/Actualitat
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 06 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.465 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

L'antic taller de la fàbrica Marfà i la sèquia Monar FOTO: ELDIMONI.COML'antic taller de la fàbrica Marfà i la sèquia Monar FOTO: ELDIMONI.COM
: : Actualitat > Cultura > Arquitectura i urbanisme > 2018-2015 :: Retalls de premsa | 13·02·2017

Recullen signatures per recuperar l’antic taller de la fàbrica Marfà de Santa Eugènia

Laura Fanals | Diari de Girona

Una veïna de, Núria Noguereda i Cuixart, ha començat a recollir signatures per tal que se salvi de l’abandó l’antic taller de la fàbrica Marfà, de propietat municipal. L’edifici es troba en ruïnes després del tancament de les instal·lacions, l’any 2000. El 2011, la nau principal de la fàbrica es va reformar i es va convertir en un nou equipament municipal que inclou, entre d’altres, la Biblioteca Salvador Allende i diversos bucs d’assaig musical. El taller, però –un edifici annex i exterior– ha restat abandonat des de llavors. L’any 2010, l’Ajuntament de Girona –llavors en mans del PSC, ERC i ICV– va presentar un projecte per convertir l’edifici del taller en un museu sobre el patrimoni industrial, que a hores d’ara no té visos de convertir-se en realitat, almenys a curt termini. L’actual regidoria de·Can Gibert, Narcís Sastre, explica que l’Ajuntament té interès futur en recuperar l’espai, però assenyala que a hores d’ara no hi ha pressupost per fer-ho.

El taller de la Marfà es troba just al costat de la fàbrica, i allà hi havia maquinària que actualment es troba al Museu d’Història de la ciutat. L’any 2010, l’Ajuntament, el Museu d’Història de la Ciutat i el Consorci Alba-Ter van presentar un projecte per convertir l’espai en un centre d’interpretació sobre el patrimoni industrial, per tal que els visitants poguessin entendre no només el passat de la fàbrica sinó també el que va significar dins la història de de Ter. La proposta incloïa també la restauració de dues turbines del segle XIX per tal que tornessin a funcionar.

L’edifici segueix en ruïnes

Aquell projecte, però, mai es va arribar a materialitzar i l’edifici continua avui en ruïnes. Mentre la nau central de la fàbrica funciona a ple rendiment com a Espai Marfà, el taller es troba abandonat i en ruïnes. Per això, Núria Noguereda ha començat una recollida de signatures amb l’objectiu d’evitar que aquest espai continuï degradant-se. «És urgentíssim aturar l’estat d’abandó i degradació de l’antic taller del segle XIX, una joia que és única a Europa i un dels pocs testimonis en peu de la història més recent del poble de de Ter i de la seva identitat», escriu Noguereda en els papers per recollir suports.

De moment, compta amb un centenar de persones –moltes d’elles extreballadors de la fàbrica o els seus descendents– que han firmat per demanar «que es prenguin mesures immediates per consolidar aquest edifici històric, actualment en estat de total abandó, així com la recuperació per a de tot el patrimoni de la indústria tèxtil que li pertany». A més, Noguereda també té previst presentar una proposta per aconseguir que una partida dels pressupostos participats es destini a aquesta finalitat.

La impulsora de la campanya explica que ha decidit endegar aquesta iniciativa agafant el testimoni de l’historiador Jaume Prat i tots els veïns que han treballat per recuperar la memòria del barri. El seu desig seria veure convertit en realitat el projecte de fer-hi un museu, tot i que assenyala que el més urgent és consolidar l’edifici per evitar que continuï degradant-se. De fet, alerta que, com més temps passi, més difícil serà recuperar-lo.

:: El patrimoni al Memorial de greuges
de la Mancomunitat de·Can Gibert

– No tenim informació de la previsió de la reconstrucció del , després de l’aprovació del pressupost total bianual per reconstruir-lo al llarg de l’any 2017.
– Volem recordar la voluntat municipal de governs anteriors (març de 2010) de la reconstrucció de la nau que es feia servir com a taller de la Fàbrica Marfà.
– És voluntat dels amants d’antic patrimoni del poble de de Ter la recuperació i adequació dels antics fanals de gas de la carretera de.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)