/Eugenials
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 27 gener de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.335 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Salvador Carral, en una fotografia de 1983 FOTO: MIQUEL MORILLO (CDRI)Salvador Carral, en una fotografia de 1983 FOTO: MIQUEL MORILLO (CDRI)
: : Eugenials > Veïns eugenials | 07·04·2017

Mor Salvador Carral, fill de Santa Eugènia de Ter: la pèrdua d’un locutor autèntic

Àngel Rodríguez Vilagran i Narcís Carreras Gelada | País de la Ràdio de dol

La mort de Salvador Carral Felip -el passat 6 d’abril- és una mala notícia per als bons aficionats a la ràdio i per als professionals que en viuen. Nascut -1949- en una masia de les hortes de de Ter -avui desapareguda-, va desenvolupar la seva tasca radiofònica des de finals de la dècada dels seixanta fins a mitjan anys noranta. Carral es va iniciar, tot i que durant pocs anys, a La Voz de Gerona, presentant els programes Club del disc català i Nocturno. Després, a Ràdio Girona va realitzar, entre d’altres, el programa d’èxit Disc-jockey, diversos programes de concursos amb col·laboració dels oients que el van fer immensament popular “i també un gran nombre d’hores com a locutor en els anomenats torns de continuïtat”. Més endavant, ja només com a col·laborador de Ràdio Girona, va alternar els seus programes i emissions publicitàries (espais comercials de cinc minuts de durada) a Ràdio Olot i a Ràdio Bahía de Roses.

El seu peculiar estil radiofònic va marcar tota una època, especialment durant els anys setanta i vuitanta, i la seva popularitat el va portar a presentar un gran nombre de xous a discoteques i festes majors de les comarques gironines.

A meitat de la dècada dels vuitanta va entrar a Ràdio Grup per dirigir diàriament a la tarda Cita amb Salvador. S’havia especialitzat a presentar programes de concursos. Lògicament, la base principal eren els radiooients que hi participaven via telefònica. Els regals que sortejava eren possibles gràcies a les empreses patrocinadores. Carral tenia un carisma únic en la creativitat dels anuncis. Sabia trobar la frase correcta i l’entonació i la música adequades. Molts anuncis, ja els portava gravats des del seu propi estudi que tenia a casa. Va ser un dels millors creatius publicitaris que ha tingut la ràdio gironina.

Nosaltres vàrem tenir el goig de fer-li el control i suplir-lo, en algunes ocasions, en alguns dels seus espais. Eren ràpids, amb canvis de músiques constants i dinàmics. Una altra de les seves virtuts era la facilitat de llenguatge i de vocabulari a l’hora de presentar-los.

Salvador Carral va realitzar també, als anys noranta i principis del segle XXI, una sèrie de programes a Televisió de Girona i a Banyoles Televisió. Aquests van ser els seus darrers treballs com a professional de la comunicació. Al marge de la seva activitat radiofònica, va treballar molts anys a l’aeroport Girona-Costa Brava.

La pèrdua de Salvador Carral és la pèrdua també d’un locutor de la ràdio autèntica, un locutor de raça.

2
Tinc més informació
Comentaris

2 respostes a “Mor Salvador Carral, fill de Santa Eugènia de Ter: la pèrdua d’un locutor autèntic”

 1. Francesc Delgado Vilà ha dit:

  En Salvador Carral i Felip va començar a treballar a la ràdio a l’emissora LA VOZ DE GERONA, al costat de Francesc Delgado Vilà, aquí present i redactant aquestes lletres. El programa amb que vam començar es deia FULLS DE BLOC. El director de l’emissora era en Fèlix Bouso i Mares.

  Salutacions especials per a l’Àngel Rodríguez, que l’últim cop que el vaig veure va ser als despatxos del Bisbat, a la plaça del Vi, de Girona ciutat. I a en Narcís Carreras, va ser gravant en el meus estudis de gravació la cançó CIMARRÓN. Ja ja ja.

  Tot això és així, si no m’equivoco. També podria estar confonent els noms i els fets. Ja deixo el meu e-mail:

  fdelvi70@gmail.com

  Salutacions molt cordials

 2. Àngel Rodriguez Vilagran ha dit:

  Molts de records Francesc. A tu, Salt et deu l’honor d’haver fundat la primera emissora de ràdio, Ràdio Salt (després anomenada Ràdio Z que va durar molt poc). En parlo en un article l’ABANS segona part que sortirà en breu. Les coses bones cal recordar-les i que no es perdin en l’oblit. La “segona” Ràdio Salt fou dirigida per en Manel Mesquita i l’Emili Gispert, dos grans professionals, sens dubte. Jo depenia d’en Manel, perquè era l’encarregat de la programació, l’Emili ho era més dels informatius. Recordo aquella gran Ràdio Salt i la gran tasca en la programació musical que va fer en Manel, i aquells programa de proximitat en la realitat saltenca. Va ser una gran emissora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)