/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 17 desembre de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.833 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

COBERTA: ELDIMONI.COMCOBERTA: ELDIMONI.COM
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 15·10·2017

«Millonari» (diccionari v. 1-O)

Manel Mesquita | IEC 1-O

S’estan revisant les entrades de la lletra “U” a tots els diccionaris. L’esborrany al que hem tingut accés -en la versió en català- pren el nom de treball del cognom del delegat del govern espanyol. Autèntic referent.

Urna f.: 1-O [l’aplicació de la redacció final està suspesa].

Urnament m.: Allò que s’afegeix a alguna cosa per embellir-la o adurnar-la quan parlem d’urnes. Aplicat essencialment quan aquestes han estat transportades, amagades, plantades i defensades pels meus veïns i veïnes (veure: Adurnar*).

Urnamentació f.: Acció d’urnamentar; l’efecte i l’afecte.

Urnamentar v. tr.: Embellir amb urnes col·legis.

Urnamentista m. i f.: Artista que es dedica a treballs d’urnamentació. Corrent creatiu caigut en desús el segle passat amb la mort de l’art popular i que ha patit una forta revifalla quantitativa i qualitativa contemporàniament [u d’octubre de dos mil disset].

Urnar v. tr.: *Adurnar amb urnes. D’aquí se’n deriven els verbs “ornar” o “adornar” per al camp de la decoració amb un objectiu merament estètic. Quan l’objectiu és col·lectiu el v. tr. a emprar seria Adunar** (Reunir, congregar. Aplegar. Reunir-se, aplegar-se).

**Adunar-se v. pron.: A algú, no passar-li desapercebuda una cosa relacionada amb l’acció de posar una papereta en una urna. Fer adunar algú amb dos dits de front de l’urna: Fer que s’adoni el virrei.

Urni m. fer l’urni : Fer-se els desentès. Aplicat especialment a l’ecoentorn europeu prenent com a referència les frases que per a la història piulen els pàjarus que nien a les places de Brussel·les.

Urnitina f.: De la família dels aminoàcids gens essencials que correspon a la fórmula magistral
36PP(Cs)39 + 1/2(PSOE)78 x Ñ17CAT/UE.

Urnitisquis m. pl.: Grup de rèptils fòssils del període juràssic, de pelvis semblant a la dels pàjarus, a la dels bípedes herbívors, adaptats a córrer rere les urnes. Presumiblement s’alimentaven de papirs i pa de coca.

Urnitodelfs m. pl.: De l’ordre dels monotremes, mamífers que presenten cloaca, a l’estat, i només tenen ous, que comprèn els urnitorincs.

Urnitòfils -a adj.: Dit del planta (Enric), i del tipus de pol·linització en què el pol·len és transportat pels pàjarus en vaixell on, Enric, me pareció ver un lindo gatito.

Urnitòleg m. i f.: Persona versada en la urnitologia, estudiós del fenomen dels pàjarus i la seva animadversió a les urnes i a tot el que les fa possibles.

Urnitologia f.: Branca de la zoologia animal que tracta dels pàjarus i la seva violenta relació amb les urnes.

Urnitomància f.: Endevinació per mitjà del cant o del vol dels pàjarus. Estudi dels diferents sons que ululen en una jornada electoral i dels diversos trajectes que es descriuen: vitals per seguir vius.

Urnitòpodes m. pl.: Grup de rèptils fòssils de l’era secundaria com l’iguanodont, presents a l’actual parc juràssic, cervell petit i especialitzats en trepitjar urnes amb les potes.

Urnitorínquids m. pl.: Família de mamífers de l’ordre establert, d’habituds aquàtiques, instal·lada als ports de la Mediterrània, amb un gran bec (per anal., “morro” o “millo”, Enric).

Vagi de gust, veïnes i veïns, estimades!

2
Tinc més informació
Comentaris

2 respostes a “«Millonari» (diccionari v. 1-O)”

  1. Albert Quintana i Oliver ha dit:

    T’ha quedat molt ben urnamentat, Manel.
    Molt interessant per no fer l’urni, especialment aquests dies !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)