/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 01 desembre de 2015 | 3a Època | Edició núm. 12.721 | Última actualització: 1.11h | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Els mil i pico Romàntiques i seductores: desig d’estimar El passat dimecres -11 de novembre-, a la Casa de Cultura de Girona, la professora Maria Àngels Cabré va pronunciar una conferència sobre tres grans personatges literaris femenins: Anna Karenina, Madame Bovary i Lolita; en la seva exposició, Maria Àngels Cabré va destacar el paper de les dones i la seva evolució a partir dels…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

La Monar, eix vertebrador de la vida ciutadana? FOTO: GECLa Monar, eix vertebrador de la vida ciutadana? FOTO: GEC
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2015), protagonista: 658 anys | 25·03·2004

El Pont del Dimoni, a Montfullà

Josep Vicens i Cubarsí |

El Pont del Dimoni durant segles va estar en servei al poble de Santa Eugènia de Ter sense que mai cap guerra o inundació el destruís. Finalment va ser desmuntat per la mà de l’home. Sembla que a l’Ajuntament de Girona li faci nosa (no en va ha estat ignorat durant anys o quasi perdut).

És un pont històric, és romànic. Construït pel mestre d’obres de Montfullà Guillem Granollers, era la via d’entrada cap a Girona de la carretera Vic-Anglès-Girona en aquest sector, essent una carretera de terra pròpia del seu temps. El pont és bell i no comprenc que proposin convertir-lo en una espècie d’urna mortuòria com seria reduir-lo a una escultura. El pont és bell per ell mateix, i per la història que arrossega mereix un millor destí. Em sembla un disbarat canviar-li la fisonomia.

Santa Eugènia té tot el dret a fer-se’l seu, ho és. Ara bé, Santa Eugènia ja no és un poble, forma part de l’àrea metropolitana de Girona i trobar-hi un emplaçament idoni, donat el creixement urbanístic, ho veig realment difícil. Per això proposo que s’emplaci al lloc on el seu creador, el mestre d’obres Guillem Granollers de Montfullà, el va concebre. A Montfullà encara existeix un bon tros d’aquesta antiga carretera. A Montfullà també existeixen restes als voltants de l’església, restes romanes importants. A Montfullà neix la sèquia Monar els inicis de la qual, segurament romànics, són antics com el mateix Pont del Dimoni. Per tant, trobar un emplaçament per muntar-lo tal com era seria idoni.

Al mateix temps honoraríem el seu constructor i conservaríem una història. A qui no li agradaria passejar pels paratges de Montfullà, gaudir del bell pont romànic, autèntic i fent la funció per a què va ser creat? [Cartes del lector · Diari de Girona]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)