/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 19 juliol de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.682 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

1749-QUIRCH-VILAR-CASAMENT1749-QUIRCH-VILAR-CASAMENT
: : Opinió > Històries > Història del Pla de Ter > Narhianant :: Pau Mesquita | 20·03·2018

En Quirch i en Jaume Vilar, els de la pedra llinda de 1752 a Santa Eugènia, localitzats!

Pau Mesquita | Carrer de Baix, 22 | Barri vell de Santa Eugènia de Ter
La pedra de 1752, pobreta, s'està esborrant pel pas de la història i els neumàtics FOTO: JAUME PRAT

La pedra de 1752, pobreta, s’està esborrant pel pas de la història i els neumàtics FOTO: JAUME PRAT

A propòsit de la pedra del carrer de Baix núm. 22, a Santa Eugènia de Ter, que està a la vorera formant-ne part i que en ella hi ha gravada una data concreta –19 de maig de 1752– més dos noms, Quirch Vilar i Jaume Vilar. Després d’un modest treball de recerca es pot aventurar -potser- a trobar un petit argument seguint les petjades que els expedients administratius han deixat. I que mostrem adjunts [PDF].

Relació documentada

1. Casament d’en Quirch Vilar, carreter de la Mata, amb Francisca Bech, a la parròquia de Santa Eugènia Sobre Horta. 31 d’agost de 1749.

“Jo Pera Rigall Pre. [prevere] y Rec. [rector] de la Iglesia Parroquial de Sta. Eugenia Sobra Horta de Gerona […] per lo matrimoni selebrado entre Quirch, Jove Carreter de la Parroquia de la Mata [o Mota] fill legitim y natural de Joseph Vilar y Pages, y de Teresa Vilar y Ferres […] ab Francisca Bech Donzella filla legitima y natural de Miquel Bech taixidor de lli de Bascano y de Maria Bech y Figueras []”

2. Casament d’en Jaume Vilar, jove treballador, fill d’en Quirch Vilar, carreter de la parròquia de Santa Eugènia Sobre Horta; amb Clara Verdaguer. 23 de gener de 1780.

“[…] matrimoni celebrat entre Jaume Vilar jove treballador fill leg. y nat. de Quirch Vilar Carreter y de Franca. Vilar y Bech sa muller […] y Clara Verdaguer Donsella filla leg. y nat. de Baldiri Verdaguer Hortalá y de Patronilla Verdaguer y Roca sa muller []”

3. Baptisme de Josep Vilá a l’església parroquial de Santa Eugènia, fill natural i legítim de Jaume Vilá, treballador eugenienc; nét de Quirch Vilá, carreter de la dita parròquia. 16 d’abril de 1788.

“[…] en las fonts baptismals de la Igla. Parral. de Sta. Eugenia Sobre Horta del Bisbat de Gerona per mi Joseph Camps Prebera donch batajat Joseph Miquel Narcis fill legitim y natural de Jaume Vilá treballador habitant en la Parra. y de Clara Vilá y Verdaguer de la mateixa Parra. […] Avis paternos Quirch Vilá carreter de dita Parra. y de la que Franca. Vilá y Bech.. Avis maternos Baldiri Verdaguer traballador de dita Parra. y de Patronilla Verdaguer y Roca []”

4. Testament a la parròquia de Santa Eugènia de Josep Vilar, hortolà, on esmenta una casa que deixa al seu fill hereu Jaume Vilar. 20 d’agost de 1849.

“[…] Deixo á la mia carissima muller Llucia Vilar y Baset per los bons y agradables serveis que de ella tinch rebuts y […] espero rebrer; que el que será hereu de mos bens seguida la mia mort dega mantenirla, calsarla y vestirla tan sana com malalta fent ella lo que puga á favor de la casa; y en cas ella volgues separarse de la compañia de mon hereu vull li sian retornadas les cincuanta lliuras que me portá en dot []”

5. I permuta on surt que Jaume Vilá, hortolà, té una casa al carrer de Baix de Santa Eugènia de Ter la qual cedeix a Miquel Bech. [a peu de pàg. “Nota: La primera finca correspondiente a Miquel Bech ha pasado á constituir la finca nro. 22 del libro 1o. de Santa Eugenia”13/22 de desembre de 1852.

“Toda aquella casa situada en el lugar de Santa Eugenia y en la calle nombrada de Baix, que linda a oriente con la casa de Francisco Mascort, Labrador de Palol de Oñar, á mediodia con dicha calle de Baix; á poniente con la casa y huerto de Miquel Bech de Santa Eugenia y á cierzo parte con el huerto del sobredicho Mascort y parte con el de este Bech; cuya casa en virtud de esta permuta quedará a favor de Miquel Bech negociente natural y vecino de Santa Eugenia, por cesión le ha echo Jayme Vilá hortolano natural y vecino de este lugar de Santa Eugenia. Y el D. Miquel Bech en cambio […] cedió perpetuamente á favor de Jayme Vilá toda aquella casa situada en el referido lugar de Santa Eugenia y calle dicha de Baix, que linda […] y á cierzo con el camino que pasan los habitantes de estas casas para ir al pozo que es comun entre ellos. []” 

Així doncs, es pot aventurar

La pedra 1752 que l’Associació de Veïns del Pla de Ter reivindica de protegir-la, que Núria Nogareda Cuixart va posar de manifest, pot semblar, o bé la llinda d’una casa, d’una casa de poble, o també sinó la llosa posada al terra d’entrada a un porticó gran. L’ofici de carreter d’en Quirch, tal com diu Sebas Parra, ja que es dedicaven a fer carruatges, explicaria les dimensions que té. Per tant podria ser un habitacle amb taller-magatzem a sota, tipus les que poden haver-hi al carrer de la Rutlla (Palau-sacosta), Pedret, o les que hi havia abans en el mateix esmentat carrer de Santa Eugènia de Ter. Però en tot cas, si efectivament es tractés d’una pedra la qual hagués format part d’una casa, que la data que en ella hi ha inscrita fos la de la seva construcció, aquesta presumiblement hauria estat en propietat d’aquesta família Vilar, començant per en Quirch, cent anys i quatre generacions, fins que, com es veu en la permuta de 1852, s’hauria canviat per un altre de més petita, o de menys valor cadastral.

Fonts
Docs. 1,2,3 i 4 – Llibres sacramentals de la parròquia de Santa Eugènia de Ter, salvaguardats a l’Arxiu Diocesà del Bisbat de Girona
Doc. 5 – Arxiu General de la Diputació de Girona
Web: grupderecerca.wixsite.com/fornells/116

ve d’aquí / Continua…

1
Tinc més informació
Comentaris

Una resposta a “En Quirch i en Jaume Vilar, els de la pedra llinda de 1752 a Santa Eugènia, localitzats!”

  1. Núria Nogreda Cuixart ha dit:

    Fantàstic Pau, “fill legítm y natural de Santa Eugenia Sobra Horta”.
    Agraïments infinits per la recerca, per tanta bellesa! com: “y á cierzo con el camino que pasan los habitantes de estas casas para ir al pozo que es comun entre ellos”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)