![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El nostre no és temps d’herois ni de valents. No és temps d’homes i dones que anteposin l’interès general, la gesta d’una conquesta o el salvament de la vida d’altri, a la pròpia seguretat, als interessos personals, a la pròpia vida. És temps d’egoismes i mesquineses.
Alguns dels valors que eren objecte d’heroïcitat i mostra de valor fa cent anys són avui motiu d’escarni i burla. Qui entendria avui que cinc homes es llancessin a una aventura suïcida a la gelada Antàrtida per la bandera del seu país? Qui es jugaria avui la vida per una gesta sense possible retorn?
La setmana que avui encetem ens duu al record de l’extraordinària aventura de la conquesta del Pol Sud. Si el 14 de desembre de 2011 vam celebrar el centenari de l’èxit i la glòria de l’expedició d’Amundsen, Bjalland, Hanssen, Hassel i Wistning; el pròxim dia 29 de març de 2012 tocarà evocar els cent anys del fracàs i de la mort de Scott, Oates, Evans, Bowers i Wilson. Contràriament al que els gurus de l’economia de mercat d’avui preconitzen com a doctrina infal·lible (“el món és per als vencedors”), Amundsen i Scott (1r i 2n al Pol Sud) han estat recordats en un mateix pla, amb un mateix grau d’emoció.
El Pol Sud ens cau lluny; però no pas la vaga general del pròxim dia 29. Hi ha al nostre petit país un estol d’autèntics herois i valents que han dedicat i dediquen la major part de la seva existència a pensar en fins més nobles que el propi gaudi i la pròpia autocomplaença; són els sindicalistes que han hagut de lluitar i lluiten contra la dictadura dels mercats, contra l’avarícia dels patrons, contra la tristesa dels mals governs, contra les campanyes de desprestigi, contra la indiferència dels submisos.
M’omple d’emoció evocar en aquesta columna alguns noms de sindicalistes que a Girona s’escriuran sempre en majúscules: Antònia Adroher; Isabel Vilà; Maria Assumpció Soler; Teresa Borín; Àngel Santos; Àngel Serradell; Sebastià Salellas… A tots ells i a totes elles, moltes gràcies. I visca la Vaga General! [El nas de la bruixa · Diari de Girona]
Jordi Vilamitjana i Pujol
és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES de Ter
i coautor del llibre IFP 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines
[…] l’Escola d’adults de Girona Antònia Adroher i Pascual o l’Institut de Santa Eugènia Jordi Vilamitjana i Pujol? No estaríem recuperant la memòria històrica i eradicant l’analfabetisme polític? A qui […]