ordenació. Els veïns del barri han criticat des de fa molts mesos el Pla de barris per la lentitud i els entrebancs constants. Els veïns van arribar a demanar la dimissió de Pluma, regidor del barri responsable d’urbanisme, a més de declarar-la persona non grata al barri. Per això, CiU considera que amb la sentència d’ara “plou sobre mullat” al barri.

Diversos casos judicials que han tombat projectes

A banda del famós xalet Tarrús, altres projectes s’han tombat per diverses sentències judicials. Així per exemple el TSJC ja va invalidar la tramitació del Pla de les Hortes de l’any 2009, en aquell cas per una qüestió de forma que va obligar a repetir el procés. El mateix va passar amb el Pla de baix de Domeny, ja que el nou Pla general es va publicar al DOGC el 2006 i va invalidar els projectes aprovats en ple amb anterioritat.

El llast dels 1,5 milions € del xalet Tarrús

El xalet Tarrús va costar 1,5 milions € al consistori. El jutge va donar la raó als amos i va reconèixer els drets urbanístics a la parcel·la, malgrat la catalogació. L’acord final va evitar pagar 2,3 milions €. [Dani Vilà · El Punt]

El TSJC anul·la el canvi urbanístic per enderrocar el Mercat de: l’Ajuntament de Girona anuncia que presentarà recurs per unes operacions iniciades en l’època de Joan Pluma

DIARI DE GIRONA [27·01·2011] > Dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han invalidat dues operacions urbanístiques que van permetre l’enderroc del Mercat de on actualment s’hi està construint un centre cívic, pisos de protecció oficial i una plaça.

Una sentència anul·la la modificació del Pla General en aquest sector que la comissió d’Urbanisme de Catalunya va validar l’any 2005, ja amb joan Pluma com a tinent d’alcalde d’Urbanisme a l’Ajuntament. La segona sentència anul·la el Pla de millora Urbana d’un dels dos sector en el qual es va dividir el Mercat. Hi ha una tercera sentència que encara no s’ha resolt i que estudia el Pla de Millora Urbana de l’altra part. Aquestes sentències haurien de servir perquè els dotze propietaris que van portar l’operació urbanística al jutjat, representats per l’advocada Marta Fuentes, recuperessin les finques, però com que les obres estan molt avançades, es consideren perjudicats i podrien reclamar per danys i perjudicis, segons va apuntar Fuentes. El procés per demanar-ho però, no pot iniciar-se fins que les sentències no siguin fermes.

De fet l’Ajuntament presentarà un recurs. La tinenta d’alcalde Isabel Salamaña, que divendres assumirà l’àrea d’Urbanisme que ha deixat Pluma ho va confirmar ahir mateix. Salamaña va explicar es basaran en tres arguments d’acord també amb les raons esgrimides pel tribunal per tombar els canvis urbanístics.

Els tres punts de conflicte

En primer lloc es va fer referència a la divisió en dos del Pla de Millora que havia de servir per pactar expropiacions. Segons Salamaña, es va dividir en dos perquè en una banda es va arribar a un acord amb un propietari que ocupava un costat i per l’altra banda no es va arribar a un acord amb la resta (que sumen unes 50 finques). Aquests són els que van impulsar les denúncies urbanístiques al mateix temps que un Jurat d’expropiació assignava uns preus que no van convèncer cap de les dues bandes i que ambdós han recorregut.

El segon element a debat incideix en les càrregues i beneficis. Segons el jutge l’actuació incompleix el repartiment de beneficis i càrregues. Pel consistori, un cop executades les expropicacions, no hi ha altre benefici per als expropietaris. La defensa sosté però, que en anul·lar-se la modificació del Pla General i no poder recuperar les seves finques, s’ha d’indemnitzar els propietaris per danys i perjudicis.

El tercer punt va fer referència a l’interès general. Pel jutge no està motivat pel canvi. Salamaña, però, recorda els beneficis del canvi: d’un Mercat pràcticament mort a un centre de dia, una plaça i pisos de protecció, unes demandes del barri i de la ciutat. [Diari de Girona]

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)