/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 21 octubre de 2017 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Esports L'eugenienc del GEiEG Josué Canales fa un temps de 48,21 i es queda a tocar de la final L'atleta grupista Josué Canales -i alumne de l'Institut Santa Eugènia- ha pres part a la primera eliminatòria de les tres que formaven les semifinals de la prova dels 400m del Campionat del Món juvenil d'atletisme, a Kenya. Canales ha aturat el crono amb un temps de 48,21, creuant la línia de meta en quarta posició, cosa…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Vista del Pont del Diable des de l'entorn natural que envolta el monument romà FOTO: MARC ARIAS [LA VANGUARDIA]Vista del Pont del Diable des de l'entorn natural que envolta el monument romà FOTO: MARC ARIAS [LA VANGUARDIA]
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2017), protagonista: 660 anys | 22·07·2003

El Diable veurà renéixer el seu pont

Recull de de premsa |

El Pont del Diable de Tarragona ha estat el gran marginat pel que fa a actuacions de conservació i dignificació. El pas dels anys i una manca de finançament han fet que l’entorn natural de l’aqüeducte estigués ple de brutícia i que el mateix monument hagi arribat a uns límits de degradació que no són propis de la categoria que se li va atorgar l’any 2001 amb la declaració de patrimoni mundial de la Unesco. Un primer pas per fer front a aquesta situació es va engegar el mateix 2001, quan una escola taller va començar a treballar en la neteja de la finca. Enguany també s’han millorat els accessos, la senyalització i la zona d’aparcament. Però quedava pendent la rehabilitació del monument, un projecte frenat reiteradament els últims anys per la falta de finançament. La solució arriba a través de la comissió mixta dels ministeris de Foment i de Cultura, que han aprovat finançar íntegrament la restauració, amb una aportació de més de 2,8 milions d’euros procedents de l’1% Cultural. Aquesta serà la inversió en patrimoni romà més gran que haurà fet mai una administració a la ciutat de Tarragona. S’han conjuminat dos fets perquè arribi aquesta injecció econòmica: d’una banda, que obres com la millora de l’N-240 i el traçat del TGV -dues obres pròximes als terrenys del pont- han generat una gran quantitat de diners de l’1% Cultural; de l’altra, segons Mercè Martorell, regidora de Patrimoni, que és una conseqüència directa del fet que aquest monument sigui patrimoni mundial. La distinció de la Unesco no té una traducció directa amb aportacions econòmiques europees, però ara es comença a demostrar la seva utilitat amb inversions milionàries com aquesta. Al Pont del Diable es crearà un arqueoparc, que reconvertirà el monument en el que realment és: un element essencial de la cultura romana i, per això, un punt turístic de primer ordre. La inversió és lloable perquè, desgraciadament, vivim en la cultura del «val més tard que mai». [Editorial d’El Punt·Edició Camp de Tarragona·31·07·2003]

EL PUNT · EDICIÓ CAMP DE TARRAGONA
El Pont del Diable es convertirà en quatre anys en un «arqueoparc»

L’Estat hi aportarà 2,8 milions d’euros, «la inversió més gran en patrimoni que ha fet mai cap administració»

L’any 2001 va començar una escola taller per netejar i adequar l’entorn natural del Pont del Diable. Ara, gràcies a l’aportació de la comissió mixta dels ministeris de Foment i de Cultura a través de l’1% cultural, es durà a terme la restauració de més envergadura que mai s’haurà realitzat al monument. La comissió mixta finançarà el cost total de la restauració, amb una partida de 2.848.166,47 euros, dividits en quatre anualitats. Això permetrà convertir la zona en un «arqueoparc, un parc natural amb el pes important de les restes romanes», segons Lluís Piñol, director del Museu d’Història.

El projecte de restauració preveu la neteja del Pont del Diable, la reparació o substitució dels carreus malmesos, la millora de la il·luminació i la reparació dels canals d’accés d’aigua a l’aqüeducte, entre altres actuacions. Serà una restauració integral del monument que, sumada a la millora del seu entorn natural (inclosa la restauració de la caseta del guarda) que des de fa dos anys du a terme una escola taller, permetran convertir la zona en un «arqueoparc»: un parc natural que tindrà com a element central l’aqüeducte i les «deu o dotze» pedreres que hi ha a la zona i des d’on es va extreure la pedra per construir el pont a l’època romana, segons el director del Museu d’Història de Tarragona, Lluís Piñol. Amb això es pretén dissenyar una nova ruta turística: «L’objectiu és que el visitant de Tarragona tingui un triple itinerari perquè es quedi a la ciutat més d’un dia.» Els tres itineraris serien el de la part alta, el de la part baixa (en aquests moments s’està engegant el projecte integral de la part baixa) i aquest tercer del Pont del Diable, que se situa a fora del nucli urbà de Tarragona. L’Ajuntament també pretén que la creació d’aquest arqueoparc «serveixi de nexe d’unió entre els barris de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador».

La partida aprovada per la comissió mixta de l’1% cultural dels ministeris de Foment i Educació, Cultura i Esports, de 2.848.166,47 euros, «és la inversió més gran en el patrimoni romà de Tàrraco que ha fet mai cap administració», segons la regidora de Patrimoni, Mercè Martorell. L’aportació econòmica serà plurianual i es farà efectiva equitativament en els pròxims quatre anys, a partir de l’any que ve. Les obres les licitarà el mateix Ministeri de Foment.

Que s’hagi aprovat aquesta important partida pressupostària respon a dues realitats. Per una banda, «és una conseqüència i una traducció pràtica del fet que aquest monument sigui patrimoni mundial», segons Francesc Ricomà, alcalde en funcions. I per l’altra, que l’execució de la millora de l’N-240 i les obres de construcció del traçat del TGV, «dues obres que són molts properes a l’aqüeducte», han generat molts diners de l’1% cultural, segons Mercè Martorell.

El projecte de restauració del pont del Diable s’ha elaborat a tres mans: l’arquitecte Joan Albert Adell, el restaurador Pau Arroyo i l’arqueòleg Joan Menchón. A partir d’ara es crearà un equip «multidisciplinari que recuperi el monument des de diferents perspectives, no només des de l’arqueològica», segons Menchón. [El Punt·Edició Camp de Tarragona·30·07·2003]

LA VANGUARDIA
El Diable verá renacer su puente

Tarragona no ha tenido esta vez que encomendarse al diablo para llevar a cabo la reconstrucción de su acueducto romano, un monumento que fue bautizado popularmente con el nombre del Pont del Diable. Tal apelativo responde a que, según la leyenda, Satanás se comprometió a construir en una sola noche el acueducto a cambio del alma del primer ser vivo que bebiera de su agua.

Ahora, quien hará posible el milagro será el Ministerio de Fomento, que ha destinado el 1% cultural a la restauración de esta obra de ingeniería romana. Nada menos que 2,8 millones de euros, la mayor cifra que ha recibido hasta el momento el patrimonio de la ciudad.

La lluvia de millones se atribuye desde el Ayuntamiento a una consecuencia directa de haber obtenido el distintivo de patrimonio mundial por parte de la Unesco. La subvención se hará efectiva a lo largo de los próximos cuatro años, durante los cuales se llevará a cabo la restauración integral del acueducto. Es, sin duda, la obra de mayor envergadura que se realiza en el Pont del Diable desde que en 1848 se efectuaran los primeros estudios para recuperarlo. Para ello se ha creado una comisión integrada por especialistas de diferentes disciplinas como arqueólogos, restauradores, geólogos y arquitectos, que determinarán las obras a realizar previo estudio de las patologías que pueda presentar el conjunto.

Las líneas generales de actuación se deberán centrar antes que nada en una minuciosa limpieza de todo el acueducto, la recuperación de los volúmenes perdidos, la sustitución de las piezas deterioradas y, finalmente, la consolidación del conjunto, así como el restablecimiento de las canteras de donde se extrajeron las piedras para construir el acueducto. Será una actuación casi de microcirugía, tal y como comentó ayer el director del Museo de Historia de Tarragona, Lluís Piñol.

La actuación que subvencionará Fomento a través del 1% cultural se enmarca en un proyecto global que el Ayuntamiento de Tarragona puso en marcha hace escasamente un año y medio, y que estimó en seis millones de euros. Pero desde la administración local sólo se ha incidido en el entorno natural del monumento, así como en los accesos de entrada y salida.

Estos trabajos se han llevado a cabo a través de una escuela taller y han permitido recuperar diversos itinerarios románticos que recorren toda la finca en la que se ubica el acueducto. De hecho, el objetivo final del proyecto es crear un ecoparque que incluya un museo a través del cual se pueda conocer toda la historia del monumento romano. [La Vanguardia·30·07·2003]

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

2 × 1 =

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)