/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 04 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.462 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Foto de família de l'excursió al Temps de flors FOTOS: PEiCFoto de família de l'excursió al Temps de flors FOTOS: PEiC
: : Paulo Freire > Pla Educació i Convivència Sta. Eugènia·St. Narcís | 29·12·2008

Els tallers de mares i pares de Santa Eugènia i Sant Narcís reben un premi de Caixa Sabadell; els tallers són dinamitzats per la Fundació Ser.Gi

P E i C |

L’Obra Social de la Caixa Sabadell en la seva 35a edició de l’any 2008 i dins de l’apartat de Programes d’intervenció en la diversitat ha premiat el Projecte de Tallers de mares i pares que la Fundació SER.GI de pedagogia social realitza a diferents barris i poblacions. Uns d’aquests són els barris de i, de Girona, en el marc del Pla Educació i Convivència (PEiC) Santa Eugènia·Sant Narcís.

Els tallers de mares i pares de i

Els Tallers de pares i mares dels centres educatius del PEiC es van iniciar el curs 2000-2001. Més endavant, el Departament d’Educació els va promoure dins del catàleg d’actuacions dels Plans Educatius d’Entorn (PEE). Aquests tallers en diversos formats han anat evolucionant, a i vers uns Tallers d’acollida amb l’objectiu de facilitar la convivència, la integració i la participació de les famílies a les escoles i al seu entorn proper, o sigui el barri. Amb la llengua catalana com a eix transversal i eina de relació, els Tallers promouen l’entrada de les famílies nouvingudes a l’escola, la comprensió de com treballen a l’escola els seus fills i filles, el coneixement de les costums i el calendari festiu del nostre país, la participació a les activitats generals de l’escola, el debat sobre aspectes de salut i alimentació, i la descoberta d’oportunitats formatives per a les persones adultes. Per realitzar-los es compta amb la col·laboració de les AMPA i els equips de professorat dels centres.

El PEiC dels barris de i promou i coordina aquests tallers que es fan als centres: CEIP, CEIP Dalmau Carles, CEIP Mare de Déu del Mont, CEIP Montfalgars, EB El Tren, Llar d’Infants El Tarlà, CEIP Cassià Costal, CE Maristes i CE Pare Coll*. Que també es coordinen amb els que tenen lloc als Centre oberts i al Centre cívic de, Can Ninetes. En total el curs passat van aplegar un centenar de mares principalment. *Els cinc primers són els que dinamitza la Fundació Ser.Gi

La novetat del curs passat, 2007-08, és que el projecte de Tallers de mares i pares es va ampliar i incloure dins de dos programes més: el d’Activitats per compartir i el de Dinamització de famílies. Amb les activitats per compartir es pretén posar en contacte persones i centres d’interès semblants dels diversos tallers i promoure activitats conjuntes. Amb el de dinamització de famílies es pretén fomentar i millorar la relació del conjunt de famílies amb l’escola i facilitar la seva participació. Aquests dos programes iniciats el curs passat han estat molt ben acollits i han obtingut un bon grau de satisfacció envers els objectius assolits.

El tallers de mares i pares del barri

Les activitats per compartir

Les activitats per compartir neixen de la necessitat de trobar espais conjunts, espais de col·laboració i tertúlia entre els diferents participants dels Tallers de mares i pares. La necessitat de compartir sabers, maneres de fer, accions, tallers, xerrades i en definitiva crear un espai conjunt amb mares d’altres escoles, participants això sí, d’uns tallers amb una metodologia molt similar; va esdevenir l’inici d’un espai on a poc a poc s’hi van anar sumant tots els TAMIP (Tallers de Mares i Pares) del barri.

Els seus objectius de seguida es van veure aclaparats per una nova manera de posar en xarxa a les famílies. Una eina de coneixement entre els diferents participants, un espai de trobada entre mares i pares de diferents escoles i un eix de treball que va acabar unificant els esforços de les diferents dinamitzadores dels tallers, per tal de crear les activitats per compartir.

La metodologia d’aquestes activitats es basa en obrir i compartir una de les sessions específiques que es fa en la programació habitual del Taller de mares i pares de la pròpia escola o entitat. De seguida van sorgir activitats molt variades: una sessió de contes, una visita a la biblioteca del barri, una xerrada d’educació comunitària, un taller de cuina intercultural, una visita al teatre municipal, un taller de batuts, una excursió al Temps de flors de Girona, entre d’altres; però aquestes activitats no van ser més que la punta de l’iceberg d’una nova manera de treballar, d’una nova metodologia més oberta i inclusiva. A poc a poc van anar sorgint demandes específiques que van fer néixer un projecte molt més ampli que engloba totes aquelles dinàmiques comentades fins ara i que n’inclou de noves.

L’espai de manualitats Mà a mà

La dinamització de les famílies

Aquest projecte més ampli és el de dinamització de famílies. Aquest projecte neix d’unes premisses molt concretes que ja s’havien observat en els espais i recursos creats fins al moment. L’existència d’una xarxa social entorn la persona i la família és una variable clau per afavorir els processos d’acollida i d’integració de les famílies. El contacte amb altres persones i el vincle amb l’escola són factors que permeten realment parlar de cohesió.

Tot això ens fa arribar a la conclusió, que l’escola és un espai privilegiat del barri per a dur a terme i treballar tots aquests eixos. Un espai privilegiat per al desenvolupament d’experiències de trobada, d’actuació conjunta, de relació i d’intercanvi, que entre tots (comunitat educativa, famílies i AMPA) estem treballant i posant fil a l’agulla dia rera dia.

Els eixos de treball d’aquest projecte es marquen tenint en compte les particularitats de cada centre escolar i les demandes que en sorgeixen, però si ho desgranem, de mica en mica van sorgint elements com les festes escolars; la participació dels pares i mares en l’organització i suport de les festes que s’organitzen dins el marc escolar. Espais de tertúlia, tallers, xerrades o seminaris que venen englobats tan en projectes emmarcats dins de l’escola com per exemple projectes de participació dels pares a l’escola com Pares a l’aula o Parlem d’oficis, o bé espais de manualitats com el grup Mà a mà.

Curs 2008-2009

Aquest curs 2008-09 es continua en la mateixa lògica i orientació. La majoria de tallers de mares i pares es troben en la fase de dinamització prèvia, per començar al gener. I s’estan consolidant les dinàmiques participatives de les famílies als centres escolars a partir de múltiples activitats com la castanyada, el tren de l’alimentació, les activitats del Nadal…

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)