/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 19 juliol de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.682 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Aquests són els de Cal Pebrot, de la plaça Sant Grau de Caldes de Malavella. Carreters, com la professió d'en Quirch Vilar, en Francisco i en Joan de l'antic poble de Santa Eugènia de Ter FOTO ARXIU: COL·LECCIÓ ANTONI VILÀAquests són els de Cal Pebrot, de la plaça Sant Grau de Caldes de Malavella. Carreters, com la professió d'en Quirch Vilar, en Francisco i en Joan de l'antic poble de Santa Eugènia de Ter FOTO ARXIU: COL·LECCIÓ ANTONI VILÀ
: : Opinió > Històries > Història del Pla de Ter > Narhianant :: Pau Mesquita | 17·04·2018

Quirch Vilar: circumstància de la pedra1752

Pau Mesquita | Carrer de Baix, 22 | Barri vell de Santa Eugènia de Ter

De mica en mica va arribant més informació a la redacció d’El Dimoni. Informació referent a l’eugenial carreter que va viure a mitjans del s. XVIII a de Ter. Sabem que el mestre d’aixa, el qual surt gravat el seu nom en una pedra nummulítica de gran mida al carrer de Baix, juntament amb el de Jaume Vilar, presumiblement el seu fill, més la data del 19 de maig de 1752; va ser carreter, que es va casar a la parròquia eugenienca amb Francisca Bech un meravellós i assolellat 31 d’agost de 1749 sobre els colors llampants de les hortes del Pla de Ter, i que, al seu darrere, pels descendents, sembla que va deixar una casa al costat del pou que avui es pot trobar en el mateix lloc.

Doncs es veu, segons els llibres sacramentals, que la seva dona, Francisca, en el testament que fa a la parròquia, aquest redactat l’any 1769 [pàg. 9 + pàg. 10] posseïa 30 lliures barceloneses d’en Quirch Vilar, traspassat prèviament. És difícil d’entreveure, ja que no apareix amb l’apel·lació de Vilar, com se solia fer, ja que la dona manllevava el cognom de l’home, sinó que està com a Francisca Costa i Bech. Això és perquè en aquell moment el seu marit actual es deia Joan Costa. Es van casar també a de Ter, el 1759 [“… Matrimoni celebrado entre Joan Costa Jove Carreter fill de Salvi Costa Pagès, de la Parroquia de St. Medir, y de Teresa Costa, y […] sa muller, y Francisca Palmada y Bech viuda desposada per segonas nupcias de Franco. Palmada Carreter, y de primeras nupcias de Quirch Vilár, tambe Carreter, de la present Parroquia de Sta. Eugenia, en la parroquia de Sta. Eugenia y en dita Iglesia …”].

Perquè la Francisca, per raons segurament poc difícils d’imaginar, suposem que per les dificultats de la vida en general, va haver de contraure matrimoni tres vegades. La primera amb en Quirch; després amb en Francisco Palmada [“Jove Carreter fill de Benet Palmada Carreter”] de Fornells de la Selva, el 1756 [pàg. dreta + pàg. esquerra], també fallit al cap de poc temps; i per últim, amb l’esmentat Joan Costa. D’aquesta manera sabem que en Quirch ja abans de 1756 per alguna raó va morir. O sigui que va arribar de Sant Martí de la Mota el 1749 per casar-se, podria ser provinent del mas Vilar de la parròquia de la Mota, que avui pertany a Palol de Revardit, el qual apareix documentat el 1786 [a l’Arxiu Diocesà] per una qüestió de patrimoni entre germans Vilar; i set anys més tard d’establir-se a, com a màxim, passà a la glòria. Igualment una altra dada curiosa que es desprèn dels documents és que els tres homes amb qui es va ajuntar la Francisca es dedicaven al mateix ofici. O sigui que en Quirch, en Francesc i en Joan, eren tots tres carreters.

Aleshores, o la Francisca tenia certa atracció inconscient pels mestres d’aixa, o hauríem d’entendre que les cerimònies matrimonials en aquella època, més que enguany, eren com contractes, com un intercanvi d’interessos, a causa dels pocs possibles que tenien. Perquè si en Quirch va fallir sobtadament, o d’una manera inesperada, abans d’assolir la maduresa d’edat per poder ser mort natural; podríem pensar que ella es va quedar al càrrec del fill dels dos, Jaume, el que molt més tard, el 23 de gener de 1780, trobem als llibres sacramentals per matrimoni, i també en possessió de la casa del carrer de Baix fins que fos prou gran per heretar-la? Que ja que tenia un espai condicionat per portar a terme l’ofici de carreter òptimament, va quedar sempre lligada a aquesta professió? Així doncs, la data gravada a la pedra és el record d’un òbit? D’un testament? O és la commemoració de l’aixecament del seu l’habitacle? I quantes vegades va creuar el pont del en Quirch Vilar? Almenys quantes quan feia la mudança, en el carro fet per ell mateix, de Sant Martí de la Mota fins a de Ter?

… ve d’aquí / Continua

2
Tinc més informació
Comentaris

2 respostes a “Quirch Vilar: circumstància de la pedra1752”

  1. Jaume Bosch i Termes ha dit:

    Preciosa la foto del carreter de Santa Eugènia, ferrer també?, i el seu manxaire, llossant un fusell del carro. Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)