/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 25 juny de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.658 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico L'INS Santa Eugènia finalitza el curs amb la graduació dels estudis postobligatoris, avui Tot allò que comença té un final. L'Institut Santa Eugènia, de Girona, celebra l'acte de graduació dels alumnes dels estudis obligatoris avui -dilluns 25 de juny- en el Teatre Reparada Domènech del Centre cívic del barri de Sant Narcís. El propòsit és fer un reconeixement als alumnes que finalitzen una etapa educativa en aquest curs 2017-2018,…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

COBERTA: ELDIMONI.COMCOBERTA: ELDIMONI.COM
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 15·10·2017

«Millonari» (diccionari v. 1-O)

Manel Mesquita | IEC 1-O

S’estan revisant les entrades de la lletra “U” a tots els diccionaris. L’esborrany al que hem tingut accés -en la versió en català- pren el nom de treball del cognom del delegat del govern espanyol. Autèntic referent.

Urna f.: 1-O [l’aplicació de la redacció final està suspesa].

Urnament m.: Allò que s’afegeix a alguna cosa per embellir-la o adurnar-la quan parlem d’urnes. Aplicat essencialment quan aquestes han estat transportades, amagades, plantades i defensades pels meus veïns i veïnes (veure: Adurnar*).

Urnamentació f.: Acció d’urnamentar; l’efecte i l’afecte.

Urnamentar v. tr.: Embellir amb urnes col·legis.

Urnamentista m. i f.: Artista que es dedica a treballs d’urnamentació. Corrent creatiu caigut en desús el segle passat amb la mort de l’art popular i que ha patit una forta revifalla quantitativa i qualitativa contemporàniament [u d’octubre de dos mil disset].

Urnar v. tr.: *Adurnar amb urnes. D’aquí se’n deriven els verbs “ornar” o “adornar” per al camp de la decoració amb un objectiu merament estètic. Quan l’objectiu és col·lectiu el v. tr. a emprar seria Adunar** (Reunir, congregar. Aplegar. Reunir-se, aplegar-se).

**Adunar-se v. pron.: A algú, no passar-li desapercebuda una cosa relacionada amb l’acció de posar una papereta en una urna. Fer adunar algú amb dos dits de front de l’urna: Fer que s’adoni el virrei.

Urni m. fer l’urni : Fer-se els desentès. Aplicat especialment a l’ecoentorn europeu prenent com a referència les frases que per a la història piulen els pàjarus que nien a les places de Brussel·les.

Urnitina f.: De la família dels aminoàcids gens essencials que correspon a la fórmula magistral
36PP(Cs)39 + 1/2(PSOE)78 x Ñ17CAT/UE.

Urnitisquis m. pl.: Grup de rèptils fòssils del període juràssic, de pelvis semblant a la dels pàjarus, a la dels bípedes herbívors, adaptats a córrer rere les urnes. Presumiblement s’alimentaven de papirs i pa de coca.

Urnitodelfs m. pl.: De l’ordre dels monotremes, mamífers que presenten cloaca, a l’estat, i només tenen ous, que comprèn els urnitorincs.

Urnitòfils -a adj.: Dit del planta (Enric), i del tipus de pol·linització en què el pol·len és transportat pels pàjarus en vaixell on, Enric, me pareció ver un lindo gatito.

Urnitòleg m. i f.: Persona versada en la urnitologia, estudiós del fenomen dels pàjarus i la seva animadversió a les urnes i a tot el que les fa possibles.

Urnitologia f.: Branca de la zoologia animal que tracta dels pàjarus i la seva violenta relació amb les urnes.

Urnitomància f.: Endevinació per mitjà del cant o del vol dels pàjarus. Estudi dels diferents sons que ululen en una jornada electoral i dels diversos trajectes que es descriuen: vitals per seguir vius.

Urnitòpodes m. pl.: Grup de rèptils fòssils de l’era secundaria com l’iguanodont, presents a l’actual parc juràssic, cervell petit i especialitzats en trepitjar urnes amb les potes.

Urnitorínquids m. pl.: Família de mamífers de l’ordre establert, d’habituds aquàtiques, instal·lada als ports de la Mediterrània, amb un gran bec (per anal., “morro” o “millo”, Enric).

Vagi de gust, veïnes i veïns, estimades!

2
Tinc més informació
Comentaris

2 respostes a “«Millonari» (diccionari v. 1-O)”

  1. Albert Quintana i Oliver ha dit:

    T’ha quedat molt ben urnamentat, Manel.
    Molt interessant per no fer l’urni, especialment aquests dies !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)