/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 23 juny de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.656 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico El Premi Poincaré de treballs de recerca en matemàtiques torna a tenir participació de l'INS Santa Eugènia: els eugenials Valerie Katimi, finalista, i David Arribas, 3r premi L'11 de maig -de 2018- es va llegir el veredicte del 15è Premi Poincaré, organitzat per la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Aquest premi va nèixer el curs 2003-2004 impulsat per iniciativa del Dr. Sebastià Xambó qui, essent aleshores degà de la FME, apro fitant que es commemorava…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Aspecte de les Ribes del Ter entre el pont de la Barca i l'Illa del Ter, el passat 13 de juliol FOTO: L'ATENEUAspecte de les Ribes del Ter entre el pont de la Barca i l'Illa del Ter, el passat 13 de juliol FOTO: L'ATENEU
: : Les hortes > Opinió | 22·07·2009

L’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista denuncia els treballs forestals a les Ribes i l’Illa del Ter

L'Ateneu |

Des de l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona -entitat amb seu a de- es considera que tant el moment d’executar aquests treballs com la forma de fer-ho han estat poc encertats, sobretot considerant que la zona està protegida a nivell europeu com a Xarxa Natura 2000.

Aquesta setmana, l’Ateneu ha fet arribar una queixa a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i a l’Ajuntament de Girona a causa dels treballs forestals que s’han estat duent a terme a les Ribes del Ter, després de la tempesta que va tenir lloc el passat 4 de juliol a la tarda.

Aquesta tempesta va assolir la seva màxima intensitat a la zona entre la Devesa i Pedret, on, a conseqüència del vent i la pedregada, molts arbres del bosc de ribera del Ter (especialment, entre el Pont de la Barca i l’Illa del Ter) van quedar malmesos i fins i tot van arribar a caure, ocupant la zona del carril bici i el mateix espai fluvial. Pocs dies després van començar uns treballs forestals que van consistir en la tala i retirada de part dels arbres caiguts a les Ribes amb maquinària a motor (motoserres i tractors), i que ha comportat també la desaparició de bona part del sotabosc.

Des de l’Ateneu es considera que tant el moment d’executar aquests treballs com la forma de fer-ho han estat poc encertats, sobretot considerant que la zona està protegida a nivell europeu com a Xarxa Natura 2000 pel seu valor ecològic. Realitzar aquestes actuacions a principis de juliol demostra desconeixement o poca sensibilitat ambiental, atès que es produeixen dins del període reproductor de les aus, que ara són especialment sensibles a l’estrès que provoquen aquesta sèrie de treballs. A més a més, les actuacions dutes a terme han estat especialment lesives per a l’hàbitat del bosc de ribera, atès que han ocasionat la destrucció de gran part del sotabosc de bardissa allà on s’han dut a terme. Aquesta destrucció de l’hàbitat suposa una degradació i un empobriment important de l’hàbitat, amb l’agreujant que es tracta d’una zona protegida.

Des de l’entitat creiem que les actuacions de gestió que s’hi duen a terme s’haurien de planificar amb el màxim de cura per l’entorn i sempre en les èpoques en que poden ocasionar menys molèsties a la fauna. D’altra banda, encara continuen havent-hi arbres obstruint el pas pel carril bici, que obstaculitzen la circulació de ciclistes i vianants. Des de l’Ateneu s’ha demanat que es prioritzi la retirada d’aquests arbres abans de fer altres actuacions, que s’interrompin els treballs de tala i retirada dels arbres que ocupen l’espai fluvial, es valori la necessitat de retirar-los i en cas que sigui imprescindible es retardin aquests treballs fins a finals d’agost o principis de setembre, moment en el qual l’afectació sobre la fauna serà menor que durant el mes de juliol.

Finalment, també s’ha demanat que es replantegi la manera de dur a terme aquests treballs, i que en cas d’haver de continuar-los, que es facin minimitzant l’impacte sobre el bosc de ribera, de manera que no suposin una degradació de l’hàbitat com la que ha tingut lloc en els últims dies.

Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona
Centre cívic – Can Ninetes
C. Santa Eugènia, 146 – CP 17006
> www.ateneunaturalista.org

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)