/Els mil i pico
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 30 maig de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.458 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Una imatge de la visita de l'INS Santa Eugènia a les dunes d'Empúries FOTO: ELS MIL i PICOUna imatge de la visita de l'INS Santa Eugènia a les dunes d'Empúries FOTO: ELS MIL i PICO
: : Els mil i pico > Les mil notícies :: sortides, activitats, viatges | 21·11·2016

Itinerari científic per les dunes d’Empúries

Adrià Amoreti i Júlia Delgado | Alumnes de Biologia de 1r BAT científic del Santa Eugènia

El 26 d’octubre, els alumnes de llatí i grec i de biologia de 1r de batxillerat de l’Institut vam fer una sortida a Empúries. A l’arribar, ens vam dividir en dos grups: els de llatí i grec, que van anar a fer activitats relacionades amb la seva assignatura, i els de biologia, que vam anar vorejant la costa.

Vam conèixer la senyora Assumpció Vilaür, la Xon, que va ser la nostra guia durant tot el recorregut. Vam començar el dia visitant el rec del Molí, del qual ens van explicar l’ús i la història: antigament, la seva aigua servia per fer girar el molí, per regar, per rentar; actualment serveix per al regadiu i per aportar nutrients i sediments al mar. El 1301, els comtes d’Empúries, durant la seva disputa amb el comtat de Barcelona, van desviar el riu Ter. El rec del Molí i els seus afluents seguiren el curs hidrològic d’aquest antic ramal del riu Ter.

Vam poder observar la flora autòctona de la zona, com el rave de mar, el borró, el fonoll marí, el lliri de mar; i les plantes al·lòctones o invasores, com la canya. Vam caminar per la duna, una duna molt especial perquè és artificial. Empúries, fa molts anys, va quedar enterrada sota la sorra de la platja, a causa del vent. Vam intentar diferenciar les propietats de la sorra de la duna i les de la sorra de la platja. Més endavant, ens vam aturar en un penya-segat per situar-nos geogràficament i repassar els noms dels vents més freqüents.

A la platja del Portitxol vam fer, en grup, un treball de mostreig: vam recollir restes de múltiples organismes, sobretot mol·luscs bivalves, com el peu de cabrit, el petxinot, la tellerina, l’escopinya verrucosa, la fulla de rosa, el musclo o pagellida, i també algues, troncs, plomes i closques d’eriçó. Comparant aquests organismes amb els que surten a fotografies antigues, es pot observar que l’arc calcari del Portitxol es va aprimant uns 0,5 centímetres cada any.

Per acabar, vam fer una breu visita a les ruïnes d’Empúries i al seu museu, on vam apreciar l’escultura original d’Asclepi, déu de la medicina.

Va ser una excursió molt divertida, que ens va oferir l’oportunitat d’aprendre molt sobre la flora, la fauna, la duna, les ones d’aquesta zona, en un ambient totalment diferent a l’habitual.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)