![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Havent analitzat el Pla especial de les Hortes de de Ter, actualment a exposició pública, la Plataforma en defensa de les Hortes i Ribes del Ter ha volgut traslladar a la primera reunió conjunta realitzada dimarts entre l’Ajuntament de Girona -amb la participació del regidor de Medi Ambient Ponç Feliu i un tècnic municipal de l’àrea- i membres de la Plataforma diverses consideracions treballades a partir d’una primera lectura del Pla.
Aquestes són les notes que la Plataforma va aportar a l’esmentada sessió de treball, hores abans del ple de l’Ajuntament de Girona de dimarts.
No és correcte traslladar a les hortes el problema de massificació urbanística del nucli de de Ter. Aquests problemes han de quedar resolts dins el mateix nucli urbà, d’altra manera no se’n garanteix la solució.
En els darrers anys s’estan promovent actuacions urbanístiques a la zona que van en la direcció contrària de l’esponjament del barri, ens referim a la pèrdua del solar de Serra & Mota, la reconversió d’aquest en zona verda hagués permès millorar sensiblement la situació, la decisió de construir-hi habitatges l’agreujarà, i a la urbanització Marfà, on s’ha perdut espai verd a favor de noves edificacions. Però actualment encara queden possibilitats sense haver d’enderrocar blocs de pisos, l’edifici del mercat i la reserva de sòl per a la Frontissa de són llocs idonis per ubicar-hi aquests espais verds.
Les hortes ja són en sí una zona verda, no és cap millora ubicar-hi un passeig i en canvi si una pèrdua important en capital social i una agressió més al conjunt patrimonial de la Sèquia. La urbanització d’aquest espai és contrari a la pròpia filosofia expressada en el Pla Especial.
El contacte dels horts amb la sèquia és bàsic per preservar el seu incalculable valor històrico-cultural, 1.200 anys d’història s’ho valen, la raó de ser de la sèquia és l’agricultura i la indústria, trencar aquesta unitat és desvirtuar totalment i gratuïta la seva funció i eliminar el millor exponent interpretatiu de la conformació de Salt, Santa Eugènia de Ter i el Mercadal.
En un espai com el corredor del Ter, sotmès a una pressió humana tant important (àrea urbana de 130.000 habitants) i tant retallat pels plans urbanístics anteriors, la pèrdua d’un sol pam més de terreny representa una gran càrrega hipotecària. La difícil situació de la zona, amb evidents limitacions de desenvolupament dels processos ecològics que li són propis, no s’ho pot permetre de cap manera.
És inacceptable presentar a més la seva urbanització parcial com la garantia de preservació de la resta del paratge. La urbanització del Parador del i altres espais pot significar la viabilitat econòmica de les pretensions de l’Ajuntament de Girona, però alhora la inviabilitat del manteniment dels valors a protegir.
Mantenir la possibilitat de traçar un vial per sobre les hortes no només és contrari a l’esperit del propi Pla Especial sinó que reflecteix el poc entusiasme del consistori envers la conservació de l’espai. Existeixen alternatives de mobilitat per donar sortida cap al nord al creixement del sud de Salt i nord de Vilablareix (com se’ns ha dit reiteradament des de l’Ajuntament que era la funció del vial de les Hortes de la Frontissa de), cal doncs apostar per aquestes alternatives i eliminar tota possibilitat d’esquarterar el corredor del Ter.
Pel que fa al tractament de les zones objectiu del Pla Especial trobem que la inconcreció d’alguns aspectes no garanteix el futur dels espais de ribera i de les hortes. No estem d’acord en alguns termes que expressa i n’hi trobem a faltar d’altres de vital importància.
El text expressa també contradiccions i hi apareix una regulació d’aplicació al terme de Salt que no entenem. En alguns aspectes ens sembla una declaració de bones intencions redundant i poc pràctica. En alguns casos ni tant sols l’apartat de normativa recull un articulat on es detalli de forma clara què es pot fer i què no.
Proposem doncs partir del text actual, però reformar-lo sota els principis d’assegurar la pervivència de l’agricultura i les funcions ecològiques de l’espai, així com potenciar-hi la biodiversitat i el desenvolupament social. Ens brindem a col·laborar amb l’Ajuntament per tal d’aconseguir-ho.
Per tot plegat demanem que, tal i com s’ha promès, s’allargui en un mes el període d’exposició pública de l’esmentat Pla Especial i que s’estableixi un calendari de reunions entre l’equip redactor del Pla i membres de la Plataforma per consensuar-ne el redactat, adequant-ne el contingut a les necessitats reals de l’espai i definint clarament el seu desenvolupament futur.
Plataforma en defensa de les Hortes i les Ribes del Ter
Agrupament Escolta Sant Cugat (Salt); Associació de Naturalistes de Girona; Associació de Veïns Pedret-Salesians; Associació de Veïns de de Ter; Associació de Veïns del; Associació de Veïns del Barri Vell i sector Autopista (Salt); Ateneu 24 de Juny (Girona); Ateneu de la Vall de Llémena; Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona; ElDimoni.com de