/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 29 juny de 2022 | 3a Època | Edició núm. 15.123 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Opinió > El Dimoni de la fàbrica :: Sebas Parra | 01·08·2012

«La revolución tiene todas las vocales» (1)

Sebas Parra |

Aquest és el títol d’un documental de Pep Caballé [FOTOS] que estem presentant a Nicaragua, amb motiu del 25 Aniversari de l’agermanament Girona-Bluefields. És una crònica de més de tres dècades de lluita, a vegades en condicions molt difícils, del poble nicaragüenc per l’eradicació de l’analfabetisme. Com ens recorda el documentalista xilè Patricio Guzmán, el gran director de la memorable trilogia La batalla de Chile, “allò que no es registra simplement no existeix en la memòria dels pobles”.

I, enamorats per aquella Revolució Sandinista que va fer de l’educació un dels seus pilars (Educación es Revolución era una de les consignes de l’època revolucionària) fent el primer pas amb una mobilització nacional extraordinària a favor de l’alfabetització (1980, Cruzada Nacional de Alfabetización) i còmplices fidels dels esforços intensos i continuats del poble ensenyant i aprenent a llegir i escriure la paraula i el món, necessitàvem registrar, construir memòria i compartir aquesta font d’afecte i d’ensenyances que ha fet possible l’actual Nicaragua Territori Lliure d’Analfabetisme. Així neix la idea de realitzar aquest documental que ha volgut registrar la mirada i la memòria del poble i fer-li un sentit reconeixement per no haver parat ni un moment fins a veure complert, després de derrocar al dictador Somoza i recuperar la llibertat, el seu segon somni: l’alfabetització.

«La Pedagogia de l’Amor»

Nicaragua és un paradigma en matèria d’alfabetització i educació popular. No coneixem cap altre país tan generós i sensible a l’hora de lluitar contra l’analfabetisme, a l’hora d’entendre la unitat dels components del binomi alfabetització-desenvolupament, a l’hora d’integrar l’alfabetització, la producció, la salut preventiva i la defensa del medi ambient, a l’hora de mobilitzar i fer participar el jovent “para -en paraules de Orlando Pineda [FOTOS]- darlo todo sin esperar nada a cambio”… ni coneixem altre model pedagògic on “sólo el pueblo educa al pueblo” partint de la realitat, del llenguatge, dels interessos, de les necessitats, de les aspiracions, dels valors, dels somnis del mateix poble. Aquesta pedagogia del fang, de la suor, de les llàgrimes, de les esperances que envolten la gent del camp nicaragüenc, la Pedagogia del Amor, ha marcat la Història Social, i la Història de l’Educació, d’aquest país i encara ens mostra exemples commovedors.

Una tarda a l’Hospital Roberto Huembes de Managua

31 de juliol, 12.30 del migdia. Sala plena de gom a gom de personal sanitari i treballadores de l’Hospital Roberto Huembes que acaben de fer la seva jornada laboral i, sense dinar, venen a la projecció del documental. Tinc temps per mirar les cares, els ulls d’uns homes i unes dones que van ser brigadistes al 80, que van participar activament a les tasques revolucionàries, al costat de joves facilitadors i facilitadores que participen en una experiència única a Nicaragua i arreu: alfabetitzen als companys de treball i personal internat que no saben llegir i escriure. Les paraules finals, de la direcció de l’Hospital i d’altres, no es poden explicar aquí però deixen clar que volen declarar aquest Hospital primer, els Hospitals de Managua després i finalment els Hospitals i Centres de Salut de tota Nicaragua Territoris Lliures d’Analfabetisme. Vam platicar fins a la nit: us imagineu que sentíem escoltant un facilitador que havia ensenyat a llegir i escriure una malalta terminal?

Deixeu-me que digui que vaig trobar a faltar molt, moltíssim, per diferents motius, a dues persones: en Ramon Macaya i la Pilar Parra. Ramon, Pilar, lector o lectora d’aquestes ratlles: recordeu les paraules del poeta: “En solitud, però no solitaris, / reconduïm la vida amb la certesa / que cap esforç no cau en terra eixorca” i continueu, si us plau, lluitant per un nou món possible.

Sebas Parra és veí de la de Ter i corresponsal d’eldimoni.com a Nicaragua

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)