/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 25 juny de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.657 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico L'INS Santa Eugènia finalitza el curs amb la graduació dels estudis postobligatoris, dmà Tot allò que comença té un final. L'Institut Santa Eugènia, de Girona, celebra l'acte de graduació dels alumnes dels estudis obligatoris demà -dilluns 25 de juny- en el Teatre Reparada Domènech del Centre cívic del barri de Sant Narcís. El propòsit és fer un reconeixement als alumnes que finalitzen una etapa educativa en aquest curs…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

IL·LUSTRACIÓ: HUEDO! (1974)IL·LUSTRACIÓ: HUEDO! (1974)
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 17·09·2017

Drets torts

Manel Mesquita | DDHH

Quan jo era jove… i un pèl rebel, em va caure a les mans un llibret de poesia castellana que encara conservo. L’autor és Manuel Pacheco (1920-1998), que va arribar a ser acadèmic de la Real Academia de las Letras y las Artes de Extremadura. Us llegeixo un breu poema –ple de preguntes– d’aquell Poesía en la tierra (1970), titulat Hablemos de los Derechos Humanos.

“Bellos son los conceptos, / bonitas las palabras que en la dulce retórica del libro de teorías / hacen de los discursos / un planeta color de paraíso. / ¿Los Derechos Humanos? / Los derechos humanos andan tuertos. / Cada día se arranca una hoja del libro de la ley para todos. / ¿Se respeta en el mundo el derecho a ser hombre? / ¿Se respeta íntegramente el derecho del amor? / ¿Se respeta íntegramente el derecho de escribir, de pensar, de opinar? / ¿Se respeta íntegramente la libertad religiosa? / ¿Se respeta a los niños nacidos de la mujer que no está / santificada por el Santísimo matrimonio? / ¿Se respeta a los negros? / Los Derechos Humanos no caminan derechos, / utópicamente hablando los derechos humanos existen / en las páginas del libro de Derechos Humanos, / pero fuera del libro: / Los Derechos Humanos están tuertos.”

Mentre el transcric, em ve al cap la imatge de l’enyorat saltenc, nascut a Burgos, Ramon Torremadé (1926-2010) participant de la multitudinària concentració del setembre del 2007 –ara fa deu anys– davant de la subdelegació del govern civil de Girona i la delegació de la Generalitat, a la Gran Via, per reclamar la llibertat de la sarrianenca Núria Pòrtulas, detinguda sota l’empara de la llei antiterrorista i absolta pel Tribunal Suprem tres anys més tard; Torremadé s’havia autofabricat –com a bon fuster que era– una sòlida pancarta individual que blasmava pintat un Jo també soc anarquista. La frase va arribar a fer fortuna entre els allà congregats i va esdevenir la consigna més corejada per la munió de ciutadans que omplien tot aquell espai. Era evident que, ni de bon tros, els gironins que reclamaven així a crits l’absolució de la Núria no ho eren, anarquistes. El que eren és solidàries i solidaris…

D’això va el món avui, amigues i amics, de solidaritat, de solidaritats, i de drets humans fora del llibre de Drets Humans. Tots, per a tothom i a tot arreu, els drets humans.

En la terra dels bornis, el cec és el rei.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)