/Eugenials
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 21 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.388 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

A la taula: Pere Blesa, Núria Terés, Anna Solà i Anna Maria Molist. A la primera fila: Anna Pagans, alcaldessa de Girona, entre molts altres, a Can Ninetes FOTO: EL DIMONIA la taula: Pere Blesa, Núria Terés, Anna Solà i Anna Maria Molist. A la primera fila: Anna Pagans, alcaldessa de Girona, entre molts altres, a Can Ninetes FOTO: EL DIMONI
: : Eugenials > Veïnes eugenials | 20·03·2009

Recordant Leonor Joher, veïna de Santa Eugènia
[Orriols, 1936 – Santa Eugènia de Ter, 1998]:
el 20 de març de 2009 al Centre cívic Can Ninetes

El Dimoni |

El passat divendres -20 de març- Leonor Joher Besalú va ser recordada a de Ter, en un acte a, amb la participació d’Anna Maria Molist -sòcia de l’AV-, Núria Terés -veïna de de Ter i regidora de l’Ajuntament de Girona-, Anna Solà -directora executiva de l’Institut Català de les Dones (ICD)- i Pere Blesa, vidu de la Leo Joher. Salva Llorente -expresident de l’AV- també va intervenir, des del públic. L’acte el convocaven l’AV, eldimoni.con i el Centre cívic. Durant la trobada en record de la Leo es varen lliurar els calendaris 2009 que ha editat l’ICD per tal d’homenatjar les dones, veïnes i ciutadanes dels barris de Catalunya.

Can Ninetes es va omplir per la Leo FOTO: JOAN FARRÉ

Exposició «Veïnes, ciutadanes», fins al 27

D’altra banda, ja és pot visitar -fins al 27 de març- a -primer pis- l’exposició Veïnes, ciutadanes creada per l’Institut Català de les Dones (ICD).

Tot recordant Leo Joher
La Leonor Joher, la Leo, se’ns torna a fer present a través del calendari 2009 editat per l’Institut Català de les Dones (ICD). Una dona forta, una militant obrera, veïna i amiga, lluitadora de moltes causes que tenen les persones com a centre. Una dona eugenial, arrelada al seu barri, a l’Associació de Veïns, a la JOC (Joventut Obrera Catòlica), al treball discret i al més visible. Testimoni viu d’implicació, de reivindicació, d’esperances, de fidelitat i d’utopia. Gràcies a persones com ella reescrivim la història amb clau de relleu.
Núria Terés i Bonet és veïna de de Ter

Leonor Joher Besalú FOTO CEDIDA PER: ANNA MARIA MOLIST i JORDI CREIXANS

Leonor Joher Besalú, veïna de de Ter

Va néixer l’any 1936 al poble d’Orriols, a l’Alt Empordà, i va anar poc a l’escola. De ben jove va marxar a servir a Girona i d’allà a Perpinyà, on va viure tres anys. A mitjan anys cinquanta es va instal·lar a de Ter, que es va annexionar a Girona el 1963. Va treballar en el servei domèstic al llarg de la seva vida i, ja casada [amb Pere Blesa], el va combinar amb els treballs a la llar i l’educació dels dos fills i la filla que va tenir. També va ser dependenta d’una sabateria i d’una llibreria.

El barri de anava mal creixent, fet que comportava la destrucció de referents d’identitat col·lectiva com els plataners, el cementiri, algun edifici antic o el . A partir de la segona meitat dels anys setanta, el veïnat es va organitzar per fer front a l’agressivitat de les intervencions urbanístiques i Leonor hi va tenir un paper destacat. La presència de dones, sovint més joves, va ser significativa a l’Associació de Veïns i veïnes que s’havia constituït el 1979. Tot i que ella, inicialment, no se sentia preparada per assumir càrrecs -una autopercepció que moltes dones coneixem prou bé-, va arribar a encapçalar debats amb les autoritats municipals arran de la lluita que duien a terme, conjuntament amb els barris veïns, contra el projecte d’autovia que dividia la zona. Quan avui una antiga presidenta [Anna M. Molist] de l’AV la recorda i diu que va aprendre molt d’ella, ens fa palès que Leonor es relacionava des del reconeixement i la circulació d’autoritat que fan créixer les persones.

Va formar part de la Junta, del Grup d’Urbanisme i del Grup de Cultura, des d’on es van recuperar les festes tradicionals de. En homenatge al pont desaparegut, l’AV va editar la revista , en la qual també va col·laborar. Va dedicar-se a preservar i recuperar el patrimoni i la identitat de la seva comunitat fins que va morir, el 1998. Avui la seva tasca continua donant fruits.

*Text extret del calendari 2009 Veïnes, ciutadanes editat per l’Institut Català de les Dones (ICD)

EL PASSAT DILLUNS 2 de febrer de 2009

L’Institut Català de les Dones (ICD) va organitzar un acte d’homenatge a dones líders veïnals. Dilluns -2 feb.- el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va presidir l’acte d’homenatge i reconeixement a un conjunt de dones que van formar part dels moviments veïnals de la dècada dels setanta. La vida i la tasca social duta a terme per dotze d’aquestes dones ha estat difosa a través del calendari 2009 Veïnes, ciutadanes i d’una exposició basada en aquesta publicació. L’acte va tenir lloc a la seu de l’ICD, plaça Pere Coromines 1, de Barcelona, a les 6.30 de la tarda. L’objectiu d’aquesta actuació és donar a conèixer la participació femenina que és a l’origen de moltes escoles, mercats, jardins, centres de salut i d’atenció a les dones, que han humanitzat i feminitzat les nostres ciutats.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)