/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 15 desembre de 2019 | 3a Època | Edició núm. 14.196 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Opinió > El Dimoni a Palestina: «Un viatge al país de l'apartheid» :: Isidre Pallàs | 30·09·2007

Gaza, territori enemic

Isidre Pallàs |

Des de l’aplicació del Pla de desconnexió de la franja de Gaza l’any 2005 han passat moltes coses, i cap de bona, en aquest territori estret i llarg com el Maresme. El desmantellament de les colònies israelianes, que la població de Gaza, majoritàriament votant de Hamas, va celebrar com una victòria de la resistència palestina, ben aviat es va veure com una retirada tàctica. Set mil colons israelians se n’anaven, i amb ells, els milers de soldats que els protegien. Els controls de l’exèrcit, els talls de carreteres generals per al pas prioritari dels vehicles dels colons, la prohibició als palestins de banyar-se a les platges del sud de la franja, les patrulles militars israelianes a la frontera… en definitiva, els símbols de l’ocupació directa es van acabar.

Però l’ocupació i el control d’Israel sobre el territori i la població de Gaza continua sent total. Per terra, una doble tanca metàl·lica, amb torres de vigilància, i una llenca de terreny de 500 metres d’ample prohibida als palestins tanquen hermèticament el territori palestí. Els cinc passos per carretera cap a l’interior de la franja, per a mercaderies, fuel i persones, són controlats per l’exèrcit israelià, que també decideix quan s’obre el pas internacional amb Egipte, a Rafah. Per aire, els avions espia i un globus aerostàtic situat al nord, sobre el pas d’Eretz, controlen tots els moviments dels palestins. Per mar, els vaixells de la marina mantenen un bloqueig total a la navegació i disparen a les barques de pesca palestines, 635 en tots quatre ports, a partir de les sis milles nàutiques. Gaza és, doncs, una immensa presó per a un milió i mig de palestins i palestines de totes les edats.

En haver desaparegut el contacte directe amb les forces armades i els colons israelians, la resistència a l’ocupant només es pot expressar amb els coets Al-Qassam. Aquests coets tan rudimentaris causen més baixes entre la població palestina –55 morts directes des del 2000– que entre els israelians –5 morts en el mateix període–, a banda dels centenars de morts i ferits per les accions de l’exèrcit en represàlia pel llançament. L’estiu del 2006 va ser la captura en territori palestí del soldat israelià Gilad, l’excusa per bombardejar la Franja i les seves infraestructures, especialment els transformadors d’electricitat i ponts de carreteres, cosa que va provocar la misèria entre la població. Aquest any, l’atac amb un coet Al-Qassam a un campament de reclutes –situat a poc més d’un quilòmetre del territori palestí– que va provocar seixanta-nou ferits és l’excusa per declarar Gaza territori enemic. Per deixar sense llum, benzina, medecines i aliments una població a la qual ja falta de tot i de la qual un 80% viu amb menys d’un euro i mig per dia i el 60% dels nens, i un nombre semblant de dones embarassades, tenen anèmia. Si es castiga encara més la població de Gaza per forçar que no doni suport a Hamas, s’aconseguirà just l’efecte contrari. Israel va atacar l’any passat la milícia de Hezbol·là i, lluny d’aniquilar-la, ara te més suport que mai al Líban i a Palestina.

Els habitants de Gaza fa molt temps que reben els càstigs col·lectius, expressament prohibits per la legislació internacional, que els considera crims de guerra. Els països democràtics han de fer que es respectin els convenis internacionals, les resolucions de les Nacions Unides. No hi ha cap raó perquè la Unió Europea doni suport a aquest bloqueig a la població civil de Gaza, que, com nosaltres, només desitja viure en pau a la vora de la Mediterrània. [La crònica · El Punt]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)