/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 24 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.391 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Cultura > Escultura | 09·10·2008

I la Constitució de 1869?

Jordi Vilamitjana |

On és, com es conserva i quan tornarà al seu lloc la Columna dedicada a la Constitució de 1869, ubicada a davant de la Casa de Cultura de Girona fins al 13 de febrer de 2006, moment en el qual fou traslladada a causa de les obres del pàrquing subterrani de la plaça Hospital?

La pl. Hospital, en el costat que no és el de la Generalitat, està acabada, enjardinada i moblada. Allà on hi havia el monument a la Constitució de 1869, ara hi ha un ascensor. On pensa l’Ajuntament de Girona, doncs, posar aquesta escultura que pertany a tots els gironins i gironines des de fa 139 anys? No hauria pas d’informar els ciutadans del procés de retorn, la regidoria de Cultura? A la pàgina web de l’Ajuntament dedicada a l’Art al carrer s’hi diu lacònicament: «Retirada temporalment». Efectivament, fa 2 anys i 8 mesos que un camió-grua la va aixecar, la va carregar al camió, la va enretirar i la va dipositar en algun indret.

El passat 25 d’abril, en una visita a les pedres del al dipòsit municipal de Mas Xirgu, uns quants gironins ens vam interessar per la Columna a la Constitució. Finalment, ens van ensenyar tres blocs de pedra cilíndrics, embolicats i lligats, a l’estricta intempèrie. A tot volt: pilons de pedres, la màquina del tren de la plaça d’Espanya mig cremada, senyals de trànsit, fanals vells i ferros. Atès que les Lletres toves d’en Torres Monsó i les pedres que queden del estan perfectament situades, aïllades i delimitades a l’interior d’una nau, cal deduir que potser l’operari es va confondre… Sempre s’ha de confiar que l’Ajuntament tracta el patrimoni de tots els ciutadans i ciutadanes de manera respectuosa… Sigui com sigui, per esvair dubtes i patiments innecessaris, l’Ajuntament hauria de dir-hi alguna cosa. Per exemple, quin és el calendari previst de restitució i el lloc triat… Perquè…, això sí que ho deu saber l’Ajuntament, no? [El nas de la bruixa · Diari de Girona]

Jordi Vilamitjana i Pujol és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES de Ter
i coautor del llibre IFP 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)