/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 18 setembre de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.743 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 17·09·2017

Drets torts

Manel Mesquita | DDHH

Quan jo era jove… i un pèl rebel, em va caure a les mans un llibret de poesia castellana que encara conservo. L’autor és Manuel Pacheco (1920-1998), que va arribar a ser acadèmic de la Real Academia de las Letras y las Artes de Extremadura. Us llegeixo un breu poema –ple de preguntes– d’aquell Poesía en la tierra (1970), titulat Hablemos de los Derechos Humanos.

“Bellos son los conceptos, / bonitas las palabras que en la dulce retórica del libro de teorías / hacen de los discursos / un planeta color de paraíso. / ¿Los Derechos Humanos? / Los derechos humanos andan tuertos. / Cada día se arranca una hoja del libro de la ley para todos. / ¿Se respeta en el mundo el derecho a ser hombre? / ¿Se respeta íntegramente el derecho del amor? / ¿Se respeta íntegramente el derecho de escribir, de pensar, de opinar? / ¿Se respeta íntegramente la libertad religiosa? / ¿Se respeta a los niños nacidos de la mujer que no está / santificada por el Santísimo matrimonio? / ¿Se respeta a los negros? / Los Derechos Humanos no caminan derechos, / utópicamente hablando los derechos humanos existen / en las páginas del libro de Derechos Humanos, / pero fuera del libro: / Los Derechos Humanos están tuertos.”

Mentre el transcric, em ve al cap la imatge de l’enyorat saltenc, nascut a Burgos, Ramon Torremadé (1926-2010) participant de la multitudinària concentració del setembre del 2007 –ara fa deu anys– davant de la subdelegació del govern civil de Girona i la delegació de la Generalitat, a la Gran Via, per reclamar la llibertat de la sarrianenca Núria Pòrtulas, detinguda sota l’empara de la llei antiterrorista i absolta pel Tribunal Suprem tres anys més tard; Torremadé s’havia autofabricat –com a bon fuster que era– una sòlida pancarta individual que blasmava pintat un Jo també soc anarquista. La frase va arribar a fer fortuna entre els allà congregats i va esdevenir la consigna més corejada per la munió de ciutadans que omplien tot aquell espai. Era evident que, ni de bon tros, els gironins que reclamaven així a crits l’absolució de la Núria no ho eren, anarquistes. El que eren és solidàries i solidaris…

D’això va el món avui, amigues i amics, de solidaritat, de solidaritats, i de drets humans fora del llibre de Drets Humans. Tots, per a tothom i a tot arreu, els drets humans.

En la terra dels bornis, el cec és el rei.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)