/Poble
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 01 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.460 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

IL·LUSTRACIÓ: JAUME LLORENSIL·LUSTRACIÓ: JAUME LLORENS
: : Poble > Justa la fusta [Converses amb en Sisó] :: Joan Arnau (2004-2016) | 02·10·2012

Dintre de poc no tindrem ni carrers propis; ni a Santa Eugènia, ni a Can Gibert, ni a Sant Narcís

Joan Arnau |

A la premsa gironina sortia la notícia de que l’Ajuntament de Girona vol crear un casal per als jubilats de i del Pla, a la plaça Leonor Joher. Aquest casal supliria el que hi havia a Caixa Catalunya i seria regit -o protegit- pel consistori gironí. Tot i que fa ja uns catorze anys que resideixo a, el nom de la plaça no em sonava i vaig intentar buscar-ho a internet. La primera pàgina que vaig consultar fou www.viamichelin.es i cercant i tafanejant dintre el callejero vaig quedar astorat. Per un moment, i potser desprès de les crítiques que s’han fet des de la capital del reino i alrededores a conseqüència de l’últim Onze de Setembre, vaig pensar que l’ombra de Felip V, el Decret de Nova Planta, o la resurrecció d’aquell pallasso gallec, camacurt i amb bigoti que va guanyar la guerra el 1939, tornaven a volar sobre Girona.

La plaça no constava al plànol de carrers de Girona i rodalies i una trucada a la Policia Municipal va aclarir el lloc que porta el nom de Leonor Joher Besalú. El Casal, crec estar encertat, s’ubicarà al solar de l’edifici on hi havia l’antic Mercat cobert de de Ter. Bona pensada i un lloc públic ben aprofitat. Felicitats.

I ara segueixo amb el motiu del meu astorament

Molt segur que si ha algú que llegeixi això i conegui un xic Girona i Salt, sabrà perfectament que hi ha noms de carrers íntimament lligats amb la toponímia local com ara: plaça del Veïnat, carrer Montnegre, carrer Sant Grau, carrer de les Filadores o camí de les Guixeres. Doncs bé, aquests llocs no consten al callejero, però sí hi és: “plaza del Vecindario, calle del Montenegro, calle de San Grado, calle de las Hilanderas, calle de las Yeserias”. Quina barra! M’imagino que els ajuntaments no en són sabedors, ja que n’hi ha per fer esborrar, mai millor més ben dit, del mapa aquest plànol.

És més seriós del que sembla. Si no hi posem mà abans de que tot, parafrasejant a La Trinca, “haga un pedo como una bellota” ens podem trobar dins d’un temps amb un callejero amb carrers com “Piconevado” per Puigneulós, “Ventanitas” per Finestrelles, “Monte de helechos” per Montfalgars, “Monte del Juicio” per Montseny o “Costa buena” per Costabona.

És que de mica en mica estem perdent la nostra identitat? És que de mica en mica ens volen anar desacreditant titllant-nos de separatistes? Tant se val, per a mi sempre serà millor un separatista que un separador.

Joan Arnau i Serra és fill de les Planes d’Hostoles i veí de del Pla

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada