/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 22 gener de 2022 | 3a Època | Edició núm. 14.965 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

> La reivindicació del Pont del Dimoni a Santa Eugènia de Ter és constant. L'Ajuntament de Girona va acordar el 3 de novembre de 1981 la seva reposició que, fins ara, no s'ha complert IMATGE i PEU DE FOTO: «ELS PONTS»> La reivindicació del Pont del Dimoni a Santa Eugènia de Ter és constant. L'Ajuntament de Girona va acordar el 3 de novembre de 1981 la seva reposició que, fins ara, no s'ha complert IMATGE i PEU DE FOTO: «ELS PONTS»
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 07·04·2008

Els ponts al fil de la història

Dani Chicano |

Els periodistes Víctor i Carlus Gay –pare i fill– són els autors de la guia número 134 dels Quaderns de la Revista de Girona, que es titula Els ponts. Enmig d’una col·lecció formada sobretot per monografies dedicades als municipis de les comarques gironines, destaca aquest volum, en què es fa un inventari dels ponts més significatius de les comarques gironines, i figuren fins i tot alguns que ja no existeixen, però que, per diversos motius, se’n serva el record. El pont, que forma part del patrimoni artístic de caràcter civil, és analitzat com a element que en el decurs dels segles ha unit el territori i ha facilitat la comunicació, però també com a signe d’identitat en segons quins casos, com a subjecte literari, artístic, la qual cosa n’ha determinat la seva classificació.

En la introducció de la guia, els autors expliquen que les comarques gironines, «definides com a espai de pas», tot i que no les travessen grans corrents fluvials, malgrat que n’hi ha molts, «presenten notables obstacles físics que cal superar.» Així, a través de la guia, que consta de fins a una quarantena de capítols, és possible «seguir el procés civilitzador» de les comarques gironines a partir de la construcció d’aquestes obres d’enginyeria, en què a vegades es conjuga també una vessant artística. Els ponts, a més, segons els autors de la guia, han esdevingut elements que han configurat i identificat un gran nombre de poblacions i constitueixen algunes vegades importants reclams turístics. L’exemple més clar d’aquesta darrera afirmació és el pont medieval de Besalú, que, situat en un punt estratègic, al seu moment va ser una peça clau pel que fa a la comunicació, per la qual cosa és una construcció de caràcter fortificat. Actualment és un dels reclams turístics més importants i populars del país, i dóna títol a la novel·la del periodista garrotxí El pont dels jueus, que ha esdevingut un fenomen editorial.

Després de repassar els antecedents històrics respecte a la construcció de ponts, les tècniques i els materials, i d’aquesta manera fer referència a diversos ponts de les comarques (de ferro o de fusta), els autors també els classifiquen per l’estil (romànic, gòtic), per l’ús que se’ls dóna (carreteres i autopistes, ferrocarril, vianants, decoratius, aqüeductes) o pel promotor de l’obra (Diputació, exèrcit), però també parlen dels ponts gironins i les seves vicissituds durant la Guerra Civil, de ponts amb «petja diabòlica» o del –en què destaquen la polèmica del de–.

Víctor i Carlus Gay també dediquen capítols sencers a ponts significatius, com ara el pont de Pedra de Girona, el pont Nou de Camprodon, el pont Vell de la Bisbal, el pont Vell de Castelló, així com a ponts literaris, d’art o de cinema. [El Punt]

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)