/Actualitat
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 03 febrer de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.342 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Dues pessetes de la Cooperativa Dues pessetes de la Cooperativa "La Fraternal" de Santa Eugènia de Ter IMATGE: e-filateliacarrasquilla.net
: : Actualitat | 26·05·2016

D’una societat civil a una cooperativa

Saida Pérez | Ajuntament de Girona | Àrea de Promoció i Ocupació

La reforma fiscal que va entrar en vigor el gener passat i que afecta les societats civils particulars i les obliga a tributar per impost de societats, ha provocat moltes opinions i consideracions en el sentit que, en molts casos, la reforma planteja als socis de les societats civils la necessitat de liquidar la societat o bé transformar-la en societat limitada.

Un aspecte important és que no s’ha d’excloure considerar altres formes jurídiques com a alternativa al negoci que fins ara explotava la societat civil. I entre aquestes formes jurídiques cal destacar la societat cooperativa, perquè presenta característiques que poden avenir-se perfectament amb els tipus i dimensió de negocis que s’exploten a través de societats civils particulars.

Tant les societats civils com les cooperatives són la unió de dues o més persones físiques que posen en comú recursos per desenvolupar una activitat econòmica. El primer avantatge a destacar és que les cooperatives mantenen el seu element personalista, a més tenen avantatges fiscals en l’impost de societats i permeten que els socis no responguin personalment pels deutes de la societat.

En aquest sentit cal destacar que la cooperativa és una societat de responsabilitat limitada, com és la societat limitada, i tributa també per impost de societats, però a diferència de la limitada, la cooperativa pot aplicar-se beneficis fiscals que permeten a la gran majoria tributar tan sols al 10%. Així mateix estan exemptes en l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Per altra banda, els socis treballadors poden triar entre el règim general de cotització a la Seguretat Social i el règim especial de treballadors autònoms.

Nova llei de cooperatives de 2015

En aquest punt, és interessant també parlar sobre la nova llei de cooperatives de 2015, que suposa uns avantatges i una flexibilització. Els aspectes més importants a valorar són el procediment exprés de constitució de cooperatives, que permet constituir-les en 48 hores; la reducció del mínim de tres socis a dos; l’opció a una subvenció per cada soci fundador, o posterior, de la cooperativa, entre 3.000 i 6.000 € per soci; un funcionament intern autogestionat, i una subvenció per contractació de joves fins a 30 anys de 9.080 € per jove.

En el punt referent a les característiques societàries és on poden sorgir més divergències amb les societats limitades, anomenades també societats de capital, ja que les cooperatives són societats de persones, amb participació dels socis i gestió democràtica, en les quals el component personal és fonamental i el vessant de responsabilitat social de l’empresa és visible per les mateixes característiques de la societat.

Per això, la formació, la participació, la implicació, la responsabilitat civil, l’autoregulació, el respecte al medi en què es desenvolupen, la responsabilitat social corporativa, la cohesió de l’entorn i altres característiques relacionades moltes vegades amb el que s’ha anomenat nova economia es troben com a elements inherents de la fórmula cooperativa. Tots ells coordinats amb la necessitat de viabilitat del projecte econòmic empresarial i la consolidació econòmica.

La lògica dels projectes empresarials propis de les societats civils particulars fa pensar que els tipus de cooperatives que més s’ajustaran seran la cooperativa de treball associat o bé la de serveis. Però cal recordar l’existència d’altres tipus de cooperatives que presenten cada una d’elles les seves pròpies característiques, com són les d’ensenyament, agràries, de consumidors i usuaris, de crèdit, d’habitatges, sanitàries i les cooperatives integrals que permeten tenir per objecte activitats pròpies de diferents classes de cooperatives.

La societat civil particular és un contracte mitjançant el qual dues o més persones posen en comú diners, bé o treball. Aquest tipus de societat ha estat tradicionalment un vehicle adient per a petites empreses, especialment en les fases inicials dels seus projectes, ja que la seva gestió ha estat més senzilla i econòmica que la d’altres societats, pel fet de no tenir tantes obligacions formals, comptables i fiscals en comparació amb aquestes últimes. En relació amb el que aquí ens interessa, bàsicament hem de considerar que les societats civils no havien de portar una comptabilitat complexa ajustada al Codi de Comerç ni al Pla General Comptable i que el fet de tributar per IRPF i no per impost de societats permetia mantenir un cost de gestió i fiscal normalment baix.

El gran inconvenient de les societats civils particulars és, però, que la responsabilitat de la societat no és limitada sinó que els socis responen personalment amb els seus propis patrimonis dels deutes de la societat. La reforma de la fiscalitat de les societats civils particulars incorpora com a obligats tributaris per impost de societats des del dia 1 de gener de 2016 les societats civils que tinguin objecte mercantil. Aquest canvi afecta la gestió de les societats civils i això es converteix en l’oportunitat de reflexionar sobre la continuïtat en la forma jurídica de societat civil o valorar-ne un replantejament. El primer que caldrà saber és si la societat civil en qüestió està afectada pel canvi fiscal, ja que la norma exclou les societats civils que no tinguin objecte mercantil, s’entén que succeeix quan hi ha activitat econòmica que es realitza de manera estable, organitzada i amb ànim de lucre, excloent les activitats agrícoles, forestals, mineres, ramaderes o professionals.

Però cal remarcar que les societats civils tributaran per impost de societats però continuaran essent de responsabilitat il·limitada. Per tant, la societat civil particular s’equipara a les societats mercantils en tant que assumeix un nivell més elevat de cost de gestió per les obligacions comptables i fiscals a què haurà de fer front, i molt probablement un major cost fiscal ja que passarà al tipus general de l’impost de societats, però mantindrà un règim de responsabilitat en què els socis responen personalment dels deutes.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)