![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Segons que sembla, a mitjans d’abril començarà a funcionar el mercat setmanal de del Pla (o el 16 o el 23 d’abril). Trenta parades equipades de productes de mercat oferiran als veïns del barri i de la ciutat la possibilitat d’adquirir a preus raonables allò que hom necessita per viure.
Veient les dades del Ministeri d’Indústria a l’Observatori de Preus, n’hi ha per fer-se’n creus. Girona és la tercera província més cara d’Espanya (medalla de bronze -l’or i la plata de tan absurda competició són per a Las Palmas i Donòstia-) i la distància quant a preus amb les províncies més pobres és de quasi un 20%. A Girona ciutat, un ciutadà que tingui en compte els preus dels diferents supermercats que apunta l’observatori de preus es pot estalviar un 32%. Tot plegat és absurd i lamentable. Que és que costa pla més dur els productes a Girona que a Terol, si la majoria de proveïdors són de Barcelona? Que és que les grans cadenes fixen els preus no pas d’acord amb el cost i el benefici establert per producte sinó d’acord amb el presumpte poder adquisitiu de cada zona? Quina misèria! Així les coses, és evident que els mercats són una opció fantàstica, imprescindible.
Hi ha encara un altre factor a tenir en compte. El mercat pot revitalitzar una zona comercialment deprimida. Agafo d’exemple de la zona de, el carrer Finestrelles, que és el paral·lel posterior al lloc on es posarà el mercat. Pràcticament, no hi ha activitat: la majoria de baixos estan per llogar o estan tancats. El mercat pot anar-hi bé. Fins aquí els elogis.
Només a l’Ajuntament de Girona se li pot acudir muntar un mercat sense pensar en res més. On són, per exemple, els aparcaments per als gironins i gironines que hi acudeixin amb el cotxe per carregar el maleter de queviures? L’avinguda de Sant Sebastià és una rambla amb arbres, bancs i voreres amplíssimes que va de l’Edifici Urbis a les portes de l’IES. És l’eix vertebrador de la zona. Les darreres obres a l’indret han reduït encara més els pàrquings, fins al punt que és quasi impossible aparcar en dies normals. Afigurin-se els dies de mercat.
Altrament, s’ha previst reforçar la flota d’autobusos? Si aquest és el mercat que ocuparà el lloc del mercat del carrer, no hauria d’haver-hi a més alguns tipus de comunicació de bus entre i del Pla?…
En fi, a disposar, senyors regidors. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]
Jordi Vilamitjana i Pujol és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES
i coautor del llibre IFP 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines