/Metròpoli
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 01 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.460 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

La Plataforma en defensa de les hortes i ribes del Ter FOTO ARXIU: EL DIMONILa Plataforma en defensa de les hortes i ribes del Ter FOTO ARXIU: EL DIMONI
: : Metròpoli > Girona | 24·01·2010

La Girona dels barris enfront la Girona de postal

Jordi Navarro |

Que Girona és una ciutat maca i atractiva em sembla una veritat com un temple, però que la capital de l’Onyar és una ciutat cada cop més dualitzada també em sembla fora de tot dubte.

I si no que ho preguntin als habitants dels barris populars, que els preguntin si la ciutat on viuen és calcada a la ciutat que estan promocionant les administracions i les empreses del món turístic.

I és que en els darrers anys, amb l’emergència dels vols de baix cost i la redefinició del model turístic a Catalunya, Girona s’ha situat en el centre de moltes rutes turístiques i la nostra ciutat atrau milers de turistes que ens visiten gairebé totes les èpoques de l’any. Aquest fenomen s’ha normalitzat i sembla que Girona sigui una ciutat turística de tota la vida.

L’Ajuntament de Girona i d’altres administracions de caire supramunicipal han invertit temps i diners en promocionar els valors patrimonials i l’encant de la ciutat, una aposta que sens dubte ha funcionat en termes turístics perquè Girona s’ha posicionat com una destinació turística de primer nivell a escala europea.

I és clar, això ha posat en relleu el model de ciutat que durant anys ha impulsat el PSC i els seus aliats, la Girona de postal, la Girona maca, des del Girona m’enamora fins al Girona tot l’any, amb la façana de l’Onyar i la Catedral com a estrelles d’una ciutat moderna que vol deixar endarrere aquella imatge de ciutat grisa, bruta i desordenada.

Una concepció i model de ciutat que contrasta amb la realitat de la Girona dels barris, la Girona popular i propera que a mi m’agrada i en la qual m’hi trobo com a casa. La Girona real i popular és menystinguda sistemàticament pels gestors de l’equip de govern, i amb això no vull dir que ho fan tot malament perquè no cauré en l’exercici de la demagògia gratuïta però em sembla de justícia recordar que hi ha un malestar creixent en molts barris de la ciutat, i a molta gent no ens agrada aquest model de ciutat de postal, tota maca i endreçadeta per atreure turistes.

Els barris són la peça més dinàmica de la ciutat, hi ha vida i dinamisme, i sobretot necessitats que no poden quedar en un segon terme. Greuges històrics i recents que estan generant malestar i sobretot convertint Girona en una ciutat fragmentada (i més que ho serà amb l’arribada del TAV) i dualitzada. I sembla que l’equip de govern (suposadament progressista) està fomentant tot això a través d’un abandonament progressiu dels barris.

Tanmateix, hi ha motius per a l’esperança, percebo des de fa temps un dinamisme i mobilització que feia temps no observava i la Girona popular emergeix poc a poc per reclamar el lloc que li pertoca.

Jordi Navarro és portaveu de la CUP (Candidatura d’Unitat Popular) i fill d’hortolà de

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)