![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
DIARI DE GIRONA > Girona es convertirà en poques setmanes en l’única capital catalana que destrueix la seva plaça de toros. Lluny d’aprofitar la seva estructura per rehabilitar-la i transformar-la, l’Ajuntament de Girona i els seus propietaris han optat per crear un nou solar erm i esborrar cent anys d’arquitectura pública.
El consistori gironí i la Conselleria de Justícia van arribar el maig de 2005 a un acord per traslladar l’Audiència Provincial, la Fiscalia i el Jutjat de Menors als actuals terrenys de la plaça. A més s’hi faran uns 200 pisos. El nou edifici judicial costarà uns 15 milions € i no estarà enllestit abans del 2008. L’Ajuntament va atorgar la llicència d’enderroc dijous passat i es preveu que el rèdol desaparegui durant l’estiu. La plaça de la Devesa es va inaugurar el 29 de d’octubre de l’any 1897. La seva construcció es deu a Llorenç Alcalde Corney. L’aforament màxim era de 9.000 persones.
Aquesta opció contrasta amb el cas de Tarragona o Barcelona, on s’han fet mans i mànigues per conservar els seus edificis i donar-los un nou ús, diferent al de les corrides de toros.
Al juny de l’any vinent la plaça de toros de Tarragona s’ha de convertir en un equipament totalment nou. La plaça de toros de la ciutat de Tarragona, que es va construir en tres etapes entre els anys 1883 i 1889, és obra de l’arquitecte Ramon Salas i Ricomà. L’edifici es va inaugurar el 21 de setembre de 1883, durant les festes de Santa Tecla, amb una cursa de braus. Després de les obres, es convertirà un edifici multiús adaptat per programar-hi activitats culturals, esportives i socials, a banda de les curses de braus. El projecte està pressupostat en uns 17 milions € i de moment ja s’ha adjudicat la primera fase. Entre les actuacions que s’hi faran, destaca el cobriment de l’estructura amb una cúpula metàl·lica de 90 metres de diàmetre i prop 11 metres d’alçada. També es construiran dos immobles nous al costat de la plaça i s’hi instal·larà un ascensor. Les obres comporten una reducció de l’aforament del recinte, que baixarà de 17.000 fins a 9.000 persones.
La plaça de les Arenes és un dels dos rèdols de Barcelona. Aquest edifici havia estat en desús des de 1990 i els últims anys havia mostrat signes de deteriorament. El nou projecte contempla la rehabilitació de la façana de la plaça que data de l’any 1899. L’edifici va ser projectat per l’arquitecte August Font i Carreres, a instàncies d’una societat constituïda amb l’únic fi de dotar a la Ciutat Comtal d’una nova plaça de toros. Es va erigir un edifici d’estil aràbic que es va inaugurar el el 29 de juny de 1900. La peça que més destaca és el gran arc de ferradura de la porta principal que s’orienta cap a l’avinguda de la Corts Catalanes. L’aforament d´aquesta plaça era de quinze mil persones. El nou centre d’oci comptarà amb una superfície total de 100.600 m2, el projecte contempla la instal·lació de dotze sales de cinema, una pista de bitlles, una gran galeria comercial, un club amb spa i zona termal, i espais multifuncionals per programar actes públics. Així mateix, està previst un complex esportiu amb una pista de fúting circular al voltant de l’edifici, establiments de restauració i botigues. El complex té també un aparcament subterrani amb capacitat per a 1.250 places per a cotxes i 670 per a motocicletes. Tant l’Ajuntament de Barcelona com l’empresa constructora asseguren que «amb aquesta rehabilitació es busca recuperar per a la ciutat un dels seus edificis emblemàtics, convertint-se en un nou equipament ciutadà, i preservant el seu llegat arquitectònic per a les futures generacions». [Diari de Girona]