/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 01 febrer de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.340 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

La sèquia Monar i les Hortes de Santa Eugènia dins del municipi de Girona FOTO: TONI VILCHESLa sèquia Monar i les Hortes de Santa Eugènia dins del municipi de Girona FOTO: TONI VILCHES
: : Les hortes > Hortes de Santa Eugènia Eugènia de Ter | 01·06·2005

La Plataforma en defensa de les Hortes i Ribes del Ter va presentar dimecres 1 a l’Ajuntament un quart anàlisis del Pla

Hortes i Ribes |

Havent analitzat el Pla especial de les Hortes de de Ter, actualment a exposició pública, i segons allò acordat amb l’Ajuntament de Girona durant la reunió anterior volem traslladar-los les presents al·legacions referents a qüestions agrícoles del Pla.

Les alegacions ‘agrícoles’

– Les Hortes de de Ter han de continuar tenint essencialment la funció de terreny agrícola de regadiu i per tant cal que el Pla especial que en regeixi els usos ho faci per tal de facilitar el manteniment d’aquesta activitat. Hem detectat diversos punts que dificultarien el normal desenvolupament de les tasques agrícoles.

– Hi ha una sèrie de prohibicions: construcció de tanques i barraques, tinença d’animals, aplicació d’adobs durant l’hivern… que en ser taxatives impedeixen una gestió coherent de les Hortes, cal desenvolupar una reglamentació que contempli els diferents casos i s’adeqüi a la realitat.

– La homogeneïtzació de les barraques no s’ajusta a la realitat ja que les necessitats dels diferents usuaris tampoc són homogènies.

– El Pla especial no preveu què passarà amb els recs que actualment desguassen al riu, qüestió important tenint en compte la previsió d’urbanització del sector de les Hortes de de Ter que limita amb l’Avinguda Tarradellas.

– El cabal d’aigua circulant, qüestió essencial en una zona agrícola de regadiu, no ha estat tingut en compte d’una forma seriosa. D’una banda es diu que s’intentarà que el cabal màxim de la Sèquia augmenti fins els 4 o 5 m3/s, objectiu totalment impossible, l’actual concessió de la sèquia és de 3 m3/s igual que el cabal mínim del riu Ter al seu pas per Girona, cosa que sovint s’incompleix, així per exemple avui mateix el cabal del Ter al seu pas per Salt és inferior a 1 m3/s, ens preguntem d’on es vol treure l’aigua per arribar als valors previstos, si ni tan sols dessecant el Ter n’hi hauria prou. D’altra banda al Pla especial no consta el cabal necessari pel manteniment de les zones humides del Parc Fluvial. Per facilitar el regadiu cal una millor gestió del sistema de comportes de la Sèquia, però la quantitat d’aigua que hi passa és suficient.

– El Pla preveu la «constitució de la comunitat de regants i usuaris de la Sèquia, amb la finalitat d’assumir el manteniment de la Sèquia, de la xarxa de regadiu i de la gestió de l’aigua», això es contradiu amb altres afirmacions: la «Xarxa Bàsica (de recs), (…) seran mantinguts i conservats per l’Ajuntament de Girona, i aquella Xarxa Secundària (…) per part dels hortolans i usuaris, a través de l’Associació d’usuaris de les Hortes de». El Pla especial genera confusió entre els termes «Comunitat de regants i usuaris de la Sèquia» i «Associació d’usuaris de les Hortes de» ja que no les defineix. Quedi clar que el manteniment de la Sèquia és inassumible per part dels hortolans.

– A banda del rec per goteig existeixen altres tècniques que permeten reduir l’ús d’aigua, cal dons preveure-les.

– Es preveu donar continuïtat a camins sense sortida, el redactat que ho expressa no deixa clar ni a quins casos es refereix ni com es vol dur a terme.

– La ubicació dels contenidors només als límits externs de les hortes dificultarà la seva utilització, la qual és important fomentar.

– L’eliminació dels canyars seria una mesura de conseqüències molt greu envers la gestió de les hortes.

– La prohibició d’utilització de transgènics, totalment imprescindible si es vol fomentar la implantació de cultius ecològics, no va acompanyada d’una previsió de mesures de control.

– El Pla especial no contempla normativa d’aplicació als visitants, l’afluència de públic és una qüestió a regular ja que sovint no es respecten els cultius ni l’activitat dels hortolans.

– Per tal de reduir el desorbitat ordre de magnitud de la inseguretat a les hortes (un 85% dels hortolans han patit robatoris o agressions segons fonts oficials) el Pla preveu el tancament de l’espai a la nit, però no concreta com es durà a terme ni tampoc contempla altres mesures.

Per tot plegat solicitem

– El desenvolupament d’una reglamentació que contempli els diferents requeriments dels usuaris en la construcció de barraques i que aquesta vagi en funció de la superfície conreada i estigui basada en les necessitats particulars i integrada en l’entorn rural, sotmesa a avaluació per part d’una comissió mixta entre l’Ajuntament i l’Associació d’usuaris. Que d’aquesta reglamentació en desaparegui la obligatorietat d’un model únic, de la seva alineació, de guardar una distància mínima de 5 metres respecte els camins i de plantar-hi un arbre al costat.

– El desenvolupament d’una reglamentació referent a la tinença d’animals que l’autoritzi vinculada als masos, que diferenciï entre bestiar gros, aviram i animals de guarda i companyia i que autoritzi i limiti les instal·lacions auxiliars per aquest ús en funció de la superfície de la finca.

– El desenvolupament d’una reglamentació per als visitants de l’espai.

– Que quedi clar que la prohibició d’aplicació d’adobs durant l’hivern és només per aquells horts no conreats durant aquesta temporada i en cap cas pels hivernacles.

– Que es prevegi el destí de l’aigua que actualment desguassa al riu a través del recs del sector del Parador del.

– El càlcul del cabal d’aigua necessari pel manteniment dels aiguamolls del Parc Fluvial i se’n faci una previsió d’abastiment.

– La diferenciació clara i la concreció de quins han de ser els membres de la Comunitat de Regants i Usuaris de la Sèquia i de l’Associació d’usuaris de les Hortes de. Aquesta definició ha de deixar clar que la Comunitat de Regants i Usuaris de la Sèquia ha d’incloure les indústries i altres beneficiaris dels salts d’aigua i que serà sobre aquests on recaurà la major part del cost del manteniment de la sèquia.

– Que en cap cas es prevegi un augment del cabal de la Sèquia en detriment del Ter i en canvi sí es reguli l’ús de l’aigua per part de les minicentrals hidroelèctriques per tal de facilitar el rec.

– La contemplació d’altres sistemes de rec per optimitzar l’ús de l’aigua a banda del goteig, que en cap cas el foment d’aquests sistemes derivi en la prohibició dels sistemes tradicionals i la regulació de les infrastructures auxiliars per a aquests tipus de rec.

– La concreció de a quins camins cal donar sortida, en base a quins criteris i com es duran a terme aquestes actuacions.

– La instal·lació de contenidors en camins principals interns a les hortes i que entre aquest en figurin uns per a residus especials, per tal de recollir els envasos de productes fitosanitaris.

– Que no s’eliminin els canyars més enllà dels que malmeten la Sèquia i els del Parc Fluvial i que només se’n limiti l’expansió cap a l’interior de les finques i els marges dels recs actualment amb presència d’hidròfits d’interès.

– La previsió de mesures de control sobre la utilització de transgènics.

– La previsió de reubicació dels hortolans desplaçats per la creació del Parc Fluvial en hortes públiques, ja sigui al veí Parador del o en espais de l’àmbit del Pla especial de les Hortes de de Ter.

– La concreció del projecte de tancament de l’espai a la nit i la creació de la figura de vigilant de les Hortes.

– En el cas que la modificació del Pla especial aprovat inicialment comporti un estalvi en algunes partides pressupostàries del mateix, aquestes siguin destinades a la gestió de l’espai d’hortes.

Plataforma en defensa de les Hortes i les Ribes del Ter
Agrupament Escolta Sant Cugat (Salt); Associació de Naturalistes de Girona; Associació de Veïns Pedret-Salesians; Associació de Veïns de de Ter; Associació de Veïns del; Associació de Veïns del Barri Vell i sector Autopista (Salt); Ateneu 24 de Juny (Girona); Ateneu de la Vall de Llémena; Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona; ElDimoni.com de de Ter; Els Xirucaires (Salt); Galanthus (Celrà); Grup del Projecte Rius de la Gent Gran de Salt; Grup Editor de la Revista de Sarrià de Ter; Grup Gironí de Defensa del Territori; Grup Muntanya Sarrià; La Farga, revista de Salt; La Llémena Espai Natural; Marfull (Salt); Mou-te en Bici; Societat d’Estudis i Recerca de Salt; UGT de Girona; i hortolans de la Sèquia

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)