/Eugenials
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 21 maig de 2019 | 3a Època | Edició núm. 13.988 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Els actes programats a Santa Eugènia de Ter en homenatge a Leo Joher i el 8 de Març, organitzats per TdSET (Teatre de Santa Eugènia de Ter), Centre cívic Santa Eugènia i Mancomunitat Santa Eugènia·Can Gibert del PlaEls actes programats a Santa Eugènia de Ter en homenatge a Leo Joher i el 8 de Març, organitzats per TdSET (Teatre de Santa Eugènia de Ter), Centre cívic Santa Eugènia i Mancomunitat Santa Eugènia·Can Gibert del Pla
: : Eugenials > Veïnes eugenials | 08·03·2012

El 8 de Març de 2012 es va inaugurar la plaça de Leo Joher, dona eugenial, militant obrera i veïnal

El Dimoni |

El dijous -8 de Març-, Diada Internacional de la Dona Treballadora, es va inaugurar (allà on hi havia l’antic Mercat de) la nova plaça de Leonor Joher Besalú, dona eugenial, militant obrera i veïnal; lluitadora pels drets dels treballadors i defensora dels pobres.

Una dona forta, una militant obrera, veïna i amiga, lluitadora de moltes causes que tenen les persones com a centre. Una dona eugenial, arrelada al seu barri, a l’Associació de Veïns, a la JOC (Joventut Obrera Catòlica), al treball discret i al més visible. Testimoni viu d’implicació, d’esperances, de fidelitat i d’utopia. Gràcies a persones com ella reescrivim la història amb clau de relleu.

A l’acte d’inauguració de la nova plaça van intervenir la veïna Núria Terés, regidora de l’Ajuntament de Girona; els veïns Salvador Llorente, expresident l’Associació de Veïns; Ramon Macaya, president de l’AV, en nom de la Mancomunitat·Can Gibert del Pla; i Jesús Blesa, un dels fills de la Leo Joher; i Marta Madrenas, regidora delegada per a Santa Eugènia·Can Gibert·Mas Xirgu. Albert Quintana va conduir l’acte i músics del Col·lectiu d’Artistes Eugenials van obrir-lo, presidit per la tramuntana; la soprano Miranda Fontfria, de l’Escola de música Claudefaula de, va tancar-lo amb El cant dels ocells. D’altra banda, l’organització havia fet una crida per portar flors a l’homenatge a Leo Joher i centenars de clavells van acompanyar l’homenatge.

Leonor Joher Besalú FOTO CEDIDA PER: ANNA MARIA MOLIST i JORDI CREIXANS

Leonor Joher Besalú, veïna de de Ter

Leo Joher (Orriols, 1936 – Santa Eugènia de Ter, 1998) va anar poc a l’escola; de ben jove va marxar a servir a Girona i d’allà a Perpinyà, on va viure tres anys. A mitjan anys cinquanta es va instal·lar al poble de de Ter, que es va annexionar a Girona el 1963. Va treballar en el servei domèstic al llarg de la seva vida i, ja casada amb Pere Blesa, el va combinar amb els treballs a la llar i l’educació dels dos fills i la filla que va tenir. També va ser dependenta d’una sabateria i d’una llibreria.

El barri de anava mal creixent, fet que comportava la destrucció de referents d’identitat col·lectiva com els plataners, el Cementiri de de Ter, algun edifici antic o el . A partir de la segona meitat dels anys setanta, el veïnat es va organitzar per fer front a l’agressivitat de les intervencions urbanístiques i Leonor hi va tenir un paper destacat.

La presència de dones, sovint més joves, va ser significativa a l’Associació de Veïns i veïnes que s’havia constituït el 1979. Tot i que ella, inicialment, no se sentia preparada per assumir càrrecs -una autopercepció que moltes dones coneixen prou bé-, va arribar a encapçalar debats amb les autoritats municipals arran de la lluita que duien a terme, conjuntament amb els barris veïns, contra el projecte d’autovia (frontissa del) que dividia la zona.

Va formar part de la Junta de l’AV, de la vocalia d’Urbanisme i de la vocalia de Cultura, des d’on es van recuperar les festes tradicionals de de Ter. En homenatge al pont desaparegut, l’AV va editar la revista , en la qual també va col·laborar; militant de la JOC (Joventut Obrera Catòlica). Va dedicar-se a preservar i recuperar el patrimoni i la identitat de la seva comunitat fins que va morir, el 1998. Avui la seva tasca continua donant fruits: el nom de la nova plaça Leo Joher és la mostra.

:: HISTÒRIC 20 de març de 2009

:: EL DIMONI
> Recordant Leonor Joher, veïna de

:: NÚRIA TERÉS
> Leonor Joher i l’esperit de ciutadania

:: SALVA LLORENTE
> Els tomàquets de l’hort de la Leo

:: HISTÒRIC 22 de setembre de 2003

:: NÚRIA TERÉS
> A un barri, Santa Eugènia, amb nom de dona li calen carrers i places amb nom de dona

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)