/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 30 maig de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.458 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

J.M. Fàbregas, al Teatre de Sant Narcís FOTO: JOEL MEDIRJ.M. Fàbregas, al Teatre de Sant Narcís FOTO: JOEL MEDIR
: : Cultura > Teatre | 21·01·2011

Josep Maria Fàbregas, director de Facom9teatre: «Poder veure Temporada Alta és molt important, però una bona alternativa és el teatre amateur»

Joel Medir Hereu |

Josep Maria Fàbregas, un exprofessor de català de la UdG, va deixar per motius de feina la seva Llagostera natal el 1978. Es va comprar un dels primers pisos que es van construir a l’avui superpoblat carrer Pare Coll. Tant ell com la seva dona, arbucienca, es van enamorar del “per les seves característiques semblants a un poble: amb l’església, les seves casetes i la seva plaça porticada amb el Centre cívic”. S’hi va integrar tant que està dirigint el grup de teatre amateur del barri, Facom9teatre.

– Experiència com actor i/o director?

– «Com actor, una mica. Amb el grup excursionista de Llagostera, Bellmatí, havia fet de tot: vetllades, esquetxos, Els pastorets entre d’altres, però -en canvi- no tenia cap experiència ni formació com a director de teatre.»

– Com i quan va néixer Facom9teatre?

– «Fa uns anys, entre el 1988 i el 1990, a un grup de gent amb ganes de fer teatre vàrem enviar unes cartes als veïns demanant voluntaris. Amb els què van respondre constituirem el grup, que en un primer moment s’havia de dir La Trepa. Com que aquest nom ja estava registrat, va sortir Facom9teatre.»

– Quantes actuacions programen a l’any?

– «El principi només fèiem Els pastorets. Després la Comissió de festes ens va demanar que actuéssim a la Festa Major. Però l’any passat ens van oferir portar la nostra versió d’El malalt imaginari a altres pobles, la vàrem fer sis vegades! També estem dins el Teatre als barris de Girona, que l’integrem els sis grups amateurs que hi ha a la ciutat.»

– La reforma del teatre de us obra noves perspectives?

– «Sí, perquè amb les noves grades retràctils, la gent s’hi sent molt més còmode. Tenim vestidors nous equipats amb lavabos i dutxes, que abans no teníem. Ara, podem fer intercanvis amb altres companyies que ens ho demanin.»

– L’actor neix o es fa?

– «L’actor neix, però també es fa. És com qualsevol altre ofici. Tothom en pot fer s’hi s’ho proposa, en un o altre nivell.»

– En aquest sentit què n’opina de l’escola de teatre El Galliner?

– «El Galliner no el conec massa a fons. Però em sembla que fan una bona tasca. Ja que per la meva experiència com a docent crec que a les escoles s’hi hauria d’introduir el teatre com a assignatura i també els escacs.»

– Per què?

– «Perquè amb les dues activitats es desenvolupa la ment i es creix com a persona. Els escacs t’obliguen a planificar les teves accions. El teatre t’ajuda a expressar-te bé i a millorar la comunicació amb la gent.»

– En el teatre amateur s’hi poden trobar bons actors?

– «A la llarga en poden sortir de molts bons. De fet en el nostre grup n’han sortit dos o tres que estan en un camp professional o semiprofessional. El teatre amateur cada cop té més força.»

– Què n’opina del FITAG?

– «No el conec massa. Només com a espectador. Però el considero molt important, ja que et permet veure el teatre amb altres llenguatges i això és enriquidor. Potser el programa és massa apretat i es fa en una mala època com és finals d’agost. Nosaltres no ens hem plantejat demanar de participar-hi per aquest motiu.»

– Les institucions donen prou suport al teatre amateur?

– «Nosaltres no ens podem queixar. Però, en general, caldrien més subvencions per part d’ajuntaments i diputacions. Hem parlat amb altres grups que ho reivindiquen, ja que hi ha molts costos per cobrir. La cultura està poc subvencionada.»

– Què opina de Temporada Alta?

– «És un festival molt valuós per la qualitat teatral que ofereix. Si he de ser crític en algun aspecte, seria amb les dificultats per aconseguir una bona entrada i que el seu cost potser és una mica massa elevat. Poder veure Temporada Alta és molt important, però una bona alternativa és el teatre amateur.» [El Punt · Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web elpunt.cat per Joel Medir, estudiant en pràctiques del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic]

> Salvador Sunyer, a:
«Temporada Alta és una excepció en el panorama català»

Joel Medir i Hereu és veí de la, estudiant de periodisme i exalumne de l’IES

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)