/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 23 octubre de 2016 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Paulo Freire El col·lectiu Dones de Sant Narcís convida a tastar els seus cursos del Centre cívic Amb el canvi de mes, torna la quotidianitat alterada pels mesos d'estiu. El col·lectiu de Dones de Sant Narcís ha preparat -pel dijous 8 de setembre-, una presentació i primera presa de contacte dels cursos i tallers que el col·lectiu durà a terme en la programació que ha de començar en el Centre cívic del…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El desmuntatge del Pont del Dimoni FOTO: NARCÍS SANS (1968)El desmuntatge del Pont del Dimoni FOTO: NARCÍS SANS (1968)
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2016), protagonista: 659 anys | 20·02·2008

Els 40 anys del desmuntatge del Pont del Dimoni revifa la reivindicació de tornar-lo a armar

Dani Vilà |

EL PUNT > Es va desmuntar al 1968 i les pedres numerades es guarden al cementiri del barri

Els veïns de Santa Eugènia volen aprofitar la celebració durant el 2008 del 40è aniversari del desmuntatge del Pont del Dimoni per recuperar una antiga reivindicació: que es torni a armar l’històric pont de 1357 que es va desmuntar el 1968. Els veïns van visitar dissabte -16 de febrer- les pedres originals i numerades que hi ha dipositades al Cementiri de Santa Eugènia i van poder comprovar que es conserven la majoria de pedres que conformaven l’arc del pont i la barana.

El president de l’Associació de Veïns de Santa Eugènia, Francesc Torrent, considera que el 40è aniversari del desmuntatge peça per peça del pont «és un bon moment per tornar a reclamar-ne la reconstrucció». Dissabte passat, uns quants veïns del barri, conjuntament amb els Amics de la UNESCO, van comprovar, en una visita al Cementiri de Santa Eugènia, que es conserven al voltant de 180 pedres, fet que suposa que hi ha gairebé la totalitat de pedres que formaven l’arc del pont i la barana.

L’Associació de Veïns ha convocat una reunió pel proper dilluns -25 de febrer- a les 8 del vespre a Can Ninetes per debatre propostes d’ubicació per recuperar el pont i les accions a seguir. Un dels objectius és catalogar, estudiar i ordenar les pedres que es guarden al Cementiri de Santa Eugènia, un treball que podria durar un mes. La trobada també ha de servir per definir possibles ubicacions per a la reconstrucció d’aquest històric pont de 1357 obra de Guillem de Granollers, veí de Montfullà.

El president de l’Associació de Veïns proposa que el pont es reconstrueixi «saltant la sèquia Monar, aprofitant que s’ha de fer la reforma de la frontissa de Santa Eugènia». No és l’única proposta; així, per exemple, l’editor d’eldimoni.com, Manel Mesquita, proposa que es refaci «als jardins Bosch Reitg, el lloc més pròxim on era el pont». La reivindicació de reconstruir el Pont del Dimoni ha anat recuperant-se des que al 1978 hi va haver una primera campanya veïnal en aquest sentit. El Pont del Dimoni ha estat sempre molt arrelat al poble abans d’annexionar-se a Girona i al barri un cop es va incorporar a la capital, com es veu en el cartell de la Festa Major de 1953.

En una carta al web d’eldimoni.com, pàgina que conté la història del pont i imatges històriques, el regidor d’Urbanisme de Girona, Joan Pluma, certifica que els acords presos pel consistori l’any 1981 continuen «plenament vigents». En els acords es preveia ja en aquell moment la possibilitat de reconstruir el pont en un futur. [El Punt]

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)