/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 24 juny de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.657 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico L'INS Santa Eugènia finalitza el curs amb la graduació dels estudis postobligatoris, dmà Tot allò que comença té un final. L'Institut Santa Eugènia, de Girona, celebra l'acte de graduació dels alumnes dels estudis obligatoris demà -dilluns 25 de juny- en el Teatre Reparada Domènech del Centre cívic del barri de Sant Narcís. El propòsit és fer un reconeixement als alumnes que finalitzen una etapa educativa en aquest curs…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El vell carrer Montnegre, antigament se'l va conèixer com a camí del Cementiri; el 1957 es va batejar amb el nom actual FOTO: AJ. GIRONA. CRDI  (1972)El vell carrer Montnegre, antigament se'l va conèixer com a camí del Cementiri; el 1957 es va batejar amb el nom actual FOTO: AJ. GIRONA. CRDI (1972)
: : Opinió > Narhianant :: Pau Mesquita | 17·09·2017

Muntanyes de Santa Eugènia

Pau Mesquita | Pla de Ter

Caminant pels carrers de de Ter pots imaginar que notes com et venen les fragàncies del bosc, l’ambient de les pinedes quan el matí es va llevant sembla estar entre l’olor de la ciutat. Perquè el Pla de Ter tot i estar situat en un terreny sense desnivells es deu als llocs més alts del Gironès, ja que la gran majoria de topònims senyalats en les plaques estan dedicats sobretot a cims i serralades. Hi ha un carrer pel Montnegre, un carrer pel Puigmal, per les Agudes o el Montseny, igualment per les Guilleries, el que recorda el Turó de l’Home, les Gavarres o el Bassegoda, i el Montcalm, Finestrelles o Sant Sebastià. Abans principalment només hi havia l’itinerari provinent del centre direcció Osona creuant el pont del el qual ja variat el seu recorregut porta el nom de l’avui barri de Girona, més el petit que li és paral·lel dit carrer de Baix, els reconeguts amb la fàbrica Marfà i la zona de les hortes molt més gran, fins que primerament es va iniciar a urbanitzar la part que delimita amb el passeig d’Olot, després cap a l’època dels seixanta es va decidir des de l’ajuntament del poble la nomenclatura que tindrien totes aquestes noves vies. La primera de la llista en ser relacionada amb les muntanyes va ser la que porta la denominació del Montnegre, antigament se’l va reconèixer com a camí del Cementiri (mil nou-cents disset), però el mil nou-cent cinquanta-set es va batejar amb el nom que porta actualment, potser a causa de la popularitat que té aquest contrafort entre Madremanya i Quart, objectiu de moltes excursions de la gent que viu al pla. A aquest el van seguir el del Montseny, una arteria important del barri/poble, comença al carrer Turó i travessa tota una munió de cims, les Agudes, el Puigmal, Sant Sebastià o el Bassegoda. Aquest últim adés que el poble fos annexionat va ser batejat originalment en honor a l’escriptor Joaquim Ruyra, però com que a Girona ja existia un carrer amb la mateixa apel·lació, se’l va anomenar, seguint la manera del consistori anterior al mil nou-cents seixanta-tres, tal com s’ha anat fent; carrer Bassegoda. I d’entre els tossals com recollint la pluja hi ha el carrer de la Massana, amb gimnàs, botigues, forn, bars, que quan encara no s’hi havia construït hi baixava una riera amb el mateix nom, es veu que curiosament en fer l’autopista es va haver de desviar el curs d’aigua, més tard, el mil nou-cents setanta-cinc, es posà l’enllumenat i es va començar la pavimentació d’aquest carrer, igual que d’alguns dels altres esmentats anteriorment.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)