![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El redactat definitiu del Pla especial de les Hortes de de Ter es va presentar dimecres al matí -en conferència de premsa- als mitjans de comunicació.
El regidor de Medi Ambient, Ponç Feliu, i el regidor delegat de i del Pla i tinent d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Girona, Joan Pluma, van anunciar que el Pla es portarà al ple del proper dimarts.
REVENDA > L’Ajuntament de Girona ha acceptat bona part de les 24 al·legacions que es van presentar al Pla especial de les Hortes de, i que s’aprovarà definitivament en el ple del dimarts 4 d’octubre, informa l’ACN. Així, s’incrementarà la superfície de les barraques, es donarà més flexibilitat en el material utilitzat per fer les tanques, i no es permetrà l’ús de pesticida als marges, entre altres mesures.
A més, l’Ajuntament destinarà 100 parcel·les de les hortes del parador del al lloguer. De moment, el consistori ja ha rebut una seixantena de peticions de parcel·les per llogar. Aquests horts de propietat municipal i que es destinaran a lloguer tindran un ús social. Les parcel·les tenen una mida que abraça dels 60 als 100 m2. En un termini d’entre un any i mig i dos, que és el que l’Ajuntament calcula que trigarà a tenir el Parador del urbanitzat, «tindrem aquesta horta a disposició d’aquelles persones que volen anar a fer una activitat d’horta a, no se’n surten perquè diuen que no hi ha horta disponible», segons el regidor d’Urbanisme, Joan Pluma.
Pel que fa al Pla especial de les Hortes de, el consistori gironí s’ha vist obligat a «flexibilitzar» alguns aspectes que havia previst en el projecte inicial de les hortes. Així, les casetes per guardar les eines, que hauran de tenir una mida estàndard, mesuraran més d’un metre quadrat i podran fer 1,5 x 2,5 metres.
També es podran tenir barraques a menys de cinc metres dels camins i quant a les tanques, s’acceptarà la petició de la Plataforma en defensa de les Hortes perquè puguin ser de tipus vegetal i permeables a la fauna. També es permetrà el guaret durant dos anys de les terres, per tal de regenerar el terreny, i quant a l’ús de fitosanitaris, tot i que la preferència és utilitzar-ne de tipus ecològic, es permetrà en alguns casos, que no siguin ecològics. Tampoc no es podran utilitzar pesticides a les vores de recs i camins, es podran mantenir els hibernacles i en alguns casos es podrà fer reg per inundació. Quant als animals, es permetrà la presència d’animals de consum propi vinculats en masos existents, però no se’n permetrà a les parcel·les que només tenen un ús agrícola. [Revenda]
DIARI DE GIRONA > L’Ajuntament de Girona ha estimat la major part de les 24 al·legacions que es van presentar al Pla especial de les Hortes de. El consistori permetrà ara augmentar la superfície de les barraques, es donarà més flexibilitat en el material utilitzat per fer les tanques, i no es permetrà l´ús de pesticida als marges, propostes que havien sorgit majoritàriaments dels usuaris i propietaris. El Pla especial de les Hortes de tindrà la seva aprovació definitiva en el ple de dimarts vinent. De les al·legacions presentades, quatre van ser formulades per professionals de les hortes; tres, per usuaris a títol particular; set, per la Plataforma en defensa de les Hortes o entitats vinculades, com l’ANG, Mou-te en Bici o la CUP; sis, per propietaris a títol particular; tres, per veïns; i una, per l’Ajuntament de Salt.
El mateix equip de govern va admetre que s’ha vist obligat a «flexibilitzar» alguns aspectes que estaven inclosos en el projecte inicial de les hortes. Un dels canvis més significatius són les casetes per guardar les eines, que hauran de tenir una mida estàndard. Les barraques faran més de 3 m2, ja que arribaran a fer 1,5×2,5 metres. El projecte inicial deia que no podien superar el m2.
El regidor de Medi Ambient de Girona, Ponç Feliu, va remarcar que també es podran tenir barraques a menys de cinc metres dels camins, fet que abans s’havia limitat per reduir l’impacte paisatgístic.
Un altre dels punts que havia estat polèmic era la límitació del material per a les tanques. L’Ajuntament accepta la petició de la Plataforma en defensa de les Hortes perquè puguin ser de tipus vegetal i permeables a la fauna. Un dels exemples de material utilitzable són les canyes, que l’Ajuntament havia intentat evitar per ser una espècie vegetal forana i que cal evitar. Feliu va admetre que es podran plantar en alguns punts, però només amb destinació a l’agricultura.
Un temps d’espera
L’Ajuntament de Girona preveia sancionar els propietaris i usuaris que deixessin de conrear durant un any. No obstant això, s’ha previst que hi hagi un temps de guaret durant dos anys per regenerar el terreny. «Hem entès que en alguns casos seria bo perquè pugui tenir més fertilitat la terra», va indicar Feliu.
Pel que fa a l’ús de productes fitosanitaris, tot i que la preferència és utilitzar-ne de tipus ecològic, es permetrà en alguns casos, que no siguin ecològics, per garantir la productivitat dels conreus i la seva pervivència. Aquesta havia estat una de les peticions dels usuaris. No obstant això, tampoc es podran utilitzar pesticides a les vores de recs i camins i els desbrossat es farà de forma mecànica.
L’Ajuntament de Girona va assegurar que es podran mantenir els hivernacles i en alguns casos es podrà fer reg per inundació. No obstant això, Ponç Feliu va instar els propietaris que en la mesura del possible facin ús del reg per degoteig per evitar un malbaratament.
La nova normativa permetrà la presència d’animals de consum propi vinculats en masos existents, però no se’n permetrà a les parcel·les que només tenen un ús agrícola.
El projecte definitiu del Pla especial de les Hortes de ha estat fruit d’un intens debat amb diferents sectors vinculats a les hortes, com la Plataforma en defensa de les Hortes i els propietaris d’aquestes hortes. El pla té informes favorables de la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i el de Medi Ambient.
Un parc públic d’hortes darrere els Maristes
L’Ajuntament de Girona destinarà cent parcel·les de les hortes del parador del al lloguer. El consistori ha rebut una seixantena de peticions de parcelles per llogar. Les parcel·les tenen una mida que abraça dels seixanta als 100 m2. El regidor d’Urbanisme, Joan Pluma, va explicar que en un termini d’entre un any i mig i dos, «tindrem aquesta horta a disposició d’aquelles persones que volen anar a fer una activitat d’horta». Pluma va afegir que amb aquesta actuació es consolida la vocació del govern «de tenir un contacte harmònic respecte les hortes». L’Ajuntament ha d’estudiar quin és el millor sistema de gestió de l’espai. Aquesta actuació de l’Ajuntament de la ciutat s’inclou dins el projecte d’urbanització complementària de les hortes del Parador del que també es portarà a ple la setmana que ve. Aquest projecte d’urbanització està pressupostat en 2.800.000 €. Els comptes del consistori inclouen tant la urbanització del sector com la creació de l’espai d’hortes públiques. [Jesús Badenes · Diari de Girona]
EL PUNT > El ple de Girona aprovarà la setmana entrant el Pla especial de les Hortes de, que ha rebut 24 al·legacions en les quals s’han presentat més de 70 suggeriments. Gran part han estat acceptats, cosa que ha permès flexibilitzar aspectes com ara la dimensió de les barraques, el tipus de conreu i l’ús de regadiu per inundació. En canvi, no s’accepta l’anul·lació del passeig previst paral·lel a la sèquia. Coincidint amb el pla, l’Ajuntament ofereix 100 hortes de lloguer als ciutadans.
D’al·legacions, n’han presentat els propietaris, la Plataforma en defensa de les Hortes, usuaris, veïns i, fins i tot, l’Ajuntament de Salt. De fet n’hi ha 24 però que contenen prop de 70 suggeriments. La majoria han estat acceptats i, segons reconeix el regidor d’Urbanisme, Joan Pluma, s’ha flexibilitzat alguns aspectes però «no s’ha cedit ni un pam en aquells que volien que es qualifiqués el sòl com a urbà». Així, inicialment es preveia que les barraques fossin d’1 m2, però ara es preveuen més grans. Tampoc se serà tan restrictiu en els materials de les tanques, la prohibició de plantar canya o l’obligatorietat que els hivernacles siguin més baixos. Els dels professionals es mantenen i els que s’instal·lin a partir d’ara hauran d’estar adaptats. Un altre punt admès és que es preveu que una parcel·la no es conreï durant dos anys perquè es deixa descansar i no es considerarà abandonada. També es permet tenir animals de consum propi a les masies i es permet el rec per inundació, ja que garanteix la pervivència de les hortes. No s’accepta, per exemple, l’eliminació del passeig paral·lel a la sèquia. «S’acaba la tramitació urbanística per entrar de ple en la gestió ambiental», va dir Pluma. Altres aportacions, com ara la creació d’una comunitat de regants i el tancament del recinte de les hortes a les nits, ja s’havien previst inicialment.
Paral·lelament, en el ple s’aprovarà el projecte d’urbanització del Parador del, entre la rotonda del Palau Firal i els Maristes. Hi ha tres parcel·les de dotacions darrere de les quals es generen 100 horts municipals de lloguer que seran operatius abans d’un parell d’anys. Ponç Feliu, regidor de Medi Ambient, va explicar que ja hi ha unes 60 sol·licituds, de quan fa un temps l’Ajuntament va voler engegar una iniciativa similar. Es mantenen i si al final n’hi ha més que hortes es crearà un sistema de llista d’espera. Urbanitzar el Parador del i aquest sector d’hortes val 2,8 milions €. [David Brugué · El Punt]
LA VANGUARDIA > En un periodo máximo de dos años, Girona dispondrá de un centenar de huertos de alquiler de propiedad municipal. La ejecución del plan parcial urbanístico del sector Parador del permitirá convertir una superficie de unas 8,5 hectáreas de terreno situadas entre el eje urbano que discurre paralelo al río y las Hortes de en un espacio urbanizable destinado a dotaciones y servicios y en 100 huertos de entre 60 y 100 m2 de superficie cada uno. El Ayuntamiento alquilará estos huertos, que continuarán siendo de titularidad municipal, a las personas que estén interesadas en cultivarlos. [Antoni F. Sandoval · La Vanguardia]