![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
On és, com es conserva i quan tornarà al seu lloc la Columna dedicada a la Constitució de 1869, ubicada a davant de la Casa de Cultura de Girona fins al 13 de febrer de 2006, moment en el qual fou traslladada a causa de les obres del pàrquing subterrani de la plaça Hospital?
La pl. Hospital, en el costat que no és el de la Generalitat, està acabada, enjardinada i moblada. Allà on hi havia el monument a la Constitució de 1869, ara hi ha un ascensor. On pensa l’Ajuntament de Girona, doncs, posar aquesta escultura que pertany a tots els gironins i gironines des de fa 139 anys? No hauria pas d’informar els ciutadans del procés de retorn, la regidoria de Cultura? A la pàgina web de l’Ajuntament dedicada a l’Art al carrer s’hi diu lacònicament: «Retirada temporalment». Efectivament, fa 2 anys i 8 mesos que un camió-grua la va aixecar, la va carregar al camió, la va enretirar i la va dipositar en algun indret.
El passat 25 d’abril, en una visita a les pedres del al dipòsit municipal de Mas Xirgu, uns quants gironins ens vam interessar per la Columna a la Constitució. Finalment, ens van ensenyar tres blocs de pedra cilíndrics, embolicats i lligats, a l’estricta intempèrie. A tot volt: pilons de pedres, la màquina del tren de la plaça d’Espanya mig cremada, senyals de trànsit, fanals vells i ferros. Atès que les Lletres toves d’en Torres Monsó i les pedres que queden del
Jordi Vilamitjana i Pujol és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES
i coautor del llibre IFP