![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El passat divendres -20 de març- Leonor Joher Besalú va ser recordada a de Ter, en un acte a, amb la participació d’Anna Maria Molist -sòcia de l’AV-, Núria Terés -veïna de de Ter i regidora de l’Ajuntament de Girona-, Anna Solà -directora executiva de l’Institut Català de les Dones (ICD)- i Pere Blesa, vidu de la Leo Joher. Salva Llorente -expresident de l’AV- també va intervenir, des del públic. L’acte el convocaven l’AV, eldimoni.con i el Centre cívic. Durant la trobada en record de la Leo es varen lliurar els calendaris 2009 que ha editat l’ICD per tal d’homenatjar les dones, veïnes i ciutadanes dels barris de Catalunya.
![]() |
Can Ninetes es va omplir per la Leo FOTO: JOAN FARRÉ |
D’altra banda, ja és pot visitar -fins al 27 de març- a -primer pis- l’exposició Veïnes, ciutadanes creada per l’Institut Català de les Dones (ICD).
![]() |
Leonor Joher Besalú FOTO CEDIDA PER: ANNA MARIA MOLIST i JORDI CREIXANS |
Va néixer l’any 1936 al poble d’Orriols, a l’Alt Empordà, i va anar poc a l’escola. De ben jove va marxar a servir a Girona i d’allà a Perpinyà, on va viure tres anys. A mitjan anys cinquanta es va instal·lar a de Ter, que es va annexionar a Girona el 1963. Va treballar en el servei domèstic al llarg de la seva vida i, ja casada [amb Pere Blesa], el va combinar amb els treballs a la llar i l’educació dels dos fills i la filla que va tenir. També va ser dependenta d’una sabateria i d’una llibreria.
El barri de anava mal creixent, fet que comportava la destrucció de referents d’identitat col·lectiva com els plataners, el cementiri, algun edifici antic o el . A partir de la segona meitat dels anys setanta, el veïnat es va organitzar per fer front a l’agressivitat de les intervencions urbanístiques i Leonor hi va tenir un paper destacat. La presència de dones, sovint més joves, va ser significativa a l’Associació de Veïns i veïnes que s’havia constituït el 1979. Tot i que ella, inicialment, no se sentia preparada per assumir càrrecs -una autopercepció que moltes dones coneixem prou bé-, va arribar a encapçalar debats amb les autoritats municipals arran de la lluita que duien a terme, conjuntament amb els barris veïns, contra el projecte d’autovia que dividia la zona. Quan avui una antiga presidenta [Anna M. Molist] de l’AV la recorda i diu que va aprendre molt d’ella, ens fa palès que Leonor es relacionava des del reconeixement i la circulació d’autoritat que fan créixer les persones.
Va formar part de la Junta, del Grup d’Urbanisme i del Grup de Cultura, des d’on es van recuperar les festes tradicionals de
*Text extret del calendari 2009 Veïnes, ciutadanes editat per l’Institut Català de les Dones (ICD)
L’Institut Català de les Dones (ICD) va organitzar un acte d’homenatge a dones líders veïnals. Dilluns -2 feb.- el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va presidir l’acte d’homenatge i reconeixement a un conjunt de dones que van formar part dels moviments veïnals de la dècada dels setanta. La vida i la tasca social duta a terme per dotze d’aquestes dones ha estat difosa a través del calendari 2009 Veïnes, ciutadanes i d’una exposició basada en aquesta publicació. L’acte va tenir lloc a la seu de l’ICD, plaça Pere Coromines 1, de Barcelona, a les 6.30 de la tarda. L’objectiu d’aquesta actuació és donar a conèixer la participació femenina que és a l’origen de moltes escoles, mercats, jardins, centres de salut i d’atenció a les dones, que han humanitzat i feminitzat les nostres ciutats.