/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 21 octubre de 2017 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Esports L'eugenienc del GEiEG Josué Canales fa un temps de 48,21 i es queda a tocar de la final L'atleta grupista Josué Canales -i alumne de l'Institut Santa Eugènia- ha pres part a la primera eliminatòria de les tres que formaven les semifinals de la prova dels 400m del Campionat del Món juvenil d'atletisme, a Kenya. Canales ha aturat el crono amb un temps de 48,21, creuant la línia de meta en quarta posició, cosa…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Paulo Freire > Opinió | 31·03·2004

L’escolarització a Salt

Anna López / Albert Quintana |

Acomençaments de la setmana passada els màxims representants de l’Ajuntament de Salt, l’alcalde i el regidor d’Educació, van fer en roda de premsa una proposta sorprenent: demanar escolaritzar alumnat immigrant de Salt fora del municipi, apel·lant a la solidaritat de tota l’àrea metropolitana. A més de sorprendre, si es té en compte que la proposta es fa dues o tres setmanes abans de començar la preinscripció, la proposta es pot considerar un despropòsit si no s’ha consensuat amb la comunitat educativa i els municipis veïns, i una irresponsabilitat si en lloc d’orientar les famílies, genera més incertesa i inseguretat.

És inquietant que els representants de l’Ajuntament de Salt plantegin la seva proposta sols, sense el consens o l’adhesió de cap altra part de la comunitat saltenca, només amb el suport d’un estudi anomenat Salt: escola i futur. Estudi, per cert, que té el seu origen en la Taula de Mediació que van propugnar les AMPA de Salt, i que afirma que «l’estratègia a seguir passa per la plena participació de les parts». I, a més, assenyala, com a «efectes no desitjats, l’èxode escolar».

Aleshores, ens preguntem: per què no s’usen els camins del consens i de l’acord? Què se n’ha fet de les múltiples propostes del Fòrum, dels centres educatius i de les AMPA? Per què l’Ajuntament no les ha recollit i impulsat, per què costa tant convocar i fer operatiu el Consell Escolar Municipal? Tothom ha de prendre consciència que ningú se’n pot sortir sol, ha de ser un projecte comú. En canvi, a vegades sembla que el que es vol és passar la pilota als altres. A Salt tenim un problema, és cert. Però el problema principal és no haver afrontat el problema quan es demanava. Any rere any s’ha anat fent més gran i més difícil de solucionar. Per què s’ha deixat passar tants anys en què el nombre de places escolars era inferior al que corresponia per la població censada? Per què s’han permès tant de temps les diferències entre centres educatius? Així,
per exemple, mentre als centres concertats la forquilla d’alumnat de necessitats educatives especials, a primària, oscil·la entre el 9% i el 16% del conjunt de l’escola, als centres públics, oscil·la entre el 16% i el 45%.

Per què cada any els centres educatius han de pidolar recursos per atendre les seves necessitats i en continuen faltant d’una forma greu? Quines accions s’han dut a terme des de l’Ajuntament de suport a les famílies, a programes d’infància i joves, de suport a l’estudi en centres oberts…? I el cop de gràcia aquest curs, els grups classe de Salt són els més saturats de totes les nostres comarques, més del 70% per sobre del nombre d’alumnes màxim establert.

L’objectiu de Salt ha de ser la cohesió social. Ja sabem que la immigració és un fenomen social complex i que comporta problemàtiques afegides. També sabem que l’escola no ho pot solucionar tot, no és una vareta màgica, però pot ser una bona eina que contribueixi a aquesta cohesió social.

Com hi han de contribuir una bona política d’habitatge, d’inserció laboral, de suport a les famílies, de lleure, de dinàmiques interculturals, d’atenció al nouvingut… I segurament moltes d’aquestes s’han d’impulsar i coordinar metropolitanament. Ara bé, si l’objectiu és la cohesió social, d’entrada, no sembla massa oportú derivar alumnat de Salt a altres municipis. Més aviat potser caldria el contrari, recuperar l’alumnat que per diverses raons s’ha escolaritzat fora del municipi.

Les solucions de Salt han de provenir de la mateixa ciutadania de Salt, i en aquest cas passen per dissenyar, d’una vegada, un pla municipal que inclogui la política d’immigració, amb implicació de totes les parts i amb el suport efectiu de totes les administracions.

En la carta que els centres educatius van adreçar al president de la Generalitat en la seva visita a les escoles de Salt, que tampoc menciona la proposta que ens ocupa, es deia: «Per posar fil a l’agulla i arribar a concrecions ens semblaria del tot imprescindible constituir una comissió de treball amb representants amb poder de decisió de l’Ajuntament, de la Delegació d’Ensenyament i de la comunitat educativa de Salt.» L’endemà mateix, ja s’hauria d’haver constituït aquesta comissió. Avaluar totes les demandes que contenia, i determinar que si per al curs vinent no és possible dotar de tots els llocs escolars necessaris, els centres sí que han de gaudir de prou professorat per atendre adequadament tot l’alumnat.

I així generar confiança a les famílies i als professionals. Ningú discutiria la prioritat de Salt en l’assignació d’aquests recursos, i aquesta també és una forma de solidaritat. Solidaritat, sí, el problema de Salt és un problema de tots, però amb uns objectius clars i compartits i els deures fets. La comunitat educativa fa molt temps que els fa, les administracions no poden dir el mateix.

Anna López i Albert Quintana, veí de de Ter
Professors d’educació secundària

Opineu en el «Fòrum social sobre l’educació a les comarques gironines» [clic aquí]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

five × 4 =

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)