/El soroll
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 06 abril de 2020 | 3a Època | Edició núm. 14.309 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : El soroll > Retalls de premsa | 20·06·2004

Informació als centres educatius
[sobre l’Estudi del soroll a Santa Eugènia de Ter]

Jesús Badenes |

DIARI DE GIRONA > El Grup de Recerca de Fluids, Energia i Medi Ambient [GREFEMA], abans GREMA, va fer un ampli estudi del barri de de Ter que en els propers mesos es traslladarà a la resta de Girona i Salt. Els estudis que estan elaborant el grup d’experts tracten diverses variables. En el cas de es va analitzar el pas de vehicles en diversos punts, per comprovar que ciclomotors i turismes eren els que provocaven en aquell sector un major impacte acústic. L’anàlisi considera també que un dels aspectes que s’havien d’analitzar era la situació i la temporització dels semàfors del barri. L’estudi posa en relleu la necessitat de sensibilitzar els col·lectius més afectats per la contaminació acústica, especialment els més joves. Una possibilitat seria informar i donar difusió en centres educatius, segons Arnau.

Els experts creuen que els mals hàbits dels conductors
causen més fressa que els tubs

El Grup de Recerca en Fluids, Energia i Mediambient [Grefema] de la Universitat de Girona apunta que el principal causant de soroll en un vehicle és l’actitud del conductor. El professor Josep Arnau assegura que la «culturització o reeducació» ha de ser, a més de la regulació de les normes, el principal objectiu de les administracions. «Els hàbits d’un conductor s’han de modificar», assenyala el Grefema.

Segons els estudis que han fet, el factor humà és un determinant important «perquè, per exemple, un adolescent que es dedica a accelerar mentre està aturat als semàfors provocarà més molèsties que qui deixa el motor al ralentí», indica. L’equip investigador recomana que es posi una especial atenció al temps d’aturada dels vehicles, ja que provoquen molt de soroll amb l’acceleració i frenada. «Això és un factor conductual i no tècnic i que només es pot solucionar amb un canvi cultural», afegeix Josep Arnau.

Arnau compara la contaminació acústica amb el procés d’instauració de recollida selectiva. «Abans posàvem, no fa més de 20 anys, totes les escombraries juntes i ho llençàvem a qualsevol hora, mentre que ara els ciutadans han anat prenent consciència de la necessitat de reciclar les deixalles i de complir els horaris».

El responsable del Grefema remarca que «amb el soroll ens ha de passar un fet semblant i prendre consciència que no és bo viure en un entorn acústic molest i agressiu». Josep Arnau creu que el fet que la societat comenci a valorar el descans i el lleure afavorirà la lluita contra la contaminació acústica.

El Grefema ha fet diversos estudis en què es remarca que els vehicles són els principals causants de soroll. Els científics de la UdG són els encarregats d’elaborar el mapa acústic de Girona i Salt, que haurà de servir per reduir l’impacte sonor fins a una mitjana de 70 decibels de soroll ambiental.

El Grefema, abans GREMA, va revelar que el barri de tenia necessitat de pantalles acústiques en les principals avingudes per l’excés de soroll que provocaven camions, motos i turismes. En el cas d’aquest sector de Girona, els experts van indicar que la presència de tres centres escolars augmenta la presència de ciclomotors i el seu impacte a. Arnau matisa ara que «habitualment el principal causant de soroll són els vehicles pesants com camions o autobusos i després els ciclomotors i les motocicletes».

La regulació dels tubs

El Grup assenyala que a més de la visió cultural, les administracions estan obligades a intervenir en la regulació. «La Generalitat, mitjançant el Departament d’Indústria, hauria d’aconseguir controlar el mal ús dels diferents tubs de competició o les modificacions de les característiques dels ciclomotors», apunta Arnau.
El responsable del Grefema remarca les dificultats per normalitzar aquest tipus de modificacions mecàniques: «un adolescents pot canviar qualsevol element del ciclomotor a casa, bé sigui amb l’ajuda d’un amic o bé mitjançant Internet». Arnau creu que «el sector de l’automòbil està més regularitzat que no pas el dels ciclomotors». [Diari de Girona]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)