/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 30 maig de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.458 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

L'artèria -la sèquia- Monar, brutícia acumuladaFOTO: EL DIMONIL'artèria -la sèquia- Monar, brutícia acumuladaFOTO: EL DIMONI
: : Les hortes > Les hortes al dia :: Pla especial de les Hortes | 09·02·2010

:: PONÇ FELIU ESCRIU A ELDIMONI.COM
Sèquia Monar: acomplert el compromís adquirit amb l’AV Santa Eugènia sobre la neteja del rec

Ponç Feliu |

La sèquia és la principal artèria de l’entramat de recs, cursos d’aigua i elements hídrics de de Ter, la qual ha proporcionat durant segles energia a les turbines de les fàbriques i aigua pels conreus d’horta de Salt i de Girona. Tanmateix, des de l’aturada del seu ús com a recurs industrial, el manteniment per part de les pròpies fàbriques i indústries ha estat pràcticament inexistent; és per això que els regants i els Ajuntaments de Salt i Girona han hagut de prendre les regnes per garantir un bon estat de la sèquia.

Durant l’any 2009 em vaig reunir amb diversos veïns del barri, i també amb el president i una delegació de l’AV, els quals em van mostrar la preocupació per la manca de neteja del tram de la sèquia al seu pas pel municipi de Girona. Des de l’Ajuntament de Girona varem adquirir el compromís de netejar i condicionar la sèquia al llarg dels propers dos anys. Durant el mateix 2008 es va netejar el 50% del seu traçat (tram Marfà-Güell). Un cop feta aquesta inversió, de més de 20.000 €, tocava netejar i consolidar el tram Marfà-Salt, el qual té, a més de brutícia acumulada, problemes estructurals més costosos. En aquest sentit, juntament a la Comunitat de Regants hem anat a cercar el finançament de l’obra al Departament d’Agricultura i Acció Rural, on la receptivitat i interès del seu Director Territorial, el Sr. Josep Guix, ha permès tirar endavant una potent actuació de 178.000 €, dels quals n’aporten 33.000 l’Ajuntament de Salt (tram de sèquia d’aquest municipi), 33.000 l’Ajuntament de Girona, i 112.000 el propi Departament. Aquesta actuació, que comença aquesta mateixa setmana, endreçarà, netejarà i consolidarà l’estructura d’aquest patrimoni històric i natural de de Ter, amb una durada d’unes sis setmanes.

Per tant, s’haurà acomplert el compromís adquirit el 2007 amb l’AV, complementat, a més, per una actuació de millores de les turbines històriques de la Marfà, gràcies a un conveni signat entre la regidoria de Cultura del propi Ajuntament de Girona i el Consorci Alba-Ter amb fons europeus de recuperació del patrimoni fluvial.

Ponç Feliu i Latorre (PSC) és regidor delegat de Medi Natural de l’Ajuntament de Girona

:: RAMON MACAYA
> L’AV satisfeta per les actuacions de millora i neteja de la sèquia

:: Retalls de premsa

Sèquia: inicien les millores a Salt i Girona

DIARI DE GIRONA [06·02·2010] > Els ajuntaments de Salt i Girona, amb el suport del Departament d’Acció Rural, inicien dilluns diverses obres de millora a la sèquia. Els treballs permetran reparar i netejar alguns trams de la sèquia. Es preveu que les obres, pressupostades en uns 180.000 €, s’acabin a finals de març. Els treballs se centren en alguns recs de les Hortes de i en dos trams de la sèquia, entre Mas Devesa i el Pont Vell, a Salt, i a l’alçada de l’antiga fàbrica Marfà, a Girona. Beneficiaran unes 45 hectàrees de regadius de Salt i Girona. [Diari de Girona]

Invertiran 178.000 € per rehabilitar dos trams de la sèquia als termes de Salt i Girona: les obres començaran dilluns -8 feb.-i tindran una durada d’un mes i mig

EL PUNT [06·02·2010] > Els ajuntaments de Salt i de Girona i el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat invertiran 178.466 € per a la rehabilitació de més de 100 m de la sèquia. Les obres, que es faran en dos trams, de Salt i Girona, començaran dilluns vinent -8 de febrer- i duraran un mes i mig. A Salt s’executaran en el tram entre el pont Vell i el Mas Devesa i, a Girona, des del terme de Salt fins a la Marfà. Aquesta actuació és la més important a la sèquia en molts anys.
La sèquia en el tram de Salt està molt envellida i realment són necessàries les obres de rehabilitació, una demanda que han fet sovint els hortolans i la Comunitat de Regants des que es va crear, a començament de 2008. Les obres consistiran bàsicament en el reforçament del mur, envellit i amb risc de despreniment en alguns indrets a causa, principalment, de la falta de solera, segons va explicar el regidor de Medi Ambient de Salt, Antoni Gómez. Mentre durin les obres, segons Gómez, es tallarà la sèquia, però es controlarà que no resulti afectada la fauna a les rescloses de Montfullà i el Molí dels Peixos, i no descarta el rescat dels peixos si fos necessari.
Per la seva banda, el regidor de Medi Natural de Girona, Ponç Feliu, va qualificar d’«important» la inversió, i va dir que el fet de dur-la a terme a l’hivern contribuirà a minimitzar els efectes del cabal, ja que si el tall de la sèquia es fes a l’estiu podria provocar un desajust al tram baix de l’Onyar. Així mateix, el director dels serveis territorials d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural a Girona, Josep Guix, va posar en relleu les mancances de la sèquia, «que té pèrdues i que fa que a l’estiu no es pugui regar en condicions».
El departament fa una aportació per a l’actuació del 70% del cost, 112.130 €, i els ajuntaments de Salt i Girona hi aporten un 15% cadascun, 33.180 €.
La Comunitat de Regants de la Sèquia, formada per propietaris de les hortes de Girona, Salt i Bescanó, es va constituir a començament de 2008. La Generalitat ha rehabilitat altres trams de la sèquia, sempre a petició de les comunitats de regants.
Esquerdes a Salt
La sèquia a l’altura del carrer Agustí Cabruja de Salt té esquerdes a la barana i se n’han obert diverses al mateix carrer. Els veïns atribueixen les causes a la falta de solera de la paret de la sèquia. El problema el van detectar fa uns mesos, i l’Ajuntament va arreglar les esquerdes i va fer un estudi per rehabilitar-la tota. El consistori també va prohibir el trànsit al carrer, al qual només poden accedir els veïns. Malgrat aquestes actuacions, els veïns estan descontents, perquè diuen que el trànsit hi continua passant, i que fins i tot en algunes cases hi han sortit esquerdes, que atribueixen a les deficiències de la infraestructura de la sèquia. Expliquen que ho han exposat a l’Ajuntament i reclamen una actuació més contundent del consistori. [El Punt]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)