/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 25 març de 2019 | 3a Època | Edició núm. 13.930 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Denunciable! FOTOMUNTATGE: NNGG PP RUBÍDenunciable! FOTOMUNTATGE: NNGG PP RUBÍ
: : Opinió > Des d'aquí mateix | 22·10·2012

Preservar el nom de cada cosa

Joel Medir |

Hi ha un fenomen molt perillós que es dóna cada cop amb més intensitat: quan algú és nacionalista (català o basc sobretot), se l’etiqueta de nazi. Tot va començar amb el primer tripartit català amb un fet indiscutible: barrejava partits amb vocació nacional i social. Llavors, van aparèixer els primers que van fer el fals sil·logisme de nacional+social = nazi.

Ara, coincidint amb la manifestació de la Diada i sobretot amb el Barça-Madrid, aquesta malèfica i maldestra comparació s’ha tornat a posar de moda. Fins i tot, des de partits amb poca representació parlamentària. Quan més es parla de la independència de Catalunya, més es repeteix el tòpic. La situació va arribar al paroxisme quan un regidor del PP de l’Ajuntament de Rubí, president de les Noves Generacions del PP de la ciutat, va publicar a les xarxes socials una fotografia del President Mas amb l’uniforme de les SS.

Però no només des dels sectors més espanyolistes arriben símptomes preocupants de la mala utilització del termes nazisme, franquisme o feixisme. En certs àmbits polítics, cada cop més, s’escolta la frase: no sóc d’esquerres ni de dretes”… i s’hi afegeix una frase segons el color polític del qui la pronuncia. Sovint s’oblida que aquesta expressió va ser usada per la Falange com un dels seus recursos retòrics més habituals. Tanmateix, encara que s’utilitzi aquest recurs no es pot dir que totes les formacions que la facin servir siguin falangistes.

El nazisme, el franquisme o el feixisme són ideologies concretes. Unes ideologies que van protagonitzar les planes més negres de la història de la humanitat.

Per tot això, i més en els temps que corren, cal mesurar molt bé les paraules. Les paraules nazi, franquista, feixista pels qui veritablement ho siguin. Per exemple, no es pot dir estrictament que el PP sigui franquista. Es pot afirmar, això sí, que una part de la seva base sociològica ho sigui, o que fins i tot algunes de les seves expressions i els seus comportaments ho semblin. Això comporta un perill, en un moment que un nou fantasma recorre Europa: partits clarament nazis es van consolidant electoralment. Un bon exemple d’això: l’últim sondeig electoral a Grècia donava a Alba Daurada un 15% dels vots. Hem de preservar els mots i el sentit de les paraules per poder referir-nos i qualificar sense embuts aquestes formacions, aquestes sí clarament neonazis.

Joel Medir i Hereu és veí de la,
llicenciat en periodisme i exalumne de l’IES i del Col·legi Montfalgars

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)