/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 26 gener de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.334 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Vista del pont del Dimoni rearmat des de la plataforma del Col·legi Groc (Escola de Santa Eugènia) INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)Vista del pont del Dimoni rearmat des de la plataforma del Col·legi Groc (Escola de Santa Eugènia) INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL (2014)
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 16·10·2014

El projecte de l’Ajuntament de Girona per a la reconstrucció del Pont del Dimoni (1357) de Santa Eugènia de Ter sobre el riu Güell, redactat per l’arquitecte Ramon Ripoll

El Dimoni | Santa Eugènia de Ter

La reconstrucció del és més a prop amb la presentació del projecte arquitectònic que posa en solfa una demanda històricament reivindicada pels veïns i veïnes de de Ter i Girona i que havia esdevingut un compromís de l’Ajuntament de Girona en dues ocasions molt i molt concretes: els acord -per unanimitat de tots els grups polítics del moment- dels plens municipals de l’11 de març de 1981 i del 14 de setembre de 2010.

La regidora d’Ocupació i Empresa i regidora de barri de·Can Gibert, Marta Madrenas; juntament amb l’arquitecte i professor de la UdG, Ramon Ripoll; l’editor d’eldimoni.com, Manel Mesquita; i el president de l’Associació de Veïns i coportaveu de la Mancomunitat·Can Gibert, Ramon Macaya, van presentar aquest passat dimarts -14 d’octubre- el projecte de reconstrucció del , amb una Can Ninetes plena de gom a gom de veïnes i veïns, ciutadans i ciutadanes del Pla del Ter.

A l'esquerra, el barri de Sant Narcís; a la dreta Santa Eugènia a l'altura del carrer de la Maçana, darrera del Col·legi Groc INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL

A l’esquerra, el; a la dreta a l’altura del carrer de la Maçana, darrera del Col·legi Groc INFOGRAFIA: RAMON RIPOLL

Durant la presentació, Manel Mesquita va explicar la història del pont des de la seva construcció (1357) fins al seu desmuntatge (1968) per les necessitats de canalització del riu, passant pel retrobament de les pedres del vell pont que durant anys van estar en un magatzem del carrer Barcià de Girona i posteriorment en un lateral del Cementiri de de Ter.

La proposta elaborada per l’equip de Ramon Ripoll* considera la reconstrucció del pont amb les pedres que se’n conserven, cent dovelles originals datades al segle XIV (1357), de les Pedreres de Montjuïc, per formar els dos arcs laterals, fets amb estreps de formigó i amb paret de maçoneria tradicional. Amb el projecte de reconstrucció es pretén fomentar la recuperació del patrimoni arquitectònic comú del Pla de Girona, alhora que millorar el teixit de vianants a la zona tot restituint elements històrics amb la modernitat tecnològica actual i amb un llenguatge de tradició constructiva tradicional en els acabats.

El sentit de la reconstrucció, seguint la Carta de restauració de monuments de Venècia de 1964, és crear una nova passera per a vianants sobre el riu, a l’altura del carrer de la riera Maçana, amb les característiques originals i tipològiques de l’antic i estimat de de Ter.

Tal com va explicar Ripoll, l’objectiu del projecte és potenciar una nova manera de viure la ciutat, l’imaginari col·lectiu eugenienc i l’urbanisme cultural, tot convertint-se en un element de cohesió social i altament pedagògic: Girona des del Pla.

El va ser desmuntat l’any 1968 a conseqüència de les noves necessitats de canalització del riu; el pressupost de l’execució del projecte de reconstrucció és de 510.000€, impostos inclosos. El 2017 celebrarem el seu 660 aniversari: llarga vida, dimonis!

*Ramon Ripoll (ARQUITECTE), Eduard Bonmatí (ENGINYER CAMINS, CANALS I PORTS), Josep M. Ripoll i Antoni Serrano (ENGINYERS TÈCNICS), Francesc Prat (ARQUITECTE TÈCNIC), Anàlisi de materials i estructures avançades del Departament d’Enginyeria mecànica i de la construcció industrial de la Universitat de Girona (AMADE), Disseny industrial i desenvolupament del producte de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (PRODIS)

Desmuntatge del vell : 13 de juliol de 1968

El nou , les pedres a Mas Xirgu: 18 d’octubre de 2011

Documentació prèvia: 2010

> text de la moció aprovada pel ple de l’Ajuntament del 14·09·2010 [pdf, clic aquí]

> avantprojecte: noupontdeldimoni-1357-2010 [pdf]

> justificacions: noupontdeldimoni-justificacions [pdf]

> text de la moció presentada per les entitats el 17·05·2010 [pdf, clic aquí]

13
Tinc més informació
Comentaris

13 respostes a “El projecte de l’Ajuntament de Girona per a la reconstrucció del Pont del Dimoni (1357) de Santa Eugènia de Ter sobre el riu Güell, redactat per l’arquitecte Ramon Ripoll”

 1. El Dimoni ha dit:

  :: AJUNTAMENT DE GIRONA
  > girona.cat/ca/noticies

 2. El Dimoni ha dit:

  :: JORDI GRAU (EL PUNT AVUI)
  > Cal reconstruir el Pont del Dimoni?

 3. El Dimoni ha dit:

  :: ALBERT SOLER (DIARI DE GIRONA)
  > L’ajuntament pidolaire

 4. El Dimoni ha dit:

  :: LAURA FANALS (DIARI DE GIRONA)
  > Pagar el Pont del Dimoni

 5. El Dimoni ha dit:

  :: JORDI SOLER (EL PUNT AVUI)
  > Un racó de Girona

 6. El Dimoni ha dit:

  :: DANI VILÀ (EL PUNT AVUI)
  > El pont de mai acabar

 7. El Dimoni ha dit:

  :: JORDI ÁLVAREZ (DIARI DE GIRONA)
  > Compassió pel Dimoni

 8. xavier ha dit:

  Fins que no siguem lliures, l’ajuntament de girona no farà gaire cosa bona pel poble de Santa Eugènia de Ter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)