![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Diumenge -24 de setembre-, els antics veïns, amics i residents del Castell de Montjuïc van organitzar la segona trobada de germanor en aquell indret de Girona. La primera convocatòria, després de 34 anys, es va portar a terme l’any passat i va ser un èxit de participació, amb més de 500 persones.
Els actes d’aquesta segona celebració van començar a les 12 del migdia i van finalitzat a les 6 de la tarda, i han inclòs actuacions musicals i parlaments. El dinar (15 € per persona; 10 € els menors de tretze anys), va ser a les 2 del migdia. Els veïns i veïnes van decidir a la trobada de l’any passat reunir-se periòdicament per rememorar les vivències de l’època en què van residir a la fortalesa, als anys 50 i 60.
Salvador Llorente Varela és membre de la junta de l’AV de de Ter
Un llibre recordarà la vida dels veïns del Castell de Montjuïc
DIARI DE GIRONA [25·09·2006] > El segon aplec dels Amics del Castell de Montjuïc va reunir ahir [diumenge], dins les restes de les muralles, centenars d’antics habitants del barri que va néixer arran de l’establiment dels nouvinguts d’altres parts de l’Estat que, durant els anys 50 i 60, van deixar les zones més deprimides a la recerca de prosperitat.
Ramon Llorente, president de la futura Associació dels Amics del Castell de Montjuïc (que es constituïrà oficialment durant el pròxim mes d’octubre), va encapçalar els parlaments durant els quals es va destacar el vincle que uneix els antics habitants del barri de barraques amb l’espai d’adopció més immediat -el castell, Girona- i també amb el més ampli.
«El respecte que sentim per la cultura catalana no significa submissió ni renúncia a la pròpia identitat», va declarar Llorente en un discurs bilingüe on va lamentar la utilització política de la llengua. «El deure dels polítics és facilitar la convivència social i no dificultar-la», va afegir, i els assistents, molts d’ells catalanoparlants d’adopció nascuts a Andalusia o Extremadura, van secundar el comentari amb aplaudiments.
L’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va encoratjar els assistents amb la promesa de la publicació d’un llibre, dins la col·lecció Els barris de Girona, que reculli les imatges i les paraules de les famílies que van erigir el seu primer domicili a Catalunya fent servir la muralla del Castell com a paret mestra.
El recordatori de tots aquests valors va quedar exposat en una placa que rememora l’esforç de la migració que va arribar a Catalunya a mitjan segle XX.
Per altra banda, l’aplec (al qual van assistir els regidors Isabel Salamaña, Ignasi Thió i Maria Àngels Freixenet; el subdelegat del Govern de l’Estat Francesc Francisco-Busquets, la diputada Helena Ribera i l’exdelegada del Govern de la Generalitat Pia Bosch) va servir perquè molts dels assistents compartissin records. «Vam arribar el 1952. Anàvem a buscar l’aigua a Sant Daniel. Però érem tan feliços…» va explicar una antiga veïna, fent una mirada melangiosa al seu entorn. [E.P.R. · Diari de Girona]
300 persones participen en la 2a trobada de veïns de les barraques de Montjuïc
EL PUNT [25·09·2006] > Més de tres-centes persones van participar ahir en la segona trobada de veïns que havien viscut a les barraques del Castell de Montjuïc de Girona. La celebració es va fer al mateix recinte del castell, on es va dur a terme un dinar al qual van assistir representants de les diferents administracions. A diferència de l’any passat, l’acte es va fer sota cobert, dins el que es coneix com El Caserón.
Mentre entraven i anaven ocupant un lloc a les taules, alguns veïns recordaven que feia potser quaranta anys que no pujaven les escales i trepitjaven aquell lloc.
Les barraques de Montjuïc de Girona van arribar a acollir unes 2.500 persones entre les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. [T.B. · El Punt]