/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 24 maig de 2017 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Els mil i pico Projecte Arrelarreu: alumnes de l'Aula d'acollida de l'Institut Santa Eugènia expliquen un conte als més petits (vídeo) Un grup de nois i noies de l'Aula d'acollida de l'INS Santa Eugènia van explicar un conte als infants a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. El conte es titulava La llebre i la tortuga. Tota una experiència! Aquí teniu el vídeo (10')

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Santa Eugènia, també, dels minersSanta Eugènia, també, dels miners
: : Històries > Història del Pla de Ter | 06·04·2004

Dilluns de Pasqua, presenten un mapa
amb les ermites dedicades a Santa Eugènia

J.P. / Pere Guisset |

> La celebració del Dilluns de Pasqua que es farà a l’ermita de d’Avinyonet de Puigventós té com a principal singularitat aquest any la presentació d’una obra de l’artista Blanca Reig en què es reprodueix un mapa amb totes les ermites dedicades a que hi ha als Països Catalans.

Aquesta obra es farà pública després de la missa i la cantada de goigs prevista a 2/4 de 12 del migdia. La jornada matinal s’acabarà amb l’audició de quatre sardanes a càrrec de la cobla Baix Empordà. [J.P.·El Punt]

Història de santa Eugènia

Santa Eugènia és una màrtir romana. Però el seu nom prové del grec. Significa, exactament «la ben nascuda». L’època de la seva mort no es coneix amb precisió: hagué de tractar-se d’una de les persecucions que tingueren lloc contra els cristians entre els anys 180 i 260. Fou sepultada al costat de la via Llatina, un dels camins de sortida de Roma.

Difusió del culte

Quan l’Església deixà de ser perseguida, el sepulcre d’Eugènia esdevingué centre de peregrinacions. Calgué edificar-hi una basílica, de la que diversos papes. prengueren cura. Joan VII (705-707) i Adrià I (772-781), entre altres, embelliren el santuari romà de amb diverses obres artístiques.

La veneració de la màrtir s’estengué també fora de Roma. Als mosaics de S. Apollinare Nuovo, a Ravenna, és representada entre les verges més famoses del santoral. Se li dedicaren! temples a Parenzo, prop de Nàpols, i a Grècia. Abans del 518 el bisbe Avit de Vienne, al sud de Lyon, escrivia: «La fama d’Eugènia és cèlebre de temps a tot el món, a causa d’haver donat la vida pel nom de Crist».

Saus, Saldet, Vila-romà i de Ter

Aquesta celebritat arribà de bona hora al bisbat de Girona. Quatre parròquies l’escolliren per patrona: Saus (municipi de Saus-Camallera), Saldet (agregada a Ventalló), Vila-romà (Palamós) i de Ter (el Gironès), avui convertida en barri perifèric de Girona. També té una ermita dedicada a Agullana. En mig de totes elles la nostra petita capella, dóna llum a la nova nissaga.

L’existència de la capella de d’Avinyonet està documentada des de 1338. En època renaixentista hi havia un retaule que presentava. diversos moments de la vida de la santa. Les visites episcopals del s. XVIII hi troben abundància d’ornaments i objectes litúrgics. El culte, per tant, era solemne i la devoció, viva. A mitjans s.XIX ja havia deixat de viure al costat de l’ermita l’ermità que hi havia tingut casa. Després del 1939 s’hi posà la campana que porta la inscripció: «Alabo Déu, convoco el poble, ennobleixo la festa». Les restauracions dutes a terme després del 1978 han comptat amb la cooperació de bona part dels veïns d’Avinyonet i han salvat l’ermita del perill de ruïna.

Pere Guisset (1920-2000), autor català rossellonès

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

5 × 2 =

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada