/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 01 desembre de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.278 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Dalmau Rodà i Planagumà, 'Mau'FOTO: ARXIU JOAN ARNAUDalmau Rodà i Planagumà, 'Mau'FOTO: ARXIU JOAN ARNAU
: : Cultura > Música i dansa | 30·06·2007

«Les Planes 1922», un treball de recerca
musical de Joan Arnau -veí de Can Gibert-
[escolteu aquí «Les marxes de Girona»]

Joan Arnau |

«… De Salt a
se n’han aposentat
n’han parat bateries
per arrendî la ciutat …»

Com a continuació del concert que es va fer a Can Garay a les Planes d’Hostoles l’any passat 2006, dissabte -30 de juny- es va presentar la segona tanda de cançons que l’any 1922 alguns vilatans del poble de les Planes varen cantar davant els mestres Joan Llongueras i Joan Tomàs, de cara a confeccionar el Cançoner popular de Catalunya, i que tants anys varen estar amagades a Suïssa per desig exprés del mecenes que va patrocinar la recerca.

«Les Planes 1922 (2a edició)»

El lloc escollit per a aquesta segona edició va ser la plaça Nova de les Planes a fi de fer viable la presència de la gent de més avançada edat, i també perquè les condicions acústiques són molt millors que les del lloc on havíem planejat la cantada, a la parada del Jonquer.

Van retornar un altre grapat de velles melodies al lloc d’on varen sortir i d’aquesta manera fem que no morin. Si l’any passat Ester Reverter, Jaume Arnella i Ferran Martínez van suportar sobre les seves espatlles el pes i la responsabilitat d’aquell primer concert, aquest any han estat acompanyats sobre l’escenari de més gent i entitats del poble que van acceptar de col·laborar-hi.

Una imatge de l’edició 2007 FOTO: EL DIMONI

Els Joncs, Retorn Planenc, Escola de música Musiquem, Artur Balagué, Benet Sagué i Ester Reverter es van fer càrrec de la primera part del concert amb la música i els cants populars. La segona part -com l’any passat- la va omplir un recull, entre les més de cent noranta cançons de què disposem, a càrrec de Jaume Arnella i Ferran Martínez.

Vam comptar amb la presència dels familiars directes del mestre Tomàs, que l’any 1922 va conviure entre nosaltres -juntament amb el mestre Llongueras-, per fer de notaris de tot allò que es cantava al poble.

El poble que canta és un poble viu i les Planes ho demostra cada any.

Joan Arnau i Serra és fill de les Planes d’Hostoles i veí de del Pla

«Les marxes de Girona», primícia d’eldimoni.com

Fent clic damunt la lletra podreu escoltar aquesta peça interpretada per Jaume Arnella. El text ha estat recollit i transcrit per Joan Arnau, conservant la grafia original:

Les marxes de Girona
mai del mon no han fugit
Marxaren de Girona
i a les deu de la nit

Passaren per Vilanna
anàven a sopâ a Anglès
de dret a la Sallera
i a passâ el riu del Ter

Quan a Amer arribaren
i aquella nit solemne
formats tots a la plaça
i aquí està aquesta gent

Tans miquelets que n’eren
formen un cumandant
els hi’n peguen al darrera
i encara els van esperant

I al cim de Collsegura
se’n posen a ballâ
Ballaven contradances
i el ball se’ls va inundâ

Ballaven contradances
i també algun ballet
De la Miquela caia
mai ne sortireu net

Senten tocâ cornetes
dels soldats de Mahó
cridant visca Girona
i mori la nació

De Salt a
se n’han aposentat
n’han parat bateries
per arrendî la ciutat

Vinguen, vinguen pessetes
pans de munició
la ciutat de Girona
no la rendireu, no

Sant Narcís de Girona
de l’altâ n’ha baixat
se’n va al portal de França
que hi ha necessitat

Vingueu, vingueu francesos
més que sorra no hi ha al mar
la ciutat de Girona
no la rendireu pas

Títol de la cançó: Les marxes de Girona (cançó núm. 474 / pàg. microfilmada c-7 – 173),
del cantaire Lluís Expósito Pujolar Xiconic

:: Retalls de premsa

El cançoner popular de les Planes de 1922 es podrà tornar a sentir i reviure en un concert. Els impulsors, Joan Arnau i Jaume Arnella, han recuperat 190 peces

EL PUNT [29·06·2007] > Ara fa un any, l’esforç del fill de les Planes d’Hostoles Joan Arnau, amb el del cantant Jaume Arnella, va fer que se celebrés la primera edició de Les Planes 1922. Es tractava d’una festa per recuperar les cançons populars que es cantaven en aquesta població i que el 1922 van ser recollides pel músic Joan Llongueres i l’escrivent Joan Tomàs. La segona edició, demà, començarà a les 6, amb un acte per a la mainada amb Àngel Daban, a la plaça Nova, i a les 9, amb un concert de cançó popular.
Joan Llongueres i Joan Tomàs participaven en una missió de recerca del Cançoner popular de Catalunya i van passar per les Planes per recollir informació. Allà van recopilar fins a 190 peces, que van transcriure, i en van treure la partitura. Bona part d’aquesta informació va ser guardada a Suïssa a causa de la Guerra Civil, i després retornada a l’arxiu de Montserrat. Fa uns anys, l’interès per la cançó popular de Joan Arnau i Jaume Arnella va fer rebrotar aquestes cançons.
Per la segona edició, que se celebra demà i que és una continuació del concert que es va fer a Can Garay l’any passat, es presentarà la segona tanda de cançons que el 1922 uns quants veïns de les Planes van cantar davant de Joan Llongueres i Joan Tomàs. El lloc escollit per a aquesta segona edició és la plaça Nova, de manera que la gent més gran hi tingui accés més fàcilment, i perquè les condicions acústiques són més bones.
Els que s’encarregaran de cantar les cançons i fer-les reviure seran Ester Reverter, Jaume Arnella i Ferran Martínez, que ja van actuar l’any passat, a més del grup de grallers Els Joncs, la formació Retorn Planenc, l’escola de música Musiquem, Artur Balagué i Benet Sagué i el mateix Arnau. El concert tindrà dues parts: en la primera, hi cantaran Reverter, Els Joncs, Retorn Planenc, Musiquem, Balagué i Sagué. En la segona part, es podrà escoltar un recull de les 190 peces recollides el 1922, a càrrec de Jaume Arnella i Ferran Martínez. Hi haurà una peça de cloenda, feta expressament, de Joan Arnau i Jaume Arnella, titulada Nyerros i pescallunes, en al·lusió als planencs i als veïns de Sant Feliu de Pallerols. Entre els convidats, hi haurà familiars directes de Joan Tomàs. [Laura Portal · El Punt]

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada