/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 06 desembre de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.283 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Per una nova cultura de l'energia
Per una nova cultura de l'energia
: : Les hortes > Notícies | 15·10·2005

Per una nova cultura de l’energia: no a la MAT

Sergi Nuss |

Dissabte 15, les entitats que convoquen l’acte Per una nova cultura de l’energia, que té lloc a Barcelona, són la major part de l’ecologisme català: la Federació d’Entitats Ecologistes de Catalunya (Ecologistes de Catalunya), el col·lectiu Non à la THT i la Plataforma No a la MAT; i, també, Greenpeace, Ecologistes en Acció i Eurosolar, com a impulsores del Manifest per una nova cultura de l’energia a Catalunya.

Des del moviment ecologista de Catalunya, creiem que la gestió de l’energia constitueix l’element central de qualsevol sistema econòmic. L’actual model energètic es absolutament insostenible i ens porta irremissiblement al col·lapse econòmic per la dependència envers els combustibles fòssils i al desastre planetari que l’escalfament global ocasionarà.

El Pla de l’Energia de Catalunya, que es troba en període d’aprovació, deixarà perdre l’oportunitat d’establir les línies mestres que permetin l’evolució de l’actual model de l’energia a un de completament sostenible basat en l’estalvi i eficiència energètics, la utilització al 100% de fonts renovables i la generació distribuïda. Cal impulsar aquest canvi de model amb una rapidesa molt superior a la que planteja, en el millor dels casos, l’actual Pla de l’Energia que pot ser qualificat d’immobilista sense cap por a equivocar-se, ja que la crisi dels combustibles fòssils i l’escalfament global no esperaran a ningú.

Els canvis necessaris per aconseguir implementar un nou model energètic afecten de forma global a la totalitat de la societat, al model socio-econòmic i a la manera de pensar de les persones; per aquesta raó proposem una nova cultura de l’energia.

La MAT així com qualsevol altre interconnexió que es vulgui plantejar constitueix el símptoma més clar del model energètic obsolet i suïcida que ha imperat en els darrers temps. Un model fet a mida de les multinacionals del sector elèctric que ha contemplat com a única possibilitat la utilització de grans infrastructures tant de generació com de transport, en detriment de la generació distribuïda que constitueix l’alternativa d’un model sostenible. La construcció de qualsevol interconnexió que travessi els Pirineus (MAT) suposarà l’endarreriment fatal tant en l’aplicació de programes d’eficiència i estalvi com en la implantació de les energies renovables. Les interconnexions amb l’Estat Francès comportarien, a més a més, la pervivència de la generació nuclear i situarien Catalunya dins una perillosa dependència envers l’empresa nuclear francesa EDF.

Una nova cultura de l’energia

Demanem al Govern de la Generalitat que estableixi urgentment les mesures necessàries per engegar un Pla Energètic basat en l’enfocament des dels serveis que presta l’energia (gestió de la demanda) i que posi fi al l’actual malbaratament energètic; els eixos fonamentals del qual siguin l’estalvi, l’eficiència energètica i la generació distribuïda amb energies netes i renovables. De tal manera que es pugui assolir un sistema energètic sostenible basat en una nova cultura de l’energia que sigui econòmicament eficaç, socialment equitatiu, ecològicament sa i culturalment acceptable; un sistema lliure per complet del perill que suposa l’energia nuclear i de la malaltissa dependència actual respecte als combustibles fòssils. Només un sistema energètic distribuït, eficient, net i renovable serà capaç de fer a Catalunya independent de les energies brutes i permetrà aprofitar els bens comuns energètics amb tecnologies netes i al servei de les pròpies comunitats.

Per tant, donada la gran importància del model energètic que s’adopti no tant sols per les repercussions de caire ecològic sinó també per les conseqüències que tindrà sobre els nostres nivell i qualitat de vida; i exercint la nostra responsabilitat de ser solidaris amb aquelles societats més desfavorides tant pel que fa a la generació com a l’ús final de l’energia,

DISSABTE 15

Manifestació Per una nova cultura de l’energia: no a la MAT!
Barcelona (pg. de Gràcia / c. Aragó) / 5 de la tarda
Sortiran autobusos des de diferents punts
AIGUAVIVA: Anna 972 235 007
BANYOLES: Moises 630 591 605
VILADEMULS: Judit 972 551 679
GIRONA i SANTA EUGÈNIA DE TER: Joana -ANG- 972 223 638 i 649 284 019
SANT HILARI i SANTA COLOMA: Pascual Aguilar 972 178 333
MAÇANET DE CABRENYS: Miquel Sànchez 617 805 759
VILAFANT: Ajuntament 972 546 020
CAMPRODON i RIPOLL: Elena 972 744 027
BESCANÓ i ANGLÈS: Sònia Amaya, 626 176 062
FIGUERES: Salvem l’Empordà 972 670 531
VIC i TARADELL: Iker 619 197 072 i Mariana 636 575 046
LA JONQUERA: Montserrat Figueras 972 554 160
El col·lectiu Non a la THT també té autobusos previstos

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)