/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 20 agost de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.175 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

"A Europa", al barri de Sant Narcís, al Parc Central FOTO: JAUME PINYOL (17·06·2008)
: : Eugenials > Veïns eugenials > Cultura > Escultura | 14·05·2014

Moltes gràcies, Jordi

Dolors Reig | Amics de la Unesco de Girona
Jordi Vilamitjana FOTO: TWITTER

Jordi Vilamitjana FOTO: TWITTER

En conèixer la mort d’en Jordi Vilamitjana i Pujol, el mateix Dia d’Europa, el primer que em va venir al cap van ser les imatges de Girona, llindar d’Europa, l’escultura de l’Anson al marge dret de la variant de Sant Daniel anant cap a Figueres, i A Europa, la de l’Alfaro ubicada actualment com una altra llinda, en aquest cas de la Devesa. Dues escultures, dues llindes, dues portes d’entrada i sortida que em duien directament al projecte Apadrinem escultures i a dos indrets de l’estimada Girona d’en Jordi, la Vall de Sant Daniel i la Devesa.

En Jordi era un home compromès, una persona crítica, un treballador incansable, i un llarg etcètera, però, sobretot, un gironí que estimava Girona, la seva ciutat. Des d’Amics de la Unesco de Girona plorem la pèrdua de l’amic, i sentim que el projecte Apadrinem escultures ha quedat una mica orfe. Hem perdut un dels seus pares, en Jordi. Vam establir les bases del projecte educatiu i ciutadà -dos adjectius molt apropiats per al mateix Jordi- a partir de la seva idea de fomentar entre els més joves l’estimació pel parc escultòric de la ciutat. Era a principis del segle XXI. Ben aviat, vam decidir preparar alguns materials per apropar aquest tipus de patrimoni no només als escolars, sinó també a la ciutadania en general. Naixia així un dels nostres primers audiovisuals Escultures al carrer, amb un guió escrit a quatre mans per ell i en Jordi Dalmau. I va ser ell també qui va dur el projecte fins al seu institut i va aconseguir engrescar-los en l’apadrinament de l’escultura Columna a la Història de Girona de Domènec Fita. Des d’aquells inicis, nombrosos han estat els articles en els que ha mostrat el seu interès i la seva preocupació per les escultures al carrer de la ciutat: per la seva desaparició o desubicació, per la manca de cura o protecció, per les que falten… I se n’ha anat sense haver vist acomplert un dels objectius: tenir retolades totes les peces per tal de poder complir el primer pas d’un projecte de patrimoni, el coneixement de l’obra. Continuarem treballant per aconseguir-ho, Jordi!

Més llunyana en el temps, trobem la seva col·laboració en el nostre concurs artístic i literari. No sabria dir-vos en quin moment va ser quan en coincidir ell, en Manel Mesquita i la Pilar Sancho com a membres del jurat van convenir que l’escriptura s’estava perdent entre les noves generacions i que fora interessant crear la modalitat carta escrita a mà. I la nostra associació així ho va fer i ho manté. Gràcies a tots tres i avui, especialment, a en Jordi. Un home compromès amb la llengua catalana.

Amb en Jordi també hem compartit angoixes i il·lusions a l’entorn del de de Ter. Ell no era eugenienc de naixement, però suposo que en Manel em donaria la raó dient que era eugenial i genial. El fet de ser professor de l’Institut va forjar en ell el compromís amb els veïns de, des de la revista Els mil i pico fins a la reivindicació del i, probablement, amb moltes més accions que desconec.

Jordi, te n’has anat, just quan ens disposàvem a celebrar l’onzè tast de l’Espriu al Mercat. El mes de maig havíem triat el capítol dedicat a Hermes, el missatger, el portador de notícies, el comunicador, el transmissor de coneixements, és a dir un Jordi Vilamitjana i Pujol. El nostre petit homenatge, el nostre més sentit agraïment per tot el que ens has deixat l’hem volgut fer palès amb unes paraules meves i d’en Narcís-Jordi Aragó, i amb la veu d’en Lluís Lucero que ha llegit el poema de Salvador Espriu M’han demanat que parli de la meva Europa del llibre Per a la bona gent. Per a tota la bona gent, per a tu. Gràcies, Jordi!

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)