/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 08 desembre de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.285 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Cultura > Literatura i poesia | 23·04·2005

La lectura ens ajuda a configurar la nostra personalitat [1r premi 24è Concurs Casal Onyar]

Josep Recasens |

Com definir els llibres…?; Una pregunta fàcil i planera, amb una resposta afirmativa, sempre que hàgim aconseguit traspassar el límits, que el diccionari ens emmarca, explicant-nos fredament el que és un llibre: “Un conjunt de fulls escrits o no, els quals reunits en plecs, que l’operari enquadernador ha relligat, convertint-los en un llibre”. A més dels llibres hi ha un ampli ventall de lectures que poden ajudar-nos a configurar la nostra personalitat.

Òbviament que el que dóna vida al llibre, és la lletra impresa, i per damunt de tot, el que ens diu, i com i de quina manera ens ho diu. També qui l’ha escrit, perquè aquest darrer factor ens predisposa en gran manera. Hi ha llibres que són una meravella, i el seu contingut és d’una vàlua inestimable; alguns arriben a les nostres mans per casualitat…, altres ens els mirem només de reüll…, a vegades en prou feines passem de la primera pàgina… D’altres ens captivaran de tal manera, que no els abandonarem fins a la darrera pàgina; El Codi da Vinci, n’és un bon exemple; (tot un munt de pàgines), que excepcionalment el darrer estiu fou pràcticament devorat per tota la família, podríem considerar-ho com un cas excepcional.

Al marge d’aquestes primeres consideracions; per raons del meu ofici com a linotipista d’una editorial, he pogut constatar en múltiples ocasions, d’ésser un testimoni de primera línia del naixement de diversos llibres, i n’estic joiós; pot semblar una immodèstia, però dit amb paraules poc escaients, ser testimoni de l’orgasme inicial de la concepció d’una obra literària, no s’oblida mai més.

Aquesta complaença de què us parlava en el paràgraf anterior, es veié multiplicada i magnificada quan vaig iniciar els primers tràmits per enregistrar i d’editar el meu primer llibre. Publicats els textos en la premsa local en forma de “cartes al director”, els vaig tornar a compondre en la linotype, tot seguit els donava forma de pàgina, que després procedia a imprimir pel primitiu procediment d’anar introduint els fulls d’un en un en una Minerva; i finalment també de forma solitària els vaig enquadernar. Per tal que el part fos complet m’hauria calgut de vestir-me de dependent de llibreria (cosa que evidentment no vaig fer).

Després de la batalleta personalitzada; convé puntualitzar que si sabem escollir les nostres lectures, pot esdevenir certa aquella dita que diu: “Diguem el que llegeixes i et diré qui ets”. El creixement cultural de la persona al llarg de tota la vida, va estretament lligat als nostres hàbits de lectura, i darrerament malauradament als programes de televisió que acostumem a mirar.

Qui de nosaltres en algun moment de la seva vida, no ha tingut la temptació de traslladar a la lletra impresa, tot el que ha viscut…, el que ha imaginat…, o allò que ha somiat despert…; ben segur que constituiria un recull valuós…; la dificultat rau en trobar la equanimitat justa, tota vegada que a l’hora de jutjar-nos a nosaltres mateixos, acostumem a ésser excessivament benèvols.

Els llibres poden arribar a nosaltres amb una relativa facilitat i quedar arraconats en un prestatge…, d’altres ens deixen un record inesborrable….; constituiria en empobriment cultural de greus conseqüències, que les noves generacions perdessin l’hàbit i el costum de llegir.

Fins ara les motivacions per llegir eren diverses: Per aprendre…, per consultar…, entretenir-nos…, conèixer països llunyans…, amors…, desamors… Només pel sol fet de fullejar un llibre, és com si haguéssim obert de bat a bat una finestra per tal “que hi entri una alenada d’aire fresc”.

Pels qui hem mamat la llengua catalana, però que haguérem d’aprendre a llegir i a escriure en castellà, aquesta dificultat ens ha enfortit i fet més madurs; tinguérem en la nostra infància uns llibres a les mans, que no estimaven però que respectàvem. Finalment d’una manera més o menys clandestina hem arribat al domini de les dues llengües, i una bona predisposició per interessar-nos per d’altres. Això del bilingüisme té les seves anècdotes: Manuela de Madre, exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, en una ocasió fou increpada per parlar públicament en català; ella els va respondre: “Si ellos hablan dos lenguas, porque yo voy a ser menos…”. Els nostres amics els llibres ens ensenyen que els saber no constitueix mai una frontera.

Per enllestir aquestes breus divagacions respecte de la meva estima per als llibres, deixeu-me acabar aquest treball amb una reflexió molt trista per mi. No hi ha un espectacle que m’anguniegi més, com el que vaig haver de presenciar dies enrere: Tota la biblioteca d’un senyor que acabava de passar a millor vida, fou abocada en uns contenidors; els espontanis espectadors de tan lamentable succés, anàvem triant, aquest sí…, aquest no… El menyspreu pels llibres que algú havia estimat i guardat tota la vida, la veritat sigui dita que sí que em va treure de polleguera.

Josep Recasens i Adroher és veí del
[Primer Premi del 24è Concurs literari del Casal Onyar de Girona, abril de 2005]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada