/Poble
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 26 juny de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.119 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

IL·LUSTRACIÓ: VICENÇ HUEDO [1981] per a el dimoniIL·LUSTRACIÓ: VICENÇ HUEDO [1981] per a el dimoni
: : Poble > Amb el dimoni al cos :: Jordi Arbonès (Nif) | 09·03·2010

La fragilitat del món (elèctric)

Jordi Arbonès (Nif) |

Hi ha qui diu i, amb coneixement, que la Terra, la vida i l’evolució d’aquest organisme està inserit en coordenades universals, lleis físiques que, tot i que la ciència cada vegada les entengui més, mantenen una vida pròpia. Aquesta vida l’obviem i ens sembla aliena. Els individus que davallem damunt l’escorça de la Terra, que intentem descobrir l’ADN d’un fenomen aclaparador i geològic: multitud de persones que rasquem damunt la Terra cercant Déu, el fet és que no hi ha sortida, perquè és la Terra qui decideix el seu destí.

En poc temps, ens hem trobat al davant d’un fet inqüestionable: la nostra fragilitat, la vulnerabilitat humana -Haití, Xile, Catalunya, Turquia- respecte del món que ens ha parit -la Terra no és una mare, mai no ho ha estat-; la Terra no és ni favorable ni tampoc destructora, fa allò que ha de fer, no té sentiments ni tampoc ha tingut mai en compte l’etnocentrisme humà.

Arran de terra, però, i en un moment que els humans catalans, a banda d’haver vist moltes coses, hem vist caure el nostre feixisme i l’imperi soviètic, hem vist com al cap de poc, també, queia l’imperi capitalista i, enlloc no hi hem trobat refugi, perquè tots estaven fonamentats amb la mentida i la manipulació de les masses. A més, també hem vist i, sense anar a Orió o a les portes de Tanhaússer -galàxies enllà-, com la nostra civilització està construïda a partir d’una sola energia, una feblesa tecnològica, l’electricitat, i que, quan aquesta falla, tot s’ensorra.

S’acaba l’aigua, s’acaben les comunicacions, milers de persones queden atrapades al territori del no-res i s’esllavissa tot allò que sustentava la nostra fermesa vivencial. L’experiència ens mostra que tota cultura té data de caducitat, res no és perenne perquè -i de cop- passem a viure gairebé com a l’Edat Mitjana. La Terra, mentrestant, va a la seva, està viva, malgrat nosaltres.

Jordi Arbonès (Nif) per a eldimoni.com

:: PEP ARMENGOL > Obres a la central de Vilanna

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)