/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 01 desembre de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.278 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

A la imatge, Lluís Expósito 'Xiconic', que va combatre a la guerra de les Filipines, era el pare d'Isabel Expósito, qui canta «Les votacions» FOTO: ARXIU JOAN ARNAUA la imatge, Lluís Expósito 'Xiconic', que va combatre a la guerra de les Filipines, era el pare d'Isabel Expósito, qui canta «Les votacions» FOTO: ARXIU JOAN ARNAU
: : Cultura > Música i dansa | 09·03·2008

ESCOLTEU «LES VOTACIONS»
Dues frases de pagès que esdevenen realitat
davant les eleccions i la cançó «Les votacions»

Joan Arnau |

Voldria començar aquest escrit recordant dues frases que vaig aprendre a la meva joventut i que eren vàlides llavors i continuen essent-ho ara, sobretot quan arriba l’hora d’escoltar les mil i una promeses que ens fan els polítics, que ja estan preparant els seus arguments, no per fer que el món vagi millor, sinó per embolicar-nos amb la seva dialèctica i dir sí o no a tot allò que els partits rivals han dit no o sí, en benefici -està clar- del partit que ells representen. D’aquestes frases, en surten dues recomanacions que, a la meva modesta manera d’entendre, caldria tenir en compte d’aquí a pocs dies.

«Mare, mare, vénen carlins! Tites, tites, totes a dins»

La primera frase de la qual surt la primera recomanació, per anar a escoltar els polítics, és d’un padrí del meu poble natal a qui, en la seva joventut, el seu pare cantava una cançó que deia com a tornada: Mare, mare, vénen carlins! Tites, tites, totes a dins. El significat d’aquesta tornada és tan clar com l’aigua: quan vegis que arriba gent estranya, amaga-ho tot no fos cas que en fer recompte t’hi manqués quelcom, ja que -segons diuen allà dalt- a la Garrotxa hi ha gent que amb els diners dels altres es cardarien el fill de Déu .

«Joan… mira el que et poden fotre»

La meva iaia Margarida, suplia la seva manca d’estudis per una bondat fora de mida i una sang freda davant les adversitats, que tan sols pot donar haver-les passat molt putes a la vida lluitant i treballant de sol a sol pel benestar de la casa i posant-se, com va fer més d’una vegada, davant un fusell –naranjero en deia ella- amb la ganiveta de llescar a les mans per evitar que algun militar li requisés el pa -poc, negre i atapeït- que guardava al calaix per fer una sopa calenta per als seus fills. De la meva iaia recordo el que em va pronosticar el dia que li vaig dir que hi havia un equip de futbol que volia fitxar-me amb una sèrie de promeses i manyagaments. La seva resposta va ser tan ràpida com verídica: Joan, no miris el que et prometen o et volen dar, mira el que et poden fotre. Santa paraula! Aquesta seria la segona recomanació a tenir en compte.

«Les votacions»

Isabel Expósito, Isabel de cal Xiconic, una iaia més trempada que un pèsol a qui encara agrada cantar velles tonades que va aprendre del seu pare que va fer la guerra de les Filipines (1899-1902), un dia fred d’hivern me’n cantava una que -per vella- no deixa d’estar d’actualitat. El que passa avui, i sobretot en política, passava també temps ha i així ens ho diu la cançó de la qual vull remarcar amb cursiva les expressions típiques de la parla garrotxina.

Fent clic damunt la lletra podreu escoltar [mp3] aquesta peça interpretada per Isabel Expósito. El text ha estat recollit i transcrit per Joan Arnau, conservant la grafia original:

Quan veieu que se’ns acosti
el dia d’anà a votà
ja cal que tanqueu les portes
que no’ns vinguin a insultà.

L’amo ens vol treure de casa
si acàs no li dem el vot
Visca doncs l’embusteria
i embolica que fa fort.

Vuit dies abans ja corren
els autos per quî per llà
Homes vestits amb levita
qu’en saben de conquistà.

I es fiquen a casa nostra
com si algú els ho demanés
Si no poden amb paraules
ens conquisten amb dinês.

Hasta els morts del cementiri
no deixen està amb repòs
si la cosa va renyida
els fan anà a votà tots.

I encara que vagin coixos
i no puguin caminà
sense moure’s de la caixa
consta que han nat a votà.

Entretant van fent pregàries
perquè plogui aviat
i així poder pujar-ne
l’enciam ben apinyat.

Joan Arnau i Serra és fill de les Planes d’Hostoles i veí de del Pla

> «Les Planes 1922», un treball de recerca musical de Joan Arnau -veí de-
[escolteu aquí «Les marxes de Girona», interpretada per Jaume Arnella]

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada