/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 26 maig de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.628 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico Les llengües i les religions de l'Institut Els nois i noies de l'Institut Santa Eugènia hem fet dos murals. En un presentem les diferents llengües maternes que es parlen en el nostre Institut. En l'altre, les religions que són presents a l'escola. Fa temps vam comptar que a l'Institut de Santa Eugènia es parlen unes 23 llengües diferents. El mural de les…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

FOTOMUNTATGE: EL DIMONI DE LA FÀBRICAFOTOMUNTATGE: EL DIMONI DE LA FÀBRICA
: : Opinió > Per la pau, la solidaritat i la cooperació | 10·08·2017

L’exemple d’una utopia: terradoliveres.com

Juli Suárez | La Guerrilla Comunicacional

Just una dècada després del primer viatge a la Lluna -1979- Juan Manuel Sánchez Gordillo va ser elegit alcalde de Marinaleda proposant anar més enllà i tocar el cel. Tota una senyal. [Per cert, les nostres cronologies ens recorden també que «el carrilet Girona-Olot, que circulava sobre el riu, a tocar del pont del, desapareix d’un cop de ploma en un llunyà despatx de Madrid per una suposada manca de rendibilitat». Quatre pobles en un segle (1862-1963). Manel Mesquita, 2013]

Un altre món és possible!

A Marinaleda, un petit poble de la província de Sevilla, s’havia fundat un parell d’anys abans el Sindicato de Obreros del Campo (SOC) que va iniciar de seguida la lluita per la terra ocupant finques improductives d’improductius terratinents. Més tard -el 1980- set-centes persones van començar una vaga de fam de tretze dies que va fer la volta al món i amb la qual reclamaven terres ocioses per tal de treballar-les. La lluita va continuar i es va anar estenent i, finalment -1991-, es cedeixen a Marinaleda 1.200 hectàrees del Cortijo El Humoso per tal que fossin treballades per la població del municipi. Més de trenta anys després, a les terres ocupades, en aquell moment propietat del duc de l’Infantado, hi treballa avui una cooperativa de veïnes que genera llocs de treball discontinu estable i és el principal motor econòmic de la localitat. La lluita, pacífica de principi a fi, va acabar amb la compra de les terres al seu amo, que la Junta d’Andalusia va pagar a preu de mercat. Des d’aleshores, l’oli i les verdures que avui recull la Cooperativa El Humoso a Marinaleda són, a la vegada, tractades i envasades a la mateixa localitat, a la fàbrica de la Cooperativa Humar. Dona feina a més de quatre-centes persones, majoritàriament dones, no hi ha diferències salarials i és un referent en la gestió col·lectiva dels mitjans de producció i en la generació de riquesa i treball digne al servei de la gent del poble.

A Marinaleda s’aconsegueix la plena ocupació abans i durant la crisi i uns serveis públics gratuïts o a preus molt reduïts que permeten l’accés de tothom. No cal dir que la mobilització i participació popular en les assemblees i les accions comunitàries han estat el motor dels canvis. Des de fa més de tres dècades, aquest és un exemple clar de com les coses poden funcionar d’una forma diferent, de com la producció pot beneficiar a tothom, i no només a uns quants. Per aquesta raó, l’exemple d’aquest poble és silenciat pels grans mitjans de comunicació, és pervers per al capitalisme i els fa por que aquest precedent pugui expandir-se a més localitats.

Compartir la utopia des de Pla de Ter: www.terradoliveres.com

Ara, per fi, els productes d’aquesta cooperativa arriben a Catalunya, de la mà d’una persona valenta, en Marcos Caurel. I dic valenta perquè, avui dia, llançar-se a la piscina del món comercial per tenir una feina digna no deixa de ser arriscat, ja que no hi ha una política adequada per facilitar l’autoocupació. En Marcos ha creat una petita empresa, sota el nom Terra d’Oliveres, amb la qual comercia i distribueix els productes de Marinaleda. Ven productes de qualitat, ecològics i solidaris. Ven compromís i lluita. Ven esperança. Ven dignitat. Consumir aquests articles no és només gaudir de bons productes, alimentar-se de manera saludable. No. Consumir aquest gènere és apostar per un altre món possible, és apostar per la honorabilitat, és confirmar la solidaritat i mantenir la lluita de tot un poble que un dia es va alçar al camp per defensar la seva dignitat sota el lema: la terra per a qui la treballa.

Et convido a entrar al web www.terradoliveres.com i t’animo a comprar els bons olis i les bones conserves dels marinalenys. Gaudeix d’aquests bons productes a la vegada que dignifiques la feina de tot un poble i reconeixes la decència d’una persona que va decidir portar a Catalunya l’exemple d’una utopia.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)