/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 26 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.393 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

FOTO: JOAN MARIA PALAHÍFOTO: JOAN MARIA PALAHÍ
: : Cultura > Escultura | 18·10·2005

Escultures pendents

Jordi Vilamitjana |

La bibliografia, i per tant la coneixença, del parc escultòric gironí és interessant però limitada: dos esplèndids llibres de Jaume Fabre (que arriben fins al 1990), diversos audiovisuals i la campanya «Apadrinem escultures» dels Amics de la Unesco, la web d’algun ajuntament (excel·lent la de les escultures de Salt) i poca cosa més.

Quan al mes d’abril la Diputació de Girona editi el llibre que coordina Miquel Borrell sobre escultures exposades a la via pública de les comarques gironines, es tindrà un inventari actualitzat que, a banda del valor documental, permetrà saber on som: què hi ha, què no hi ha, què hi hauria d’haver.

D’entrada es comprovarà com a Girona ciutat encara resta pendent el compromís que les escoles van demanar al consistori de retolar les escultures de manera que els vianants puguin tenir informació. Es podrà fer inventari de les escultures que han desaparegut. Algunes, per sempre: la llagosta de la pl. Assumpció de i el vaixell de la plaça de de Ter es van podrir. D’altres són un misteri misteriós: on és el Bambi dels jardins de la Devesa de l’artista Carmaniu, homenatge a Walt Disney? On, la part que falta del vitrall mòbil de l’estació d’autobusos? D’altres han estat apartades de la via pública temporalment: Com i quan es resoldrà la ubicació dels Torsos i fetus de Torres Monsó, ara al Museu D’Art? De debò que s’ha pensat deixar tres anys desades en un magatzem les Lletres toves de Torres Monsó, havent-hi places públiques on podrien lluir mentre s’acaben les obres de Pompeu Fabra?

Queden escultures per ubicar. Per exemple: Contra l’invasor de Miquel Blay; el ; el 9è cub de La columna de la història de Girona de Fita; i el magnífic obelisc de Torres Monsó dissenyat per a l’IES de Ter. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]

Jordi Vilamitjana i Pujol
és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES de Ter
i coautor del llibre IFP 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)